Допуски різьблень з натягом і з перехідними посадками

Розглянуті посадки служать головним чином для з'єднання шпильок з корпусними деталями, якщо не можна застосувати з'єднання гвинтове чи типу болт - гайка. Ці посадки застосовують у кріпильних з'єднаннях, що працюють при ударах, вібраціях, коливаннях температури, для центрування деталей на різьбленні і т.д..

Посадки з натягом і перехідні повинні забезпечувати нерухомість зібраних деталей, що виключає самовідгвинчування шпильок і можливість вигвинчування їх із гнізда під дією моментів, що виникають на іншому кінці шпильок при відгвинчуванні гайок. Натяги створюються тільки по бічних сторонах профілю, тобто по середніх діаметрах різьблень, що сполучаються; по зовнішнім і внутрішніх діаметрах передбачаються зазори (мал. 2.40, а). Різьбові з'єднання з натягом вимагають обмеження допусків на діаметри d2 і D2, отже, допуску натягу.

 

 

 


 

0 0

 

 

а) б)

Рис.2.40. Розташування полів допусків різьблення з натягом

ДСТ 4608 - 81* передбачає посадки з натягом тільки в системі отвору. Посадки , і повинні здійснюватися із сортуванням зовнішнього і внутрішнього різьблень по власне середньому діаметрі в середній частині різьблення на групи. Число груп (дві чи три) зазначено в дужках. Зборка різьбових деталей (шпильки, гнізда) повинна здійснюватися з однойменних сортувальних груп за схемою, показаної на мал. 2.40, б. Посадки и здійснюються без сортування. Допускається застосування посадок 3Н6Н/3р і 3Н6Н/3n без сортування на групи. Зазначені посадки відносяться до перехідного і їхньої застосування вимагає додаткової перевірки.

Допуски середнього діаметра різьблення деталей, сортируемых на групи, не включають діаметральних компенсацій відхилень кроку і кута нахилу бічний сторони профілю. У цьому випадку на крок і кут профілю бічний допуски, що контролюються тільки в шпильок, для гнізд ці відхилення забезпечують при виготовленні резьбообразующего інструмента відповідної точності.

Граничні відхилення внутрішнього діаметра зовнішнього різьблення по дну западини d3 не встановлюються. Вони обмежуються положенням полючи допуску середнього діаметра d2 і граничними відхиленнями форми западини зовнішнього різьблення.

Різьблення з перехідними посадками застосовують при одночасному до-полнительном заклинюванні шпильок по конічному збігу різі, по плоскому бурті і циліндричній цапфі. За ДСТ 24834 - 81* передбачені наступні посадки: ; ; ; ; ; .

В умовних позначках різьблень з натягом і з перехідними посадками поле допуску зовнішнього діаметра d шпильки (болта) не проставляється, по-скольку воно постійне (для різьблень з натягом - 6е чи 6с, а для різьблень з пере-ходными посадками -6g).

 








Дата добавления: 2016-11-02; просмотров: 722;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.