Як зберегти свій проект у системі MatLab та відкрити його

Працювати з файлами у MatLab можна через опцію меню File. Якщо Ви провели відповідні розрахунки в системі MatLab, то простіше за все зберегти значення обчислених змінних у файлі з розширенням *.mat. Як зазначалось - це файли бази даних, де зберігаються значення обчислених змінних, але оскільки записані вони не в текстовому форматі, без оболонки їх прочитати не можна. Для виконання цієї операції достатньо скористатися опцією меню File → Save Work Space As. За замовчуванням MatLab усі файли записує в директорію Work до папки, де встановлена система. Можна зберігати проекти і в інших директоріях, указуючи відповідний шлях до них. Результати розрахунків можна також зберігати, використовуючи команду save. Формат команди:

save ім’я файлу, наприклад:

save fff

Розширення *.mat вказувати не треба, воно завжди встановлюється за замовчуванням. При вказаному форматі файли записуються в робочу папку Work, у робочому каталозі. За бажанням зберегти файл у іншій папці необхідно вказати шлях до неї, наприклад:

save d:/123/fff

Після імені файлу можна через пробіл вказати змінні, які необхідно запам’ятати, ідентифікатори змінних відділяють комою, наприклад:

save fff a,b,c

У разі записування команди в такому форматі будуть запам’ятовуватися тільки визначені змінні. Тобто, застосування командного рядка дає користувачу більше можливостей, ніж збереження всіх змінних через систему меню.

Після параметрів команди save через знак – можуть бути указані ключі, які уточнюють формат запису файлів:

– mat — формат баз даних, який використовується за замовчуванням;

– ascii — запис у ASCII файл з точністю до 8 цифр;

– ascii-double — запис у ASCII-файл із подвійною точністю, до 16 цифр;

– v4 — запис у форматі MatLab-4;

– append — додати визначені дані в існуючий файл.

Зберегти значення змінних ви можете, виконавши команду меню Load WorkSpace; через системну команду load, формат якої аналогічний команді save:

load ім’я файлу

Однак недосвідчені користувачі MatLab, які звикли до Windows-технологій подання інформації, коли на екрані відображається абсолютно все, що вводилося з клавіатури, будуть дуже здивовані, і можуть подумати, що вони зробили щось некоректно і дані з їхнього проекту кудись зникли. Річ в тому, що після виконання команди меню Load WorkSpace робоче вікно командного рядка залишиться незаповненим, хоча, проводячи обчислення, Ви вводили певну кількість команд. Що ж трапилося, невже відбувся якийсь збій у роботі програми? Ні, система все виконала чітко, запам’ятала всі змінні, які Ви визначили,і тепер можна до них звернутися. Пишучи а=, побачите на екрані значення змінної а, якщо змінна з таким ім’ям була визначена і запам’ятована. По суті, це є відмінністю професійних систем від систем масового використання. На екран виводиться мінімум інформації, і тільки запитувана, а інша зберігається у пам’яті комп’ютера і залишається без змін, поки користувач не надасть відповідної команди для її відображення. Таке подання інформації пов’язано також із серйозною історичною причиною. Річ у тому, що коли починав створюватися MatLab, існували тільки текстові монітори, і виведення графіки було ускладнене. Оскільки на алфавітно- цифровий монітор не можна було вивести велику кількість інформації, програмісти частіше працювали з телетайпами, виводячи на друк кожну команду та реакцію комп’ютера на неї. Уявіть собі, скільки паперу знадобилося б, щоб роздрукувати програму на 1000 рядків! Тому інтерфейс професійного програмного забезпечення був досить лаконічний, і не на кожну введену команду надхожила відповідна реакція комп’ютера, наприклад, «Command completed successfully» — «Команда успішно виконана». За замовчуванням завжди передбачалося, що команда надана без помилок і комп’ютер її успішно виконав. Але більшість користувачів швидко звикають до аскетичного інтерфейсу системи MatLab, і через певний час він починає їм подобатися, оскільки зайва інформація на екрані зазвичай не допомагає, а заважає роботі. А спочатку, щоб було простіше, намагайтеся дублювати отримані результати на папері, якщо впевнені у їхній правильності. Пізніше, коли вивчите систему команд, потребав цьому відпаде, оскільки MatLab має велику кількість команд, які дають змогу отримати будь-яку інформацію про проект, враховуючи і послідовність введених команд. Ще більше можливостей щодо роботи з даними дає мова програмування системи MatLab.

Зберігати змінні у середовищі MatLab зручніше не через систему меню, а через використання команд save та load. У цьому випадку можна запам’ятати не всі описані змінні, а тільки ті, що знадобляться для подальшого обчислення. Тоді формат команди save має вигляд: save ім’я файлу список змінних. Результатом виконання наведеної нижче послідовності команд буде збереження змінних a,b та c, але не буде збережена змінна d.

>>a=2;

>>b=a?3;

>>c=a*b;

>>d=b/a;

>>save fff a b c

 

 








Дата добавления: 2016-05-11; просмотров: 1048;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.