Безробіття: сутність, види, наслідки

За даними ООН сьогодні в світі кожний третій працездатний не має роботи взагалі або має випадковий чи сезонний заробіток ( 750 млн. чол. ). Тому безробіття є центральною соціальною проблемою сучасного суспільства.

Безробіття – економічне явище, коли частина економічно активного населення не має можливості використати свою робочу силу. Залежно від причин, які викликають безробіття, розрізняють його види: Структурне безробіття – безробіття, що виникає внаслідок невідповідності між попитом та пропозицією на робочу силу за професією, кваліфікацією, географічними та іншими ознаками, внаслідок структурних зрушень в економіці.

Фрикційне безробіття – те, що виникає внаслідок добровільної зміни місця роботи (фрикційне та структурне безробіття = природне безробіття).

Циклічне безробіття – те, що виникає внаслідок загального падіння попиту на ринку праці,

Відкрите безробіттяозначає існування явно незайнятого на­селення, приховане — наявність формально зайнятого населення.

Конверсійне безробіттяспричиняється скороченням чисельнос­ті армії і зайнятих у галузях оборонної промисловості. Розміри цьо­го безробіття можуть коливатися від незначних до великих.

Сезонне безробіттястосується тих видів виробництва, які мають сезонний характер і в яких протягом року відбуваються різкі коли­вання попиту на працю (сільське господарство, будівництво тощо).

На ринку праці розрізняють також застійне і хронічне безробіття. Застійне безробіттяохоплює найстійкіший контингент без­робітних — бідних, бродяг, бомжів та ін.

Хронічне безробіття пов'язано з тим, що інвестиції у створення нових робочих місць відстають від темпів зростання чисельності найманих працівників.

Наслідки: + Відставання темпів росту ВВП; + Звуження споживчого ринку; +

Гальмування НТП через незадіяність у науковому та виробничих процесах відповідних кадрів. + Зростання диференціації регіонів за рівнем розвитку, поглиблення їх неоднорідності. +Погіршення демографічної ситуації, добробуту населення,

+зростання злочинності. +Порушення соціокультурного середовища в суспільстві. +Зниження конкурентноздатності економіки в цілому.








Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 1307;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.