Відхилення і допуски розташування

Відхиленням розташування чи поверхні профілю називають відхилення реального розташування поверхні (профілю) від його номінального розташування. Кількісно відхилення розташування оцінюють відповідно до визначень, приведеними нижче. При оцінці відхилень розташування відхилення форми розглянутих поверхонь (профілів) і базових елементів (узагальнений термін, під яким розуміють поверхню, чи лінію крапку) повинні бути виключені з розгляду. При цьому реальні поверхні (профілі) заміняють прилягаючими, а за осі, площини симетрії і центри реальних поверхонь (профілів) приймають осі, площини симетрії і центри прилягаючих елементів.

Відхилення від паралельності площин (мал. 2.22, а) - різниця D найбільшої і найменшої відстаней між прилягаючими площинами в межах нормованої ділянки.


Відхилення від паралельності осей (прямих) у просторі - геометрична сума відхилень від паралельності проекцій осей (прямих) у двох взаємно перпендикулярних площинах; одна з цих площин є загальною площиною осей, тобто площиною, що проходить через одну (базову) вісь і крапку іншої осі (мал. 2.22, б).

Відхилення від перпендикулярності площин показане на мал. 2.22, в.

Відхилення від співвісності щодо загальної осі - це найбільша відстань (D1, D2 …) між віссю розглянутої поверхні обертання і загальною віссю двох чи декількох поверхонь обертання на довжині нормованої ділянки (мал. 2.22, г). Допуск співвісності у діаметральному вираженні дорівнює подвоєному найбільшому значенню відхилення, що допускається, від співвісності, а в

радіусному вираженні - найбільшому значенню цього відхилення, що допускається. Поле допуску співвісності - область у просторі, обмежений циліндром, діаметр якого дорівнює допуску співвісності в діаметральному вираженні Т чи подвоєному допуску співвісності в радіусному вираженні R, а вісь збігається з базовою віссю (мал. 2.22, д). Двояка кількісна оцінка співвісності (у діаметральному і радіусному вираженні) прийнята за рекомендацією ИСО також для симетричності і перетинання осей. Раніше ці відхилення визначали тільки в радіусній мері.

Відхилення від симетричності щодо базової площини — найбільша відстань між площиною симетрії розглянутої по-верхности і базовою площиною симетрії в межах нормованої ділянки (мал. 2.22, е). Допуск симетричності проставляється в діаметральному вираженні Т чи в радіусному вираженні Т/2.

Відхилення нахилу – відхилення кута між прилягаючою площиною (чи віссю поверхні обертання) і базової від номінального кута a,виражене в лінійних одиницях D на довжині нормованої ділянки L (мал. 2.22, ж).

Позиційне відхилення - найбільше відхиленняD реального розташування елемента (його центра, чи осі площини симетрії) від його номінального розташування в межах нормованої ділянки (мал. 2.22, з).

Відхилення від перетинання осей, які номінально повинні перетинатися, визначають як найменша відстань D між розглянутою і базовою осями (мал. 2.22, і). Допуск перетинання проставляється в діаметральному вираженні Т чи в радіусному вираженні Т/2.

 








Дата добавления: 2016-11-02; просмотров: 1035;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.