Колективна (бригадна) матеріальна відповідальність.

Відповідно до ст. 135-2 КЗпП України при спільному виконанні працівниками окремих видів робіт, зв’язаних із зберіганням, обробкою, продажем (відпуском), перевезенням або застосуванням у процесі виробництва переданих їм цінностей, коли неможливо розмежувати матеріальну відповідальність кожного працівника і укласти з ним договір про повну матеріальну відповідальність, може запроваджуватися колективна (бригадна) відповідальність.

Умовами застосування колективної (бригадної) відповідальності є:

  • виконувана бригадою робота повинна бути пов’язана із зберіганням, обробкою, продажем, перевезенням або застосуванням у процесі виробництва переданих бригаді цінностей;
  • вказана робота здійснюється спільно членами бригади;
  • неможливо розмежувати обсяг матеріальної відповідальності кожного члена бригади та укласти з кожним працівником договір про індивідуальну повну матеріальну відповідальність;
  • всі члени колективу (бригади) досягли 18-річного віку.

Колективна (бригадна) матеріальна відповідальність встановлюється власником або уповноваженим ним органом за погодженням з профспілковим комітетом підприємства, установи, організації. Письмовий договір про колективну (бригадну) матеріальну відповідальність укладається між підприємством, установою, організацією і всіма членами колективу (бригади).

Сфера застосування договорів про колективну (бригадну) матеріальну відповідальність визначається Переліком робіт, при виконанні яких може запроваджуватись колективна (бригадна) матеріальна відповідальність, затв. наказом Міністерства праці України № 43 від 12.05. 1996 р. До таких робіт віднесені: роботи, пов’язані з виконанням касових операцій; роботи пов’язані з прийманням від населення всіх видів платежів та виплатою грошей не через касу; роботи пов’язані з прийманням на зберігання, обробкою, зберіганням та видачею матеріальних цінностей на складах (нафтобазах), автозаправних станціях, у камерах схову; роботи пов’язані з продажем (видачею) товарів (продукції), їх підготовкою до продажу незалежно від форми торгівлі та профілю підприємства; роботи пов’язані з прийманням та обробкою для доставки (супроводження) вантажу, багажу, поштових відправлень та інших матеріальних цінностей, їхньою доставкою (супроводженням), видачею (здачею); роботи пов’язані з прийманням у цехах, зберіганням, обробкою та передачею на виробництво скляної тари; роботи пов’язані з прийманням, виготовленням, транспортуванням, відбиранням, рахуванням, упаковкою, зберіганням та видачею грошових знаків, цінних паперів; роботи пов’язані з виготовленням та зберіганням усіх видів квитків, талонів, абонементів та інших знаків, призначених для розрахунків населення за послуги; роботи пов’язані з переробкою сировини, виготовленням або комплектуванням готових виробів.

Основною складовою договору про колективну матеріальну відповідальність є права і обов’язки сторін. Члени бригади мають право: брати участь у прийманні цінностей; брати участь в інвентаризації цінностей, переданих колективу; ознайомлюватися зі звітами про рух і залишки цінностей, переданих колективу. До обов’язків колективу належать: бережливо ставитися до цінностей; в установленому порядку вести облік, складати і своєчасно подавати звіти про рух та залишки цінностей; своєчасно повідомляти власника про всі обставини, які загрожують зберіганню цінностей.

Власник зобов’язаний: створювати колективу умови, необхідні для нормальної роботи і забезпечення зберігання дорученого їм майна; своєчасно вживати заходів щодо виявлення та усунення причин, які перешкоджають забезпеченню колективом зберігання цінностей; виявляти конкретних осіб, винних у заподіянні шкоди, і притягати їх до відповідальності; розглядати повідомлення членів бригади про обставини, які загрожують зберіганню цінностей і вживати заходів щодо усунення цих обставин.

Договір про колективну (бригадну) відповідальність підлягає переоформленню, якщо з колективу вибуває його керівник або більше 50% початкового складу колективу (бригади). Якщо з колективу (бригади) вибувають окремі його (її) члени, то вказується дата вибуття, а новий працівник підписує договір про колективну (бригадну) матеріальну відповідальність із зазначенням дати зарахування в колектив (бригаду).

Підставою для притягнення членів колективу до матеріальної відповідальності є матеріальна шкода, завдана підприємству, установі, організації розкраданням, недостачею, умисним знищенням або псуванням через недбалість, що підтверджується інвентаризаційними документами. Шкода, яка підлягає відшкодуванню розподіляється між членами бригади пропорційно місячній тарифній ставці (посадовому окладу) і фактично відпрацьованому часу за період від останньої інвентаризації до дня виявлення шкоди. Звільнення працівника не припиняє його обов’язку відшкодування розміру недостачі, що складає його долю.

Члени бригади звільняються від відшкодування шкоди, якщо:

· шкоду заподіяно не з їх вини;

· встановлено конкретних винуватців заподіяної шкоди серед членів колективу.

 








Дата добавления: 2016-05-11; просмотров: 831;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.