Розділ І. ЗОБОВ'ЯЗАЛЬНЕ ПРАВО ... Акт, підписаний однією стороною, може бути визнаний судом не­дійсним лише у разі, якщо мотиви відмови другої сторони від під­писання акта визнані судом

Акт, підписаний однією стороною, може бути визнаний судом не­дійсним лише у разі, якщо мотиви відмови другої сторони від під­писання акта визнані судом обґрунтованими.

Прийняття робіт може здійснюватися після попередніх випробу­вань, якщо це передбачено договором будівельного підряду або ви­пливає з характеру робіт. У цьому разі прийняття робіт може здійс­нюватися лише при позитивному результаті попереднього випробу­вання.

Замовник має право відмовитися від прийняття робіт у разі вияв­лення недоліків, які виключають можливість використання об'єкта для вказаної у договорі мети та не можуть бути усунені підрядни­ком, замовником або третьою особою.

Основним зобов'язанням підрядника за договором будівельного підряду є якісне виконання робіт у встановлений договором строк. Підрядник відповідає за недоліки збудованого об'єкта, за простро­чення передання його замовникові та за інші порушення договору (за недосягнення проектної потужності, інших запроектованих показни­ків тощо), якщо не доведе, що ці порушення сталися не з його вини.

За невиконання або неналежне виконання обов'язків за догово­ром будівельного підряду підрядник сплачує неустойку, встановле­ну договором або законом, та відшкодовує збитки в повному обсязі.

Суми неустойки (пені), сплачені підрядником за порушення строків виконання окремих робіт, повертаються підрядникові у разі закінчення всіх робіт до встановленого договором граничного тер­міну (ст. 883 ЦК України).

Підрядник гарантує досягнення об'єктом будівництва визначе­них у проектно-кошторисній документації показників і можливість експлуатації об'єкта відповідно до договору протягом гарантійного строку, якщо інше не встановлено договором будівельного підряду. Гарантійний строк становить десять років від дня прийняття об'єк­та замовником, якщо більший гарантійний строк не встановлений договором або законом.

Підрядник відповідає за дефекти, виявлені у межах гарантійного строку, якщо він не доведе, що вони сталися внаслідок: природного зносу об'єкта або його частин; неправильної його експлуатації або неправильності інструкцій щодо його експлуатації, розроблених са­мим замовником або залученими ним іншими особами; неналежно­го ремонту об'єкта, який здійснено самим замовником або залуче­ними ним третіми особами.

Гарантійний строк продовжується на час, протягом якого об'єкт не міг експлуатуватися внаслідок недоліків, за які відповідає під­рядник.


Глава 12. Спеціальні види договорів підряду

У разі виявлення протягом гарантійного строку недоліків замов­ник повинен заявити про них підрядникові у розумний строк після їх виявлення.

Договором будівельного підряду може бути встановлено право за­мовника сплатити передбачену договором частину ціни робіт, ви­значеної у кошторисі, після закінчення гарантійного строку (ст. 884 ЦК України).

Договором будівельного підряду може бути передбачений обов'я­зок підрядника усувати на вимогу замовника та за його рахунок не­доліки, за які підрядник не відповідає.

Підрядник має право відмовитися від виконання цього обов'яз­ку, якщо усунення недоліків не пов'язане безпосередньо з предме­том договору або не може бути здійснене підрядником із незалеж­них від нього причин.

Нарівні з відповідальністю підрядника ЦК України встановлена відповідальність замовника. Так, згідно зі ст. 886 цього Кодексу у разі невиконання або неналежного виконання замовником обов'яз­ків за договором будівельного підряду він сплачує підрядникові не­устойку, встановлену договором або законом, та відшкодовує збит­ки у повному обсязі, якщо не доведе, що порушення договору стало­ся не з його вини.








Дата добавления: 2016-08-07; просмотров: 440;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.