ОСОБЛИВОСТІ ПРОВАДЖЕННЯ СЛІДЧИХ ДІЙ

Початковий етап розслідування часто дає можливість установити наявність наслідків злочинних порушень правил охорони надр, зафіксувати сліди злочину.

Однак для повного, всебічного й об'єктивного розслідування


необхідно встановити важливі обставини провадженням різних слідчих дій і тактичних операцій.

Огляд місця події

Іноді огляд проводить орган дізнання як засіб перевірки заяв і повідомлень про злочини.

Огляд місця подій родовищ, шахт, кар'єрів, відведених ділянок для видобування корисних копалин тошо у справах про злочинні порушення правил охорони надр може здійснюватись як невідкладна слідча дія у разі виявлення очевидних ознак грубих порушень екологічного режиму чи шкідливих наслідків таких порушень (небезпека для життя, здоров'я людей чи довкілля, спричинення загибелі людей, їх масове захворювання або інші тяжкі наслідки).

В інших випадках огляд місця події проводиться після опитування очевидців та інших осіб, огляду відповідних документів (із вивченням відповідної технічної документації, інструкцій, положень, лабораторних журналів, робочої книги обліку добутих корисних копалин, висновку контрольних організацій і т. ін.). При цьому одержується вихідна інформація про подію, що розслідується. Тільки після цього можна оцінити тип ситуації і визначити напрям розслідування, оскільки факт порушення встановлених правил охорони надр констатується як подія, що реально сталася. Подальший допит очевидців подій, ознайомлення із санітарними та екологічними нормами дозволяють оцінити слідчу ситуацію і цілеспрямовано діяти далі. Об 'єктами огляду місця події є:

родовища, шахти, кар'єри, розвідувальні шурфи, відведені ділянкидля видобування корисних копалин, інші ділянки місцевості, звідки добувалися корисні копалини, а також добуті корисні копалини;

ділянки місцевості, що були піддані забрудненню (водойми, береги, прилеглі до зони забруднення території);

приведені у непридатність об'єкти (загиблі: худоба, риба, рослини, посіви, господарська продукція тошо);

транспортні засоби, призначені для перевезення добутих корисних

Копалин, тощо.

При підготовці до огляду треба вирішити питання про участь у ньому відповідних спеціалістів, у необхідних випадках — геологів, експертів-ґрунтознавців, спеціалістів-аквалангістів, водолазів, біологів, лікарів санепідемстанцій, агрономів тощо.

Слід також забезпечити готовність до роботи засобів криміналістичної техніки (слідча валіза), підсобних технічних засобів з урахуванням специфіки розслідування та огляду місця події за


визначеноюкатегорією справ (наприклад, вимірювальних приладів, а також приладів, необхідних для складання плану місцевості, засобів для отримання проб води, повітря, грунту і т. ін.). Тільки після огляду місця події можна безпосередньо дослідити обстановку, з'ясувати важливідля розкриття окресленого злочину обставини, розширити коло очевидців події, що розслідується.

У разі, коли огляд місця події є невідкладною слідчою дією, насамперед варто вжити заходів щодо усунення причин та наслідків, спричинених порушенням правил охорони надр (якщо це не було зроблено раніше), припинити поширення таких порушень, установити осіб, які можуть повідомити про обставини події, очевидцями яких вони стали.

Для фіксації даних огляду слід проводити фотографування з обов'язковим застосуванням орієнтувальної зйомки для відбиття просторової протяжності місця, взаєморозміщення родовищ, шахт, кар'єрів, розвідувальних шурфів тощо. На окремих ділянках здійснюються оглядовізйомки. Фотографуються також окремі вузли та деталі, їх зовнішній вигляд.

Виявленні сліди вилучають за загальними правилами криміналістичної тактики.

Обшук і виїмка

Ціслідчі дії застосовуються як засоби збирання інформації у ході досудового слідства. Іноді вони можуть бути невідкладними і слугувати початком розслідуванняза гарячими слідами. Обшук проводиться, як правило, для виявлення документів та інших речових доказів, що свідчать про порушення встановленихправил охорони надр, заподіяння шкоди природі, довкіллю.

У ході обшуку та виїмки вилученню підлягають:

документи, що характеризують діяльність підприємства;

установчий договір, в якому зазначено метустворення підприємства та склад його засновників;

статут підприємства;

свідоцтво про державну реєстрацію підприємства;

ліцензія на геологічне вивчення надр, зокрема дослідно-промислову розробку;

ліцензія на пошук корисних копалин;

розпорядження облміськрайдержадміністрації щодо місця розташування ділянки;

державний акт про право власності на земельну ділянку;


договір оренди земельної ділянки або обміну земельної ділянки, на якій розміщено кар'єр;

акт вибору земельної ділянки для закладення кар'єру;

копіювання плану;

дозвілна початок робіт;

акт початку видобування корисних копалин;

робочий проект дослідно-промислового видобутку тих чи інших корисних копалин (виготовляєтьсяпісля затвердження переліку запасів корисних копалин);

бухгалтерські документи, в яких відбито період видобування корисних копалин та їх подальший рух;

дозвіл на складування розкривних порід;

табелі обліку використаного робочого часу, шляховілисти, акти списання пально-мастильних матеріалів і т. ін.; ,

накази про призначення на посади керівників підприємства, завірені ксерокопії їх посадових обов'язків, накази "Про початок робіт на об'єкті";

акти приймання та журнали, в яких зроблені записи про прийняття матеріально відповідальними особами корисних копалин до складських приміщень тощо.

Зазначений перелік документів, які підлягають вилученню, не є остаточним. Залежно від розслідуваної події необхідно вилучати й інші документи та речові джерела, які мають доказове значення для розслідуванняпорушення встановлених правил охорони надр.

Допит

У справах про порушення правил охорони надр допит — один із найважливіших засобів вербальної інформації, джерелами якої є: свідки-очевидці; особи, які першими виявили подію; працівники органів контролю з охорони надр, довкілля; посадові особи і рядові працівники підприємств, діяльність яких пов'язана з видобуванням корисних копалин: працівники проектних, монтажних і будівельних організацій, а також обвинувачені й потерпілі.

Загальним напрямом допиту незалежно від того, яка особа допитується, є: встановлення факту порушення існуючих правил охорони надр; спричинення наслідків; кількість, вартість, екологічна значущість видобугих, пошкодженихабо втрачених корисних копалин; час, на який родовище виведено з експлуатації; розмір коштів, необхідний для оновлення порушених природних властивостей ділянок надр, об'єктів рослинного І тваринного світу; встановлення причин та обставин такого порушення.


Кримінальний кодекс одним із серйозних наслідків порушення правил охорони надр визначає заподіяння небезпеки життю, здоров'ю людей чи довкіллю, спричинення загибелі людей, їх масове захворювання та інші тяжкі наслідки, які можуть виявлятись безпосередньо після вчинення правопорушення або лише через певний відтинок часу. У зв'язку з цим під час готування до допиту потерпілого необхідно використовувати дані, шо містяться в історії його хвороби, висновках медико-санітарної експертної комісії (МСЕК), судово-медичного експерта. У ході допиту з'ясовуються факти перебування потерпілого в місцях, де було вчинено порушення встановлених правил охорони надр.

Допит свідків. Залежно від ступеня поінформованості про обставини порушення встаноатених правил охорони надр свідків умовно можна поділити на кілька груп. Це - посадові або інші особи, які повідомили про факти порушення правил охорони надр. До них належать:

працівники відповідних контрольно-наглядових інспекцій, яким стало відомо про порушення певним підприємством правил охорони надр і які виявили небезпеку для довкілля; працівники санітарно-епідеміологічної служби (СЕС); працівники земельних ресурсів; особи, які брали участь в обстеженні земельних ділянокі т. ін.;

власники земельних ділянок; особи, які виконували роботи, пов'язані з видобуванням корисних копалин; матеріально відповідальні особи, які приймали до складських приміщень корисні копалини; водії транспортних засобів і т. ін.

У ході розслідування можуть бути допитані як свідки особи, які брали участь у відомчому розслідуванні як поняті, спеціалісти, експерти, технічні помічники у початкових слідчих діях.

На наступному етапі розслідування з'являються підстави для вирішення питання про винуватість осіб, відповідальних за порушення правил охорони надр, у зв'язку з чим проводиться допит обвинувачених (підозрюваних). Для перевірки одержаних даних одночасно з іншими слідчими діями проводиться відтворення обстановки та обставин події, призначаються судові експертизи.

Готування до допиту обвинувачених передбачає ознайомлення слідчого з даними додержання встановлених правил охорони надр: технічною документацією родовищ, шахт, кар'єрів, застосування методів і засобів для видобування корисних копалин на відведеній ділянці; положеннями, інструкціями, наказами про права та обов'язки осіб, які відповідають за дотримання правил охорони довкілля, усунення шкідливих наслідків. Особливу увагу слід приділити вивченню належним чином оформленого дозволу — акта про надання гірничого


відводу або з відхиленням від умов, зазначених у цьому документі (наприклад, видобування корисних копалин за межами відведеної ділянки надр або з використанням недозволених для зазначеного родовища методів і засобів видобування).

Готування до допиту має на увазі також вивчення особи обвинуваченого, його ставлення до виконання службових обов'язків, рівень професійної підготовки (загальна, за профілем роботи і спеціальна), пов'язаної із видобуванням корисних копалин. При готуванні до допиту необхідно систематизувати докази стосовно кожного обвинуваченого, а також вирішити питання про послідовність допиту, якщо обвинувачених кілька.

У ході допиту обвинуваченого слід з'ясувати: обставини недотримання правил охорони надр, мотиви вчиненого правопорушення, роль кожного з учасників технологічного процесу видобування корисних копалин згідно зі службовими обов'язками, форми контролю за їх діями.

Відтворення обстановки та обставин події рідко застосовується при розслідуванні злочинів, пов'язаних із порушенням правил охорони надр, проте ця слідча дія дозволяє встановити нові дані, які дуже важко одержати іншими способами. Зазначена слідча дія може проводитись для встановлення можливості існування якихось фактів і проявів їх наслідків, а також виконання за відповідний період певної роботи і т. ін.

У ході розслідування кримінальних справ можуть призначатися такі експертизи:

маркшейдерська — для підтвердження кількості видобутих корисних копалин, а також кількості знятого родючого шару грунту, розкривних та пухких порід;

моніторингу земель та порушення структури ґрунту (з урахуванням результатів маркшейдерської) — для встановлення спричинених збитків;

корисних копалин — для встановлення їх ознак, належності до державного стандарт}' України, а також з'ясування, чи євилучена порода корисною шпачиною.

Орієнтовний перелік питань,








Дата добавления: 2016-08-07; просмотров: 481;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.011 сек.