Перетворення механічної енергії в електричну

(принцип дії генератора)

 

Якщо замкнути прямолінійний провід довжиною l, який розміщений у однорідному магнітному полі перпендикулярно вектору магнітної індукції В, зовнішнім колом з опором R (рис.14.1), то при русі проводу з постійною швидкістю υ перпендикулярно магнітним лініям у ньому індукується незмінна ЕРС і в замкненому колі виникає постійний струм. На провід зі струмом у магнітному полі діє електромагнітна сила:

Напрямок цієї сили, визначений за правилом лівої руки, протилежний напрямку вектора швидкості, тобто вона є гальмовою. Для переборювання цієї сили, тобто для руху провода, потрібна зовнішня сила, рівна гальмовій силі й направлена їй назустріч. Тобто для руху провода потрібний первісний двигун, який розвіває механічну потужність:

Таким чином, потужність, яку розвіває двигун, дорівнює електричній потужності кола.

Висновок: при русі в магнітному полі під дією зовнішніх сил замкненого на зовнішнє коло провідника, який пересікає магнітні лінії, відбувається перетворення механічної енергії в електричну. Електричні машини, в яких відбувається перетворення механічної енергії в електричну, називаються електричними генераторами. Тобто принцип дії генераторів заснований на законі електромагнітної індукції (явищі індукування ЕРС у провідниках, які рухаються у магнітному полі). Генератори використовують як джерела живлення.

 

Рисунок 14.1 - Принцип дії генератора

 

 








Дата добавления: 2016-09-20; просмотров: 701;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.