Концепції маркетингу

Концепція – це філософія, склад або спрямованість ділового мислення; маркетинг – це процес або спрямованість дій у сфері бізнесу.

Концепція маркетингу - це орієнтована на споживача, інтегрована цільова філософія, ідеологія, стратегія та політика діяльності підприємства. Існує п'ять альтернативних концепцій, за якими підприємства здійснюють маркетингову діяльність.

· КОНЦЕПЦІЯ ВИРОБНИЦТВА

· КОНЦЕПЦІЯ ТОВАРУ

· КОНЦЕПЦІЯ ЗБУТУ

· КОНЦЕПЦІЯ МАРКЕТИНГУ

· КОНЦЕПЦІЯ СОЦІАЛЬНО-ЕТИЧНОГО МАРКЕТИНГУ.

 

Дані концепції базуються на різноманітних передбаченнях щодо характеру поведінки покупця при здійсненні покупки на цільовому ринку підприємства. У зв’язку з цим виникають різного роду висновки, які стосуються реалізації відповідних виробничих програм підприємства.

КОНЦЕПЦІЯ ВИРОБНИЦТВА

Виробнича, або концепція вдосконалення виробництва передбачає, що покупці надаватимуть перевагу товарам і послугам підприємства завдяки широкій доступності і порівняно низьким цінам. Керівництво підприємства повинно зосередити свої зусилля на вдосконаленні виробництва і підтриманні низьких витрат. Таку стратегію називають лідерством по витратах.

 
 

 


При здійсненні цієї концепції небезпека полягає в тому, що в виробничому процесі передбачаються такі темпи росту об’єму виробництва продукції, які при появі сильних конкурентів (в яких витрати ще нижчі) можуть призвести до значних збитків. Таким чином. зниження ціни повинно здійснитися значно швидше, ніж дозволяє зниження витрат. Дану небезпеку окреме підприємство може звести до мінімуму, якщо, з точки зору низьких витрат, йому вдасться зайняти постійну провідну позицію.

КОНЦЕПЦІЯ ТОВАРУ

Продуктова, або концепція вдосконалення товару передбачає, що покупці надають перевагу певному товару завдяки кращій якості, враховуючи споживчі властивості. Керівництво підприємства концентрується на досягненні високого рівня якості товару. Цей підхід характерний для елітної групи товарів, підвищення цін на які значно не вплине на поведінку покупців.

 

 

 


Особлива небезпека може виникнути тоді, коли фірма занадто впевнена в своїх товарах, В цьому випадку ціль фірми щодо якості товару домінує над зовнішньою орієнтацією на потреби та вирішенням проблем покупців.

КОНЦЕПЦІЯ ЗБУТУ

Торгова, або концепція інтенсифікації комерційних зусиль передбачає, що покупці купуватимуть товари у достатній кількості, якщо постійно докладати певних зусиль для просування товарів на ринку і стимулювання їхнього продажу. Основою концепції збуту є продаж товарів.

 

 


Небезпека в досягненні позитивного ефекту з’являється в тих випадках, коли спостерігається надвиробництво в надії на ефективність збуту або у випадку, коли витрати на продаж непропорційно зростають порівняно з вартістю товару.








Дата добавления: 2016-11-28; просмотров: 627;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.