Середньооблікова чисельність персоналу

Коефіцієнт плинності кадрів :

Чисельність звільнених за власним бажанням та за порушення трудової дисципліни

К плин = ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Середньооблікова чисельність персоналу

Коефіцієнт плинності заслуговує на найбільшу увагу, бо плинність робочих кадрів наносить великих збитків підприємству, тому що деякий час, перед звільненням, робітники працюють з низькою продуктивністю, а робітники, які приходять на їх місце, потребують додаткового виробничого навчання. Все це супроводжується значними додатковими витратами грошових коштів. Слід вивчити конкретні причини звільнення за власним бажанням ( низькі заробітки, тяжкі умови праці, відсутність перспектив професійного зросту, незадовільний психологічний клімат тощо ). Треба розробити дійові заходи, спрямовані на закріплення кадрів.

З іншого боку, треба звернути увагу і на зворотне явище – недостатній оборот робочої сили. Про це досить красномовно свідчить показник зростання питомої ваги працюючих пенсійного віку на підприємстві. Тоді слід приймати такі заходи, як прийняття на роботу тільки молодих робітників, примусове звільнення пенсіонерів ( якщо дозволяє законодавство ) тощо.

Крім цих напрямків аналізу важливим є вивчення питомої ваги основних і допоміжних робочих у чисельності персоналу. Взагалі, підприємства повинні бути зацікавлені у скороченні адміністративного та обслуговуючого персоналу та поліпшенні структури чисельності, бо підвищення частки робочих у чисельності ПВП підприємства означає зростання продуктивності праці.

Важливе значення для ефективного управління персоналом має вивчення його структури.

Структура персоналу підприємства не постійна. В умовах техніко-технологічного оновлення виробництва в різних галузях промисловості змінюється характер праці. Це стосується, зокрема, впровадження у виробництво багатоопераційних верстатів з числовим програмним управлінням, робототехнічних і роторно-конвеєрних комплексів, гнучких автоматизованих систем, персональних комп'ютерів тощо. Праця стає складнішою, підвищується її змістовність, у ній зростають творчі елементи. У зв'язку з цим проходять зміни в структурі персоналу, зокрема робітників:

- з'являються нові професії на основі сучасної техніки;

— із заміною застарілих технологій ліквідуються традиційні професії і формуються професії широкого профілю.

Найсуттєвішими факторами удосконалення структури персоналу підприємств є: - інноваційний характер виробництва, - впровадження принципово нової техніки і технології, - пріоритетність якості продукції, що збільшує попит на кваліфіковану робочу силу, потребує збільшення частки розумової праці, фахівців з вищою освітою.

 

2. Персонал фірми є найважливішим чинником виробництва. Саме від нього залежить, наскільки ефективно використовуються на підприємстві засоби і предмети праці, наскільки успішно працює підприємство в цілому.








Дата добавления: 2016-09-20; просмотров: 535;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.