Визначення маркетингу. Етапи розвитку маркетингу

Маркетинг як теорія і система методологічних та практичних знань, сформувалась на початку XX століття. В перекладі з англійської мови тармін „маркетинг” означає „ринок”, „ринкова діяльність”.

На практиці ця теорія знайшла своє застосування в кінці 50-х - на початку 60-х роківXX ст., коли було намічено новий підхід до підприємницької діяльності, тобто замість ринку продавців прийшов ринок покупців та зміцніла думка, що надійною гарантією досягнення цілі підприємства є визначення потреб та бажань відповідних груп споживачів та задоволення цих потреб більш ефективними та якісними способами на противагу конкурентам.

В західній економічній літературі діє декілька тисяч визначень сутності маркетингу.

Так, один з засновників маркетингу, провідний спеціаліст Американської асоціації маркетингу, професор Північно-Західного Університету США Ф.КОТЛЕР дає наступне визначення: "Маркетинг - вид людської діяльності, що спрямована на задоволення потреб шляхом обміну".

Відомий німецький спеціаліст в сфері маркетингу Х.НЕФФЕРТ відмічає: "Маркетинг - це координація, планування та контроль на фірмі з метою утримання діючих ринків та завоювання потенційних".

Професор Гарвардського Університету ПІТЕР ДРУКЕР дає наступну характе­ристику маркетингу: "Маркетинг – це концепція управління фірмою, в колі якої знаходиться покупець, клієнт з його потребами та запитом. Діяльність фірми націлена на більш якісне задоволення цих потреб."

По своїй сутності, концепція сучасного маркетингу - це нова підприємницька філософія, що орієнтована на потреби споживачів (клієнтів), націлена на забезпечення задоволеності споживачів, як основи для досягнення цілей підприємства.

Підприємство виробляє те, що потрібно споживачу і отримує прибуток за рахунок найбільш повного задоволення його потреб.

Аналізуючи різні етапи розвитку ринкової економіки, можна зробити висновок, що не будь-яку діяльність, пов'язану із задоволенням потреб споживачів через обмін, можна назвати маркетингом. Для маркетингу характерне, те що його діяльність орієнтується на потреби. Саме потреби споживачів є основним об'єктом уваги виробників товарів і послуг. Через задоволення потреб споживачів виробники реалізують свою кінцеву мету – одержання прибутку. А як засіб для її досягнення маркетинг пропонує не окремі зусилля, а комплекс заходів.

 

З точки зору практичного застосування, маркетинг в своєму розвитку пройшов V етапів:

І етап – 50-ті роки XX століття

Цей етап увійшов в історію під назвою „Цикли життя”. В цей період багато фірм почали розробляти та аналізувати криві життєвого циклу товару, займатися сегментацією ринку. В цей же час в побут увійшло таке поняття, як „імідж фірми”.

II етап – 60-ті роки XX століття

Цей етап увійшов в історію під назвою „Ера росту”. В цей період чисельні фірми почали застосовувати в своїй діяльності концепцію маркетингу. До лексики увійшло таке поняття, як „стиль життя”.

 

III етап – 70-ті роки ХХ століття

Цей етап увійшов під назвою «Ера витрат». Він характеризується застосуванням маркетингу в сфері послуг.

IV етап – 80-ті роки

Етап увійшов під назвою „Ера диференціації”. В цей період почали застосовувати такі поняття, як прямий маркетинг, локальний маркетинг, глобальний маркетинг, такі "воєнізовані" терміни, як захоплення клієнта, розвідка ринку, тактика, стратегія. Спеціалісти маркетингу почали говорити про „жорсткий” маркетинг японських та „м’який” маркетинг західноєвропейських фірм.

V етап – 90-ті роки

Етап отримав назву „Ера персоніфікації”. Цей період характеризувався, перш за все, двома такими поняттями, як „маркетингові мережі” та „маркетинг на замовлення”.

 








Дата добавления: 2016-11-28; просмотров: 1012;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.