Грейдери, автогрейдери, призначення

 

Грейдери — землерийно-транспортні машини з відвальним робочим органом, який призначений для виконання плануваль­них та профілювальних робіт. Грейдери застосовують для шаро­вого розроблення і переміщення ґрунтів І—III категорій на бу­дівельних майданчиках, переміщення дорожньо-будівельних ма­теріалів, улаштування та профілювання полотна доріг, споруд­ження невисоких насипів та виїмок постійного профілю, заси­пання траншей, рівчаків, канав та ям, очищення будівельних майданчиків і доріг від снігу.

Вони бувають причіпними, напівпричіпними й самохідними. Останні називаються автогрейдерами і мають найбільше поши­рення. За конструктивною масою їх поділяють на легкі (до 3 т), середні (до 13 т) й важкі (до 19 т).

Сучасні автогрейдери виготовляють за єдиною схемою у вигляді самохідних тривісних машин із повноповоротним відвалом і гідравлічною системою керування робочим органом.

На рамі 6 автогрейдера (рисунок 10.3) змонтовано всі його вузли та агрегати. Позаду встановлено ДВЗ 8, перед ним – кабіна оператора 7. На рамі також розташовані елементи передачі й гідрообладнання. На передній її частині закріплено на шарнірі з поздовжньою віссю (поперечно-балансирна підвіска) передній міст 18 з керованими пневматичними колесами. Задній міст 10 двоколісний, встановлюються колеса на поперечній осі коробкою зміни передач 13.

До основної рами 4 за допомогою кульового шарніра прикріплена тягова рама 16, яка двома гідроциліндрами 5 може підніматися, опускатися й обертатися навколо поздовжньої осі машини. Поворот рами досягається втягуванням штока одного гідроциліндра 5 та висуванням штока іншого. Крім того, гідроциліндром тягова рама може зсуватися в бік від поздовжньої осі автогрейдера. На тяговій рамі встановлено поворотний круг 15, на якому закріплено відвал 14. Поворотний круг рухається за допомогою гідромотора, редуктора і відкритої зубчастої передачі (на схемі не наведені).

Рис. 10.3 – Конструктивна схема автогрейдера:

1 – розпушувач; 2, 5 – гідроциліндри; карданні вали; 4 – основна рама;

6 – вал рулевого колеса; 7 – кабіна; 8 – двигун; 9 – радіатор; 10 – задній мост; 11 - зчеплення; 12 – карданний вал; 13 – коробка передач; 14 – відвал; 15 – поворотний круг; 16 – рама поворотного круга;

17 – цапфа переднього моста; 18 – передній мост

 

Така конструкція дає змогу регулювати кут зрізання δ (вручну), зміщувати відвал уздовж осі автогрейдера за допомогою гідроциліндрів (на схемі не наведено), встановлювати відвал під будь-яким кутом у плані (кут захвату а), змінювати цей кут у поперечному напряму до 18° в будь-який бік (кут різання γ), піднімати й опускати відвал, виносити вбік, змішувати тягову раму. Стійкість автогрейдера при дії на нього поперечної сили від косо встановленого відвалу та переміщенні по крутосхилу можна забезпечити бічним нахилом передніх коліс.

 

Лекція 11

ЗЕМЛЕРИЙНІ МАШИНИ

 








Дата добавления: 2016-12-08; просмотров: 820;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.