ДО КОМП'ЮТЕРНОЇ ІНФОРМАЦІЇ

Неправомірний (або несанкціонований) доступ до автоматизованих інформаційних систем (АІС) або мереж є найнебезпечнішим і найпоширенішим видом комп'ютерних злочинів. Несанкціонований доступ нерідко стає початковим етапом учинення інших видів злочинів у сфері комп'ютерної інформації.

Дати криміналістичну характеристику злочинам у цій сфері неможливо без визначення поняття комп'ютерної інформації. Закон України "Про інформацію" визначає це поняття як документовані або публічно оголошені явища, що відбуваються в суспільстві, державі, навколишньому природному середовищі.

Коші 'ютерна інформація — інформація на машинному носії, в ЕОМ, системі або мережі ЕОМ — також може бути криміналістично значущоюпри розслідуванні і комп'ютерних злочинів, і посягань, де ЕОМ виступає як об'єкт (крадіжка комп'ютера, незаконне використання машинного часу) або засіб учинення злочину (використання ЕОМ для накопичення інформації, підроблення документів тощо).

Розвиток методів оброблення інформації за допомогою комп'ютерів привів до застосування цих машин в усіх галузях національної економіки та інших сферах суспільного життя. Значна кількістьтаких машин об'єднана комп'ютерними мережами, деякі з них набули інтернаціо­нального характеру. За цих умов виникли й стали суспільно небезпеч­ними різні діяння, що завдають шкоди нормальній роботі комп'ютерів та комп'ютерних мереж. В Україні кримінальна відповідальність передбачена у разі:

заволодіння чужим майном або придбання права на майно обманом чи зловживанням довірою (шахрайство), вчинене у великих розмірах, або незаконними операціями з використанням електронно-обчислювальної техніки (ч. З ст. 190 КК України);

несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку, що призвело до витоку, втрати, підробки, блокування інформації, спотворення процесу обробки інформації або


до порушення встановленого порядку ЇЇ маршрутизації (ст. 361 КК України);

несанкціоновані зміна, знищення або блокування інформації, яка обробляється в електрон но-обчислювальних машинах (комп'ютерах), автоматизованих системах чи комп'ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї (ст. 362 КК України);

порушення правил експлуатації автоматизованих електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку або порядку чи правил захисту інформації, яка в них оброблюється, якщо це заподіяло значну шкоду, вчинені особою, яка відповідає за їх експлуатацію (ст. 363 КК України).

Окреслене вище поряд із визначеним порядком використання ЕОМ та комп'ютерних мереж становить об'єкт зазначених злочинів. Предметом злочинного посягання є;

автоматизовані електронно-обчислювальні машини (далі — АЕОМ), зокрема персональні;

системи АЕОМ;

комп'ютерні мережі.

Місцем учинення злочинів є будинок, де функціонує комп'ютерна техніка і зберігається інформація. Комп'ютерна техніка являє собою як окремий комп'ютер, що вирішує автономні завдання, так і комп'ютер, який є складником комп'ютерної системи або всесвітньої мережі, зокрема й інтернету.

При розслідуванні справ, пов'язаних із доступом до комп'ютерної інформації, може бути визначено кілька місць учиненняодного злочину, а саме:

безпосереднього оброблення та зберігання інформації;

безпосереднього використання технічних засобів для неправомірного доступу до комп'ютерної Інформації;

зберігання інформації на машинних носіях;

безпосереднього використання результатів неправомірного доступу до комп'ютерної інформації.

Час учинення злочину. Найчастіше такі злочини вчиняються під час роботи комп'ютерів і не обмежуються певним відтинком часу, оскільки АІС можуть функціонувати цілодобово.

Способи вчинення комп'ютерних злочинів класифікуються нижче.









Дата добавления: 2016-08-07; просмотров: 486;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.