Електричні двигуни.

5.2. На електродвигунах та механізмах, які вони приводять у дію, повинні бути нанесені стрілки, що вказують напрямок обертання їх рухомих частин, а також надписи з назвою агрегату, до якого вони належать.

5.4. Плавкі вставки запобіжників повинні бути калібровані із зазначенням на клеймі номінальної сили струму вставки. Клеймо ставиться підприємством – виробником або електротехнічною лабораторією .Застосовувати некалібровані вставки забороняється.

5.5. Уразі короткочасного припинення електроживлення повинен бути забезпечений само запуск електродвигунів відповідальних механізмів після повторної подачі напруги, якщо збереження механізмів у роботі необхідно і допустиме за умов безпеки та зниження напруги.

Перелік електродвигунів відповідальних механізмів, які беруть участь у самозапуску, із зазначенням уставок захистів і допустимого часу перерви живлення затверджує особа, відповідальна за електрогосподарство.

5.8. Електродвигуни з короткозамкненими роторами допускається запускати з холодного стану два рази поспіль, з горячого _ один раз, якщо інструкція виробника не передбачає більшої кількості пусків. Наступні пуски допускаються після їх охолодження протягом часу , обумовленого інструкцією виробника для даного типу електродвигуна.

Повторні увімкнення електродвигунів у разі їх вимкнення основними захистами допускаються після обстеження, проведення контрольних вимірів опору ізоляції і перевірки справності захистів.

Для електродвигунів відповідальних механізмів, що не мають резерву, допускається одне повторне увімкнення після дії основних захистів за результатами зовнішнього огляду двигуна. Наступне увімкнення електродвигунів у разі дії резервних захистів до з’ясування причини вимкнення заборонено.

Для спостереження за пуском і роботою електродвигунів, регулювання технологічного процесу яких здійснюються за значенням сили струму, а також усіх електродвигунів змінного струму потужністю більш ніж 100кВт на пусковому щітку чи панелі керування встановлюють амперметр, який вимірює силу струму у колі статора електродвигуна (потужністю менше 100 кВт, якщо він передбачений виробником).Амперметр установлюють також у колі збудження синхронних електродвигунів. На шкалі амперметра червоною рискою позначають значення допустимої сили струму (вище номінального на 5%).

5.17. Електродвигун повинен бути негайно відключений від мережі у таких випадках:

- нещасний випадок (чи загроза) з людиною;

- поява диму, вогню або запаху горілої ізоляціїз корпусу електродвигуна або його пускорегулювальної апаратури;

- вібрація понад допустимої норми, яка загрожує виходу з лади електродвигуна або механізму;

- вихід з ладу привідного механізму;

- нагрівання підшипників або контрольованих вузлів понад допустиме значення температури, зазначене в інструкції виробника ;

- виникнення КЗ в електричній схемі;

- значне зниження частоти обертання;

- швидке зростання температури обмоток або сталі статора.

В експлуатаційної інструкції вказані й інші випадки, за якими електродвигуни повинні бути негайно вимкнені.

5.18. Періодичність капітальних і поточних ремонтів електродвигунів, залежно від умов , у яких вони працюють, визначає особа, відповідальна за електрогосподарство. Залежно від умов поточний ремонт електродвигунів, як правило, здійснюють одночасно з ремонтом привідних механізмів.

 

Релейний захист.

6.3.Під час проведення налагоджувальних робіт спеціалізованою налагоджувальною організацією у пристроях РЗАіТ їх прийняття здійснюють працівники споживача, які обслуговують ці пристрої.

Введення пристрою у роботу оформлюється записом у журналі РЗАіТ за підписами відповідальних представників споживача і налагоджувальної організації, якщо остання здійснювала налагодження цього пристрою.

6.8. Усі уставки захистів перевіряють на чутливість та селективність, і вони повинні відповідати усім режимам і схемам електропостачання. Принципи виконання і розташування пристроїв РЗАіТ повинні відповідати вимогам НД.

Зміну уставок мікропроцесорних пристроїв РЗАіТ оперативними працівниками і працівниками служби РЗАіТ допускається здійснювати за санкціонованим допуском з фіксацією точного часу, дати і даних особи, яка виконала зміну, а також змісту зміни.

6.45. Перевірка заданих уставок РЗАіТ здійснюється з періодичністю, установленою для технічного обслуговування.

Періодичність випробування АВР проводиться не рідше одного разу на

6 місяців. Результати випробування фіксуються в оперативному журналі.

 








Дата добавления: 2016-09-20; просмотров: 1036;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.