Нормування і вимірювання освітленості.

Для нормування освітленості робочих зон і місць усі роботи поділені на розряди, які характеризують точність зорової роботи. Норми встановлені при розміщенні об’єктів розпізнавання на відстані не більше ніж 0,5 м від очей працюючого.

Об’єктом розпізнавання називають зорово сприймальні мінімальні деталь, предмет, частина предмета, дефект тощо, які потребується розрізняти в процесі роботи.

Згідно з санітарними нормами всі зорові роботи в залежності від розміру об’єкта розпізнавання й умов зорової роботи поділяються на 8 розрядів.

Для перших 5 розрядів, що мають 4 підрозряда (а,б,в,г), нормуючі значення освітленості залежать також від:

контрасту об’єкта розпізнавання з фоном (малий,, середній, великий);

характеристики фона - поверхні, що безпосередньо прилягає до об’єкта розпізнавання (темний, середній, світлий).

Норми штучного освітлення виробничих приміщень передбачають рівні освітленості, які повинні бути забезпечені для різного характеру робочих поверхонь залежно від фону, контрасту та розряду зорової роботи.

Оскільки рівень природного освітлення може змінюватися протягом короткого часу, то нормується не освітленість робочого місця, а коефіцієнт природної освітленості (КПО):

 

О1

К П О = х 100 % , де

О2

 

О1 - освітленість в будь-якій точці усередині приміщення, лк.

О2 - освітленість точки поза приміщенням, лк.

КПО показує частку (%) природного освітлення, що проникає всередину будівлі і освітлює деяку поверхню.

Галузеві норми освітлення об’єктів залізничного транспорту розроблені для конкретних цехів, ділянок, робочих місць у виробничих, службово-технічних і допоміжних приміщеннях, в пасажирських будівлях і на відкритих територіях станцій, вантажних майданчиків, а також на рухомому складі (табл. 2.3)

Рівень освітленості вимірюється приладами, які мають назву люксметри. Основні частини люксметра - фотоелемент і міліамперметр, який градуйований в одиницях освітленості - люксах. Принцип дії приладу базується на тому, що світловий потік, падаючи на фотоелемент приладу, збуджує фотострум, який вимірюється міліамперметром за шкалою освітленості.

 








Дата добавления: 2016-12-08; просмотров: 904;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.