Відхилення і допуски форми

До відхилень форми відносяться відхилення прямолінійності, пло-скостности, круглости, профілю поздовжнього перетину і цилиндричности.

Відхилення форми плоских поверхонь. Відхилення від площинності визначають як найбільша відстань D від крапок реальної поверхні до прилягаючої площини в межах нормованої ділянки (мал. 2.20, а). Приватними видами відхилень від площинності є опуклість (мал. 2.20, б) і увігнутість (мал. 2.20, в). Відхилення від прямолінійності (см. мал. 2.15, а) визначають як більша відстань D від крапок реального профілю до прилягаючої прямої.

 

 

Таблица 2.7

Допуски форми і розташування і їхні умовні знаки

 

Група допусків Вид допуску Знак Група допусків Вид допуску Знак
Допуски форми Прямолінійності   Сумарні допуски форми і розташування Радіального биття  
Площинності   Торцевого биття
Круглости   Биття в заданому напрямку
Профілю поздовжнього перетину   Повного радіального биття  
Цилиндричности   Повного торцевого биття  
Допуски розташування Паралельності  
Перпендикулярності   Форми заданого профілю    
Нахилу  
Співвісності  
Симетричності   Форми заданої поверхні  
Позиційний  
Перетинання осей  

 

а) б) в)

Рис. 2.20. Відхилення форми плоских поверхонь

Відхилення форми циліндричних поверхонь. Відхилення від круглости - найбільша відстань D від крапок реального профілю до прилягаючої окружності (мал. 2.15, б и в). Приватними видами відхилень від круглости є овальність і огранювання (мал. 2.21, а і б). Огранювання може бути з парним і непарним числом граней. Огранювання з непарним числом граней характеризуються рівністю розміру d (мал. 2.21, б).

Відхилення від цилиндричности - найбільша відстаньD від крапок реальної поверхні до прилягаючого циліндра в межах нормованої ділянки L (мал. 2.21, в).

Відхилення профілю поздовжнього перетину -найбільша відстань від крапок утворюючих реальної поверхні, що лежать у площині, що проходить через її вісь, до відповідної сторони прилягаючого профілю в межах нормованої ділянки (див. мал. 2.16). Відхилення профілю поздовжнього перетину характеризує відхилення від прямолінійності і паралельності утворюючих.

Приватними видами відхилення профілю поздовжнього перетину є конусообразность (мал. 2.21, г), бочкообразность (мал. 2.21, д) і седлообразность (мал. 2.21, е).

 

Відхилення D від прямолінійності осі (чи лінії) у просторі і полі допуску прямолінійності осі Т показані на мал. 2.21, ж.

 








Дата добавления: 2016-11-02; просмотров: 995;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.