Глобалізація економіки, її вплив на зайнятість

Глобалізація– це злиття національних ек-к у єдину, загальносвітову систему, що базується на спрощенні переміщення капіталу, на інформаційній відкритості світу, на технологічній революції, на прихильності розвинутих країн до лібералізації руху товарів і капіталу, на основі комунікаційного зближення, планетарної наукової революції, міжнаціональних соціальних зближень, нових видів транспорту, реалізації телекомунікаційних технологій, інтернаціональної освіти.

Внаслідок глобалізації та тотального розповсюдження інформаційних технологій змінюються й принципи організації праці. Колишня прив’язаність до робочих місць в багатьох випадках стає необов’язковою, рівно й як жорсткий часовий розклад праці. На їх зміну приходить робота на дому та графік гнучкого робочого часу. Нова організація праці створює чимало переваг для працівників: з’являється можливість більш гнучкого планування свого робочого та особистого часу, більше часу приділяти освіті, а також родині і вихованню дітей, уникати часи пік на транспорті тощо.

Але разом з цим, подібна організація праці відкриває можливості для посилення експлуатації працівників та нехтування їх законними інтересами. Оскільки такі працівники є ізольованими та відірваними від колективу і керівництва, і це дає можливість збільшувати понаднормовий час, обмежувати інформованість працівників про можливості службового просування, підвищення заробітної плати тощо. Тому подібні зміни потребують державного регулювання, а саме створення відповідної законодавчої бази, яка б могла захистити права працівників у нових умовах. В сучасних умовах працівники повинні постійно вчитись та перенавчатись. Це пов’язано з тим, що базова освіта (шкільна або вища) часто не встигає за вимогами технологічної революції або взагалі знаходиться на досить низькому рівні.

Таким чином, можна виділили дві полярні тенденції впливу глобалізації на зайнятість:+ З одного боку, в умовах “глобалізованого” РП підвищується попит на фахівців високої кваліфікації, підвищується також і їх з/п; з’являються більш зручні і гнучкі принципи організації праці.+ З іншого боку – під впливом глобалізації і посилення міжнародної конкуренції підприємці шукають можливості скорочення витрат. Вони переміщують під-ва в інші країни, де можливо скоротити виробничі чи транспортні витрати. Через це звільняється значна частина працівників такого під-ва.








Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 986;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.