Означення та приклади випадкових величин

Випадкова подія є якісною характеристикою можливого результату стохастичного експерименту. Для успішного використання методів математичного аналізу в розв’язанні проблем теорії ймовірностей необхідно ввести кількісну характеристику випадкового результату стохастичного експерименту. Такою характеристикою є випадкова величина – одне з основних понять теорії ймовірностей. Наведемо строге математичне означення випадкової величини.

Означення 9.1. Нехай – ймовірнісний простір стохастичного експерименту. Функція , яка визначена на просторі W, має значення у множині дійсних чисел R і для – подія , називається випадковою величиною.

Функції, які задовольняють цим умовам, у теорії функцій називаються вимірнимифункціями відносно - алгебри F. Отже, можна сказати, що випадкова величина – це дійснозначна функція, яка задана на ймовірнісному просторі, вимірна відносно - алгебри F. Властивість вимірності випадкової величини потрібна для того, щоб мати можливість знаходити ймовірності подій вигляду . Можна довести, що з того, що випливає, що події вигляду

, , ,

також належать - алгебрі F.

Традиційно аргумент у позначенні випадкової величини опускають і позначають випадкові величини літерами грецького алфавіту , а їх можливі значення літерами латинського алфавіту .

Наведемо деякі приклади випадкових величин: 1) кількість очок, які випали при киданні грального кубика; 2) кількість влучень у мішень при n пострілах; 3) час безвідмовної роботи приладів; 4) помилки вимірювань; 5) тривалість життя біологічної особі тощо. Вже ці приклади показують наскільки можуть бути різноманітними випадкові величини. Для того, щоб їх вивчення було послідовним і систематизованим, випадкові величини поділяють в основному на два класи: дискретні та неперервні випадкові величини.








Дата добавления: 2016-11-02; просмотров: 531;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.