Тематичний апперцепційний тест – див. Тест тематичний апперцепційний

Терабайт (Terabyte) –трильйон байтів. Дуже великі дискові сховища, – особливо ті, які використовують оптичні носії інформації, – мають ємність, що вимірюється у терабайтах.

Тест(від англ. test - іспит, дослідження) - стандартизована процедура психологічного виміру, що служить задачі визначення виразності в індивіда тих чи інших психічних характеристик. Звичайно складається з ряду коротких іспитів, у якості яких можуть виступати різні задачі, питання, ситуації. Результати виміру переводяться в нормовані значення насамперед на основі міжіндивідуальних розходжень. Винятком є критеріально-орієнтовані тести. Результати виконання тестових завдань є індикаторами психічних властивостей чи станів. Виділяють тести інтелекту, здібностей, особистісні, а також тести досягнень, за допомогою яких визначається рівень знань, умінь і навичок у конкретних навчальних дисциплінах. Розробка тесту передбачає його статистичну перевірку за критеріями валідності, надійності, однорідності, достовірності, прогностичності тощо.

Тест Біне – Симона - засіб для діагностики розвитку інтелекту, запропонований у 1905 р. А.Біне і Т.Симоном. Спочатку тест складався з 30 вербальних, перцептивних і маніпулятивних задач, що були розподілені за критерієм підвищення труднощів на відповідні вікові категорії. По кількості правильно вирішених дитиною задач визначався її розумовий вік. У подальшому були створені модифікації цього тесту, з яких найбільшу популярність мав тест Станфорд - Біне, сконструйований американським психологом Л.Терменом у Станфордському університеті.

Тест Векслера– один з тестів інтелекту. Перший варіант (1949р.) призначався для тестування дітей від 5 до 15 років. Другий (1955р.) – для тестування дорослих. Тести поряд з вербальними завданнями містять також завдання, що вимагають невербальних, моніпулятивних дій. Оцінка дається у формі коефіцієнту інтелектуальності.

Тест Керна – Йерасека - діагностичний метод для визначення рівня психологічної готовності до шкільного навчання. Містить у собі три субтеста: 1) малюнок людини, що свідчить про рівень загального психічного розвитку; 2) змальовування схеми розташування крапок, що показує уміння діяти за формальним правилом; 3) Списування речення, по якому можна судити, чи сформувалася уява про розподіл мови на слова й окремі букви. По сумі даних трьох субтестів видається судження про рівень готовності чи неготовності до шкільного навчання.

Тест Розенцвейга –проективна методика дослідження поведінки особистості у стані уявної фрустрації. Досліджуваний повинен ототожнити себе з потерпілим на малюнку і дати максимально правдиву і природну для себе реакцію на стресову ситуацію.

Тест тематичний апперцепційний –запропонована американськими психологами Г.Мюрреєм в Г.Морганом проективна методика дослідження особистості: 30 чорно-білих зображень, що припускають багатозначне тлумачення, за якими досліджуваний має скласти 30 оповідань. Діагностична властивість цього тесту полягає у визнанні в людській психіці двох тенденцій: 1) прагнення кожну багатозначну ситуацію тлумачити відповідно до свого минулого досвіду; 2) прагнення автора в літературній творчості свідомо чи не свідомо зображувати (проектувати) власні потреби, переживання, риси характеру та інші психічні властивості в образах вигаданих героїв твору.

Тести досягнень - тести, що служать для виявлення навчальних чи професійних знань, умінь і навичок, що включають у себе розв’язки задач, що мають навчальний чи професійний зміст. Їхнє використання обґрунтоване при відборі, атестації, іспиті.

Тести здібностей - тести, які служать для визначення рівня розвитку загальних і спеціальних здібностей, що визначають успішність навчальної і професійної діяльності. Виділяють тести інтелекту, креативності, тести спеціальних здібностей (математичних, художніх, музичних, спортивних). Тести спеціальних здібностей часто поєднуються в батареї, як наприклад тест GATB (General Aptidule Test Battery), призначений для професійної орієнтації і професійного відбору в армії і державних установах США.

Тести інтелекту -тести, що служать для визначення рівня й особливостей інтелектуального розвитку індивіда. За допомогою подібних тестів можуть діагностуватися як загальний рівень інтелекту, виражений кількісним чином (Шкала Станфорд - Бине, Тест Р.Кеттела, Тест прогресивних матриць Дж.Равена), так і особливі, досить незалежні одні від одних інтелектуальні фактори (Шкала Д.Векслера, Тест Р.Амтхауэра).

Тести особистісні –категорія психологічних тестів, призначених для виявлення й оцінювання якостей темпераменту та характеру особистості. Найважливішою рисою цих тестів є їхня спрямованість на виявлення поведінки, типової для даної особи. У зв’язку з цим досліджуваний має дати не швидку та правильну відповідь, як у тестах успішності і тестах здібностей, а широко, правдиво викласти факти, точно виконати інструкцію тощо. Другою істотною рисою особистісних тестів є те, що їхнє справжнє призначення часто приховують від досліджуваних, оскільки йдеться про оцінювання рис та якостей особистості, які з усією очевидністю або схвалюються або, навпаки, засуджуються моральними нормами суспільства.

Тести проективні (від лат. projectio - кидання вперед) - тести, що служать для визначення особистісних особливостей за допомогою фіксації реакцій на невизначені і багатозначні ситуації. Уперше ця діагностична стратегія була використана Э.Крепеліном у його методиці вільних асоціацій. Як невизначену ситуацію можуть виступати сюжети картинок, які треба проінтерпретувати, незакінчені речення (тест Розенцвейга), чорнильні плями (тест Роршаха). Відповіді на завдання проективних тестів допускають дуже широкий діапазон значень, тому дуже велику роль при інтерпретації грають якісні висновки психолога, що розглядає ці відповіді як проекції на невизначені ситуації стійких особливостей індивіда.

Тести ситуативні -різновид особистісних тестів. Побудовані на штучному відтворенні, психологічному моделюванні тих реальних життєвих ситуацій, у яких, на основі прийнятих уявлень, звичайно, виявляється найбільшою мірою характеристична риса, яка цікавить дослідника. Найчастіше ситуативні тести маскують під тести здібностей.

Тестування адаптивне – це такий підхід до тестування, при якому поточні завдання, що пропонуються досліджуваному залежать від результатів його відповідей на попередні завдання.

Тестування комп'ютерне ігрове– це підхід до психодіагностичного дослідження обстежуваних з використанням комп'ютерних ігор.








Дата добавления: 2016-05-05; просмотров: 706;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.