Сутність і діалектика взаємозв’язку категорій „в-сть роб. сили”, „ціна роб. сили”, „витрати роботодавця на роб. силу”, „необхідний продукт”, „ЗП”, ф-ції ЗП.

В-сть роб. сили – це сукупність витрат підприємця, пов’язаних з в-ням роб. сили, забезпеченням необхідного її відтворення.. Вона визначається обсягом життєвих благ, необхідних для забезпечення нормал. життєдіяльності людини (для підтримування її працездатності, профес.-кваліфікац. підготовки, утримання сім’ї і виховання дітей, духовного розвитку...). До її складу входять: сама ЗП; натурал. виплати; витрати роботодавців на соц. страх.; витрати на профес. підготовку та підвищення кваліфікації персоналу, профес. орієнтацію та підбір кадрів; витрати на соц.-побутове обслуговування, податки як витрати на роб. силу. Як бачимо, всі складові в-сті роб. сили являють собою витрати роботодавця на роб. силу у тій чи ін. формі. Сукупність життєвих засобів, необхідних для відтворення робочої сили у грошовому виразі, визначає ціну робочої сили. Ціна роб. сили насамперед залежить від кон'юнктури ринку праці, попиту та пропозиції роб. сили; регулюється і контролюється державою і профспілками. Необхідний продукт – ек. категорія, що означає частину створеного працівниками сфери матер. в-цтва сукупного сусп. продукту, яка необхідна для утримання самих працівників та їхніх сімей + для навчання працівників. Необх. продукт виражений у формі ЗП. ЗП - це винагорода, обчислена, як правило, у грош. виразі, яку за трудовим договором власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу. ТЕПЕРЬ ПОЛЕЙТЕ ВОДИЧКИ, КАК ВСЕ ЭТИ КАТЕГОРИИ ТЕСНО ДРУГ С ДРУГОМ СВЯЗАНЫ J. Ф-ції ЗП: 1)відтворювальна - джерело відтворення роб. сили і засобу залучення людей до праці; 2)стимулююча - встановлення залежності рівня ЗП від к-сті, якості і результатів праці; 3)регулююча - засіб розподілу і перерозподілу кадрів по регіонах країни, галузях ек-ки з урахуванням ринк. кон'юнктури; 4)соціальна - забезпечення соц. справедливості, од­накової винагороди за однакову працю. + зараз ЗП виконує ще ряд ін. ф-цій: 1)збереження зайнятості, запобігання безробіттю ціною зани­ження ЗП; 2)забезпечення соц. гарантій; 3)збереження попереднього статусу, пов'язаного з попереднім роб. місцем; 4)стримування інфляції (через затримку виплати ЗП); 5)перерозподіл зайнятих по галузях і сферах ек-ки; 6)поширення нелегальної діяльності та вторинної зайнятості; 7)посилення мобільності роб. сили.








Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 556;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.