Вакуум-карбонатні методи очистки газів від сірководню.

 

Вакуум - карбонатні методи.

У цих методах сірководень поглинається з газів водним розчином карбонату натрію або калію. Потім розчин регенерують нагріванням під вакуумом, охолоджують і знову повертають на абсорбцію. В основі методів лежить реакція:

В наслідок різної розчинності , , і для абсорбції застосовують розчини різної концентрації. Поташ краще розчинний у воді, тому застосовуються більш концентровані її розчини, які мають високу поглинальну здатність. Це дозволяє зменшить його витрата, а також скоротити витрату пари на регенерацію поташу і витрата енергії на перекачування розчину.

Недоліком використання розчину поташу є їх висока вартість. Виходячи з цього, частіше використовують содовий метод. Якщо виробляється регенерація розчину без рекуперації сірководню, то розчин нагрівають в регенераторі, а з нього повітрям віддувають сірководень. При цьому деяка кількість сульфіду натрію окислюється до тіосульфату, що призводить до зниження концентрації абсорбуючій рідини, тому періодично її замінюють свіжою. Технологічна схема очищення газу від сірководню вакуум - карбонатному методом з отриманням із сірководню сірчаної кислоти наведена на рис.2

Рис.2. Схема установки очистки газу від сірководню вакуум - карбонатному способом: 1 - абсорбер; 2, 9 - насоси; 3 - холодильник - конденсатор; 4 - теплообмінник; 5 - підігрівач; 6 - регенератор; 7 - циркуляційний підігрівач; 10 - холодильник; 11 - вакуум - насос; 12 - холодильник; 13 - піч; 14 - котел - утилізатор.

Після очищення газу в абсорбері розчин подають у холодильник - конденсатор, де його підігрівають за рахунок тепла конденсації парів, що виділяються при регенерації поглинального розчину. Потім розчин проходить теплообмінник і підігрівач і надходить у регенератор. Розчин регенерує кип'ятінням під вакуумом (15,6 кПа). Регенерований розчин направляють в ємність, а потім через теплообмінник і холодильник - на зрошення абсорбера. Виділяються при регенерації розчину пари сірководню та води відсмоктуються вакуумом - насосом через конденсатор - холодильник, де конденсується значна частина парів води. Далі пари надходять у холодильник, а потім у піч для спалювання сірководню. З печі газова суміш, що складається з діоксиду сірки, водяної пари, кисню і інертних газів, при 900 0 С, а потім направляється на окислення в контактний апарат. Після окислення гази направляють на абсорбцію для отримання сірчаної кислоти.

 








Дата добавления: 2016-12-26; просмотров: 1147;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.