Розділ І. ЗОБОВ'ЯЗАЛЬНЕ ПРАВО ... права на відшкодування завданих цим збитків, якщо не доведе, що його негайні дії були необхідними в інтересах замовника

права на відшкодування завданих цим збитків, якщо не доведе, що його негайні дії були необхідними в інтересах замовника, зокрема у зв'язку з тим, що зупинення роботи могло призвести до знищення або пошкодження об'єкта будівництва.

Замовник має право вносити зміни до проектно-кошторисної до­кументації до початку робіт або під час їх виконання за умови, що додаткові роботи, викликані такими змінами, за вартістю не пере­вищують десяти відсотків визначеної у кошторисі ціни і не зміню­ють характеру робіт, визначених договором.

Внесення до проектно-кошторисної документації змін, що потре­бують додаткових робіт, вартість яких перевищує десять відсотків визначеної у кошторисі ціни, допускається лише за згодою підряд­ника. У цьому разі підрядник має право відмовитися від договору та вимагати відшкодування збитків (ст. 878 ЦК України).

Матеріально-технічне забезпечення будівництва покладається на підрядника, якщо інше не встановлено договором будівельного під­ряду. Договором на замовника може бути покладений обов'язок сприяти підрядникові у забезпеченні будівництва водопостачанням, електроенергією тощо, а також у наданні інших послуг.

Підрядник, який зобов'язаний здійснювати матеріально-техніч­не забезпечення будівництва, несе ризик неможливості використан­ня наданого ним матеріалу (деталей, конструкцій) або устаткування без погіршення якості робіт.

У разі неможливості використання матеріалу (деталей, кон­струкцій) або устаткування, наданого замовником, без погіршення якості виконуваних робіт підрядник має право відмовитися від до­говору та вимагати від замовника сплати ціни робіт пропорційно їх виконаній частині, а також відшкодування збитків, не покритих цією сумою (ст. 879 ЦК України).

Підрядник має право залучити до виконання окремих видів робіт субпідрядника на загальних засадах договору підряду. Взаємовідно­сини між ними в будівництві регулюються відповідно до Положен­ня про взаємовідносини організацій — генеральних підрядників з субпідрядними організаціями, затвердженого Науково-технічною радою Державного комітету України у справах містобудування й архітектури (протокол від 14 грудня 1994 р. № 4).

Оплата робіт провадиться після прийняття замовником збудова­ного об'єкта (виконаних робіт), якщо інший порядок розрахунків не встановлений за погодженням сторін. Часто договорами передба­чається поетапна оплата виконаних робіт.

У разі руйнування або пошкодження об'єкта будівництва внас­лідок непереборної сили до спливу встановленого договором бу-


Глава 12. Спеціальні види договорів підряду

дівельного підряду строку здачі об'єкта, а також у разі неможливос­ті завершити будівництво (будівельні роботи) з інших причин, що не залежать від замовника, підрядник не має права вимагати від за­мовника плату за роботу або оплату витрат, якщо інше не встанов­лено договором.

У разі необхідності консервації будівництва з незалежних від сторін обставин замовник зобов'язаний оплатити підрядникові ви­конані до консервації роботи та відшкодувати йому витрати, пов'я­зані з консервацією.

Відповідно до ст. 881 ЦК України на підрядника покладається обов'язок страхування об'єкта будівництва.

Сторона, на яку покладається обов'язок щодо страхування, має надати другій стороні в порядку, встановленому договором, докази укладення нею договору страхування, включаючи відомості про страхувальника, розмір страхової суми та застраховані ризики.

Недоліки робіт або використовуваного для робіт матеріалу, допу­щені з вини підрядника (або субпідрядника), мають бути усунені підрядником за його рахунок.

Замовник має право з метою здійснення контролю та нагляду за будівництвом і прийняття від свого імені відповідних рішень уклас­ти договір про надання такого виду послуг із спеціалізованою орга­нізацією або спеціалістом. У цьому разі в договорі будівельного під­ряду визначаються функції та повноваження такого спеціаліста.

Основним обов'язком замовника за договором підряду, у тому числі й будівельного, є прийняття та оплата виконаних робіт. Так, відповідно до ст. 882 ЦК України замовник, який одержав повідом­лення підрядника про готовність до передання робіт, виконаних за договором будівельного підряду, або, якщо це передбачено догово­ром, — етапу робіт, зобов'язаний негайно розпочати їх прийняття.

Замовник організовує та здійснює прийняття робіт за свій раху­нок, якщо інше не встановлено договором. У прийнятті робіт мають брати участь представники органів державної влади та органів міс­цевого самоврядування у випадках, встановлених законом або ін­шими нормативно-правовими актами.

Замовник, який попередньо прийняв окремі етапи робіт, несе ри­зик їх знищення або пошкодження не з вини підрядника, у тому числі у випадках, коли договором будівельного підряду передбачено виконання робіт на ризик підрядника.

Передання робіт підрядником і прийняття їх замовником оформ­ляється актом, підписаним обома сторонами. У разі відмови однієї зі сторін від підписання акта про це вказується в акті і він підпису­ється другою стороною.









Дата добавления: 2016-08-07; просмотров: 453;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.