Узагальнена структурна схема електрозв’язку

В будь-якій системі електрозв’язку повинні бути пристрої, що здійснюють перетворення (при передачі: інформація – повідомлення – сигнал; при прийомі: сигнал – повідомлення – інформація). В процесі передачі інформації сигнал підлягає ще й іншим перетворенням, багато з яких є типовими, обов’язковиим для різних систем електрозв’язку, незалежно від призначення і характеру повідомлень, що передаються.

На рисунку 1 зображена узагальнена структурна схема системи електрозв’язку .

 
 

При передачі повідомлення завжди можна вказати відправника (джерело інформації) і одержувача, якому воно адресовано.

Джерелом інформації є фізичний об’єкт, який формує конкретне повідомлення. Одержувач цього повідомлення і є одержувачем інформації. Спочатку інформаційний обмін в системах зв’язку здійснюється між людьми. Сьогодні в зв’язку з автоматизацією виробництва і управління створюють і споживають інформацію виготовлені людиною всілякі автомати, обчислювальні машини, пристрої, якими дистанційно управляють, і т. д. Позначимо повідомлення, що формується джерелом літерою ап, а те, що надходить до споживача, літерою апр. В загальному випадку повідомлення можуть бути функціями часу (мова, музика, зображення, що рухається), але можуть і не бути ними (фотографія, текст, рисунок).

Повідомлення поділяються на безперервні і дискретні. Безперервні повідомлення приймають будь-які значення в деякому інтервалі. До таких повідомлень відносяться мова, музика, рисунок. Останні повідомлення можна віднести до дискретних (наприклад: вираження інформації у вигляді літер алфавіту).

 

В наш час широка передача різної інформації на відстань здійснюється за допомогою електричних сигналів. Електричним сигналом, або просто сигналом, зветься електричне коливання, що містить повідомлення. При перетворенні повідомлення в електричне коливання важливо зберегти можливість його відновлення по сформованому електричному коливанню. Електричне коливання є матеріальним носієм повідомлення.

 








Дата добавления: 2016-12-08; просмотров: 2010;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.