Форми і види зайнятості

Первинна зайнятістьхарактеризує зайнятість за основним міс­цем роботи. Якщо, крім основної роботи чи навчання, ще є додатко­ва зайнятість, вона називається вторинною зайнятістю.Види зайнятості характеризують розподіл активної частини тру­дових ресурсів за сферами використання праці, професіями, спеці­альностями тощо.

Зашіятість за характером діяльності — це: — робота в організаціях різних форм власності і господарювання; — робота за кордоном і на спільних підприємствах; —служба в армії; —навчання в денних навчальних закладах; — ведення домашнього господарства; —індивідуальна трудова діяльність; — виховання дітей у сім'ї; — догляд за хворими, інвалідами та людьми похилого віку; —інші види діяльності, встановлені законодавством. Зайнятість за галузевою належністю: •у сфері матеріального виробництва; • у невиробничій сфері; • в окремих великих галузях (промисловість, сільське госпо­дарство, будівництво, на транспорті й у зв'язку тощо).

Зайнятість за територіальною належністю: ♦ в окремих регіонах; ♦ в економічних районах. Зайнятість за формами власності: ♦ державної; ♦ приватної; ♦ колективної; ♦ змішаної. Повна зайнятість— це діяльність протягом повного робочого дня (тижня, сезону, року), яка забезпечує дохід у нормальних для даного регіону розмірах. Неповна зайнятістьхарактеризує зайнятість конкретної осо­би або протягом неповного робочого часу або з неповною опла­тою чи недостатньою ефективністю. Неповна зайнятість може бути явною або прихованою.

Явна неповна зайнятість зумовлена соціальними причинами, зокрема необхідністю здобути освіту, професію, підвищити ква­ліфікацію тощо. Прихована неповна зайнятість відбиває порушення рівноваги між робочою силою та іншими виробничими факторами. Вона пов'язана, зокрема, зі зменшенням обсягів виробництва, реконст­рукцією підприємства. Часткова зайнятість — це добровільна неповна зайнятість. Окрім цих видів зайнятості, існують ще так звані нетрадицій­ні, до яких належать: сезонна, поденна та тимчасова зайнятість, зайнятість неповний робочий день.

Нерегламентована зайнятість — це діяльність працездатного населення працездатного віку, яка виключена зі сфери соціально-' трудових норм та відносин і не враховується державною статис­тикою. Розширення нерегламентованої зайнятості супроводжується подальшим знецінюванням робочої сили, зниженням мотивації до праці, насамперед у державному секторі, зростанням інфляції та цін.








Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 809;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.