Механічний зв'язок сухого повітря з водяною парою назівается вологим повітрям, або легко-паровою сумішшю.

Вологе повітря потрібно розглядати як різновид газової суміші. Це пояснюється тим, що при атмосферному тиску в інтервалі температур, обмеженому знизу температурою звично не нижче -50С, сухе повітря може бути тільки в газоподібному стані, тоді як зустрічається у вигляді пари, рідини або твердої фази залежно від температури суміші і може випадати з суміші.

Розглядаючи вологе повітря як окремий випадок газової суміші і вважаючи, що при порівняно невисокому тиску, що представляє інтерес для практики, водяна пара наближається за властивостями до ідеального газу, за законом Дальтону, тиск вологого повітря можна записати як суму: , (12.15)

Де тиск вологого повітря; парціальний тиск сухого повітря; парціальний тиск водяної пари.

Максимальний парціальний тиск водяної пари при заданій температурі називається тиском насиченняі позначається ps. Величина ps водяної пари у вологому повітрі визначається тільки температурою суміші і не залежить від тиску суміші р.

Для визначення стану пари, що міститься в повітрі, потрібно знати температуру і парціальний тиск цієї пари. Температурою точки росиназивається температура, до якої потрібно охолодити при постійному тиску повітря, щоб воно стало насиченим.

Основними характеристиками вологого повітря є абсолютнаі відноснавологості,вологомісткість і ступінь насичення.

Абсолютною вологістюповітря називається кількість водяної пари (кг), що міститься в 1м вологого повітря. Враховуючи, що вологе повітря є газовою сумішшю, об'єм пари в суміші дорівнює об'єму всієї суміші, отже, абсолютна вологість може бути виражена у вигляді щільності пари в суміші при своєму парціальному тиску pп і температурі суміші:

, (12.16)

Відносною вологістюповітря називається відношення дійсної абсолютної вологості повітря до максимально можливої абсолютної вологості повітря при тій же температурі:

, (12.17)

де, - щільність сухої і насиченої пари;, - відповідно парціальний тиск.

Співвідношення (12.17) справедливо, якщо можна вважати, що пара рідини є ідеальним газом аж до стану насичення. При цьому:

; , (12.18)

де - газова постійна пари.

Значення можна виражати в долях одиниці або у відсотках

Вологомісткістьd вологого повітря – це відношення маси m водяної пари, що міститься у вологому повітрі, до маси m сухого повітря.:

, (12.19)

вологомісткість d вимірюється в кг/кг с.в. або г/кг с.в. .

Величина d визначає масу пари, що міститься в 1 кг сухого повітря або в (1+d) кг вологого повітря. Величина вологомісткості d визначається таким чином:

визначаючи і з рівняння стану і підставляючи їх значення в рівняння (12.19), одержуємо: =, (12.20)

де, - молекулярні маси сухого повітря і водяної пари. Оскільки =28,96 кг/моль =18,016 кг/моль, то, підставляючи їх в (12.20) з обліком (12.15) одержуємо:

, (12.21)

тобто із збільшенням парціального тиску пари p вологомісткість d збільшується








Дата добавления: 2016-10-17; просмотров: 601;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.