Дроселювання газів і парів

 

Якщо в трубопроводі на шляху руху газу чи пари зустрічається місцеве звуження, то унаслідок опорів, що виникають при такому звуженні, тиск p2 за місцем звуження завжди менше тиску p1, що знаходиться до нього (мал.16.1). Процес зменшення тиску, у результаті якого немає ні збільшення кінетичної енергії, ні здійснення технічної роботи і без підведення чи відведення теплоти, називається адіабатним дроселюванням, або м’яттям (також редукуванням або гальмуванням).

Будь-який кран, вентиль, засувка, клапан і інші місцеві опори, що зменшують прохідний переріз трубопроводу, викликає дроселювання газу чи пари і, отже, падіння тиску. Іноді дроселювання спеціально вводиться в цикл роботи тієї чи іншої машини: наприклад, шляхом дроселювання пари перед входом в парові турбіни регулюють потужність, аналогічний процес здійснюється і в карбюраторних ДВЗ, де

Мал.16.1 потужність регулюється зміною положення дросельної заслінки карбюратора. Дроселювання газів і парів використовується для зниження їх тиску в спеціальних редуційних клапанах, що широко використовуються в системах тепло- і парогазопостачання різних підприємств, а також і в холодильній техніці для отримання низьких температур і зріджування газів шляхом їх багатократного дроселювання.

Фізичне уявлення про падіння тиску за місцевим опором обумовлене дисипацією (розсіянням) енергії потоку, що витрачається на подолання цього місцевого опору.

При дроселюванні втрата тиску p1 - p2 тим більша, чим менша відносна площа звуження. За відсутності теплообміну відповідно рівнянню (13.17) матимемо

h1 – h2 = 1/2 . ()

де h1, h2 – ентальпії газу в перетинах I-I і II-II.

Як правило, зміна швидкості c2 – c1 при однаковому перерізі труби до і після діафрагми є незначною і нею можна знехтувати. Тому, в результаті м’яття, ентальпія газу до звуження і після нього має одне і те ж значення, тобто h1 = h2 .

Дослідження процесу дроселювання показує також, що при проході через звуження швидкість потоку в цьому місці зростає, а тиск падає до pI в найвужчому місці потоку, що знаходиться на невеликій відстані за звуженням каналу. Звичайно, одержаний приріст кінетичної енергії струменя за наявності дифузора можна було б перевести в потенційну енергію і цим підняти тиск до первинного p1. Проте відсутність дифузора виключає такий зворотній процес, а більша частина приросту кінетичної енергії із-за наявності вихрових рухів за звуженим перерізом переходить в теплоту, яка сприймається парою (газом). Останнє ж, як відомо, пов'язано із збільшенням ентропії, і робоче тіло не повертається до первинного стану, не дивлячись на рівність швидкостей і ентальпій. Все це призводить до того, що процес дроселювання, будучи по суті адіабатним, є типовим необоротнім процесом.

Ефект дроселювання в ідеальному газі не виявляється. Наприклад, умова h1 = h2 для ідеального газу приводить до висновку, що температура також не змінюється, тобто Т1 = Т2, оскільки ентальпія ідеального газу є однозначною функцією температури.

h2 – h1 = .2 – T1)

 

На T, S діаграмі (мал.16.2) явище м’яттяідеального газу може бути представлено точками 1 і 2, які лежать на одній горизонталі, оскільки Т1 = Т2. Не можна вважати, що відрізок ізотерми 1-2 відповідає процесу дроселювання газу, бо тільки крайні точки 1 і 2 характеризують стан газу як рівноважний, а всі проміжні точки не відповідають дійсному процесу, що здійснюється над газом. Тому лінія 1-2 проведена на мал.16.2 пунктиром. Дійсно, при адіабат-

Мал.16.2 ному процесі в місці звуження прохідного перерізу швидкість потоку зростає відповідно до рівняння (13.17) за рахунок ентальпії, а значить, температура зменшується. Після цього, по мірі переходу зовнішньої кінетичної енергії в теплоту, температура газу підвищується, і на деякому віддалені від місця звуження, де перебіг потоку стає стаціонарним, температура досягає свого первинного значення. Таким чином, дійсний процес між точками 1 і 2 протікає при змінних значеннях h і t, і тому неправильно розглядати процес дроселювання як процес при h = const і називати його ізоентальпним.

Фізична суть ефекту дроселювання реального газу або пари полягає в наступному:

На підставі рівності h1 = h2 можна записати

u1 + p1 . v1 = u2 + p2 . v2 , (16.1)

або u1 – u2 = p2 . v2 – p1 . v1 , (16.2)

Звідки витікає, що робота проштовхування здійснюється за рахунок зменшення внутрішньої енергії реального газу або пари. Внутрішня енергія реального газу складається з двох частин: з кінетичної (функція температури) і потенційної (функція температури і об'єму).

В більшості випадків (практичних), процес дроселювання проходить за рахунок витрати роботи проштовхування p2 . v2 – p1 . v1, що зумовлює збільшення внутрішньої енергії газу або пари.

Залежно від співвідношення абсолютних значень приросту роботи проштовхування, потенційної частини внутрішньої енергії і кінетичної частини внутрішньої енергії на підставі (16.40) можливі наступні випадки:

1. Робота проштовхування p2 . v2 – p1 . v1 за абсолютним значенням менша приросту потенційної частини внутрішньої енергії, в цих умовах кінетична частина внутрішньої енергії зменшується, тому температура газу знижується Т2 < Т1.

2. Робота проштовхування p2 . v2 – p1 . v1 за абсолютним значеннямбільша приросту потенційної частини внутрішньої енергії, надлишок роботи витрачається на збільшення кінетичної енергії, тому температура газу зростає Т2 > Т1.

3. Якщо робота проштовхування p2 . v2 – p1 . v1 дорівнює приросту потенційної частини внутрішньої енергії, то кінетична частина внутрішньої енергії газу, а отже, і його температура, залишаються незмінними Т2 = Т1.

Явище, при якому температура реального газу до дроселя і після нього залишається незмінною (Т2 = Т1), називається інверсією газу, а температура, при якій це явище відбувається, називають температурою інверсіїі позначають Тін.

Таким чином, при дроселюванні реальних газів ентальпія для початкових і кінцевих значень залишається постійною (h1 = h2), але ентропія і об'єм збільшуються, тиск падає, а температура може зменшуватися, збільшуватися або ж в окремому випадку залишатися постійною.








Дата добавления: 2016-10-17; просмотров: 656;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.