Напрямки і масштаби міграції робочої сили.

Міжнародна міграція робочої сили – це переміщення працездатного населення з однієї країни в іншу в межах міжнародного ринку праці терміном більше року, обумовлене характером розвитку продуктивних сил та виробничих відносин, дією економічних законів.

На сьогоднішній момент у світі налічується 214млн. мігрантів. Незважаючи на це, відсоткове співвідношення кількості мігрантів до загальної кількостінаселення Землі залишається відносно стабільним і зростає на 0,2 % (від 2,9% до 3,1 %) за останнєдесятиріччя. Проте, відсоток мігрантів в країні значно варіює: Катар (87 відсотків), Об'єднані АрабськіЕмірати (70 відсотків), Йорданія (46 відсотків), Сінгапур (41 відсотка), і Саудівська Аравія (28 відсотків). Африканські мігранти переважно їдуть до інших африканських країн, які виконують функції суб-регіонів і сприяють мобільності робочої сили вАфриці.

Азія є найбільшим ресурсом тимчасових мігрантів-робітників, які працюють по контракту. Особливо активні міграційні процеси в Китаї та Індії. Традиційними країнами-імпортерами мігрантів залишаються: Австралія, Канада, Нова Зеландія,США. Однак, на даний момент новими країнами еміграції стають: Ірландія, Італія, Португалія, Норвегія. Перші три країни стали в основному донорами мігрантів за рахунок розширення ЄС. Найбільшу діаспору в світі становлять вихідці з Китаю (35,0 млн. осіб), Індії (20,0 млн. осіб), Філіппін (7,0 млн. осіб). Впродовж останніх років абсолютні обсяги переказів міжнародних мігрантів зросли до приблизно 414 млрд. дол. у 2009 р. Топ країнами-одержувачами є Індія, Китай, Мексика, Філіппіни, Польща. Більше 316 млрд. дол. грошових переказівбуло здійснено до країн, що розвиваються (76% від загальної суми переказів).

На всі регіони світу впливає нелегальна міграція, яка приблизно складає 10-15% глобальних мігрантів.

Щодо України, то найбільший приріст зовнішньої міграції мають південні та східні регіони України, а саме: Одеська, Донецька, Дніпропетровська області, АР Крим, м. Київ. Від’ємний приріст зовнішньої міграції мають західні області – Львівська, Закарпатська та Рівненська. В першу чергу, цезумовлено прикордонним рухом населення Західної України до країн-сусідів.

Щодо країн - походження біженців та шукачів притулку в Україні, то це – Афганістан, Росія, Сомалі, Грузія, Іран, Узбекистан, Вірменія, Сирія, Азербайджан,Судан, Ліван, ДР Конго.За станом насічень 2008 року в Україні проживає 165 тис. 029 осіб, які мають дозвіл на постійне проживання вУкраїні. Українаможе перетворитися на країну, де осідають нелегальні мігранти з Росії (національних окраїн),Азербайджану, Молдови та країн Азії. Ми вже спостерігаємо ефект заміщення робочої сили, колиукраїнських робітників заміняють більш «дешеві» робітники з Пакистану, Індії, В’єтнаму тощо.Головним викликом для безпеки України є реадмісія. Відповідно до договору з ЄС прореадмісію, ми будемо зобов’язані прийняти всіх нелегалів з Європи, що попадають туди транзитомчерез Україну.

Україна вже підписала угоди про реадмісію з 17-ма країнами, але не всі вони набуличинності.

 








Дата добавления: 2014-12-21; просмотров: 1195;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.