Грошова система: зміст і призначення. Еволюція грошового обігу й грошей

 

Грошовою одиницею сучасної України (з 1996 року) є гривня. Грошовою одиницею Росії є рубль. Перший російський рубль з'явився в XIII ст. в стародавньому Новгороді. Це був подовжений брусок срібла вагою в 200 грамів, обрубаний на кінцях (звідси – “рубель”). Один рубль дорівнював десяти гривням. Звідси й пішла російська десяткова монетна система: один рубль рівний десяти гривеникам; один гривеник рівний десяти копійкам. Згодом ця система була запозичена у нас багатьма країнами, а в США її було введено тільки наприкінці XVIII ст.

Перші російські золоті монети (гривенники й п'ятаки) були випущені при Василі Шуйському на початку XVII ст. При Єлизаветі з'явилася золота монета в 10 руб. – імперіал; був і напівімперіал – монета в 5 руб. При Петрові І були випущені срібні копійки і напівкопійки (“грошенята”); тоді ж почали відливати срібні рублі. При Катерині II мідні гроші замінили паперовими асигнаціями – це були перші російські паперові гроші.

Перші російські кредитні гроші з'явилися у 1841 p. Перший радянський рубль був випущений у 1919 p. У 1922–1924 pp. почали випускати паперовий червонець із золотим забезпеченням у 7,742 г золота, що дорівнювало дореволюційній золотій монеті в 10 руб.

У 1937 p. рубль почали обчислювати на базі долара США, який містив 0,889 г золота. У 1950 p. золотий зміст рубля визначили в 0,222 г золота, а в 1961 p. у зв'язку з підвищенням масштабу цін в СРСР в 10 разів золотий зміст рубля був визначений в 0,987 г золота, один долар після цього дорівнював 90 копійкам.

Отже, рубль, будучи основним елементом грошової системи, змінювався з її розвитком.

Що ж таке грошова система?

Грошова система – це форма організації грошового обігу, яка історично склалася в кожній країні й законодавче встановлена державою.

Грошовий обіг – це безперервний рух грошей, які виконують функції засобу обігу й засобу платежу.

Грошова система складається з наступних елементів:

грошова одиниця – це міра грошей, прийнята в країні за одиницю (гривна, рубль, долар тощо);

масштаб цін – вагова кількість грошового металу, прийнята в країні як грошова одиниця і її складові частини (наприклад, рубль складається з 100 копійок і протягом 60-80-х років XX ст. прирівнювався до 0,987672 г золота);

емісійна система – установи, що випускають гроші і цінні папери (наприклад. Національний банк України, Центральний банк Росії та ін.);

види грошових знаків – система кредитних паперових грошей, розмінних монет, які є законними платіжними засобами в обігу;

інститути грошової системи – державні та недержавні установи, що регулюють грошовий обіг.

Історично система обігу металевих грошей пройшла через біметалізм і монометалізм.

Біметалізм базувався на використанні як грошей двох металів – золота і срібла (XVI–XIX ст.)

За монометалізму як гроші використовувалося тільки золото, а паперові й кредитні гроші вільно на нього обмінювалися.

Монометалізм має три різновиди:

золотомонетний стандарт (з 1821 p. до першої світової війни), який характеризувався обігом золотих монет і вільним обміном паперових і кредитних грошей на золото;

золотозлитковий стандарт (Англія та Франція – роки першої світової війни), за якого обмін знаків вартості на золото здійснювався, якщо вони відповідали ціні стандартного злитка золота (наприклад, якщо картина за ціною відповідала злитку в 1 кг золота, то вона на нього обмінювалася);

золотодевізний стандарт (20-30 роки XX ст.), який передбачав обмін банкнот на іноземну валюту (девізи), розмінну на золото.

Після кризи 1929-1933 pp. вільний обмін банкнот на золото був припинений, а епоха монометалізму закінчилася.

З 30-х років встановилася система нерозмінних кредитних грошей.

Основними рисами такої системи є: відхід з обігу золота (демонетизація золота), відмова від обміну банкнот на золото й відміна їх золотого вмісту, посилення ролі кредитних грошей, розширення безготівкового обороту, емісія грошей державою з метою збільшення грошової маси.

Еволюція грошового обігу й самих грошей – це об'єктивний історичний процес розвитку товарного виробництва.

Заміна золота в ролі грошей кредитно-паперовими грошима стала можливою з наступних причин: при обміні товарів виникає потреба не в тому, щоб визначити, яку саме вартість уміщено в тому або іншому товарі, а в тому, щоб з'ясувати, у скільки разів вона більша або менша вартості, вміщеної в товарі, запропонованому для обміну. Для порівняння вартостей не потрібно обов'язково використовувати вартість будь-якого реально існуючого в речовинній формі товару (золото). Важливим є інше: гроші, які обертаються, мають становити вартість, еквівалентну вартості обмінюваних товарів, але не обов'язково самі повинні мати вартість. Такі настанови й дозволили замінити золото простими паперовими знаками. Витіснення золота кредитними грошима набуло подальшого розвитку в заміні носіїв грошових функцій (банкнот, векселів, чеків) кредитними картками.

Кредитна картка виконує функцію грошей бути засобом платежу.

Види кредитних карток:

1. Відновлювані картки. Застосовуються в магазинах, ресторанах тощо. Після погашення заборгованості картки поновлюються.

2. Одномісячні картки. Застосовуються для розрахунку з туристичними фірмами. Заборгованість повинна бути погашена до кінця місяця.

3. Фірмові картки. Випускаються різними фірмами для оплати різних службових витрат.

4. Преміальні, або “золоті”, кредитні картки. Вони видаються тільки клієнтам з високим річним доходом.

Кредитні картки існують з 1915 p., коли вони вперше з'явилися в США у формі запису боргу. Для сучасного етапу еволюції грошей характерною є поява системи електронних грошей, за допомогою якої здійснюються грошові операції: отримання грошей з банківського рахунку, прийом внесків, платежі, видача чекових книжок, дебет-карток та ін. З'явилися смарт-картки, які є електронною чековою книжкою.

В Україні система електронних грошей знаходиться у стадії становлення. Перші “пластикові гроші” були випущені в обмеженій кількості. Наразі їхпочали випускати найбільші банки країни.

 








Дата добавления: 2016-05-25; просмотров: 789;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.009 сек.