Центральний процесор – див. Процесор центральний

Цикл – це багаторазово повторювана частина алгоритму.

Ціль (Мета) –ідеальне уявлення результату, який має бути досягнутий в ході людської діяльності.

Ціннісні орієнтації - див. Орієнтації ціннісні

Цінність – поняття, що фіксує позитивне або негативне значення будь-якого об’єкта чи явища.

Числові оцінки – див. Оцінки числові

Чутливість - здатність живого організму активно реагувати на подразнення. Прийнято виділяти абсолютну і диференціальну чутливість.

Шкала рангова –при дослідженні масових психічних явищ порядок розміщення досліджуваних (пробандів), наприклад, працівників за профпридатністю. Використовується для встановлення відносної оцінки індивідуальної здатності (схильності, можливості) в межах певної групи.

Шкірний аналізатор – див. Аналізатор шкірний

Якість програмного продукту – основний характеристичний комплексний показник - єдність і цілісність сукупності його властивостей (простих і складних), що визначають відповідність програмного продукту вимогам замовника, досягнення цілей поставлених розробниками відповідно до функціонального призначення програмного продукту та звичайних до них вимог (Звичайні вимоги – вимоги встановлені нормативними актами та традиціями, що склалися і відповідають сучасним досягненням у галузі програмування і галузі, яку воно обслуговує).

Ярлик – посилання на даний об’єкт, який знаходиться десь у файловій системі.


Додатки

Додаток 1

Класифікація психодіагностичних методик

 

      Види тестових завдань
      Види стимулів Порядок пред’явлення стимулів
      Вербальний Невербальний Фіксований Змінний
      Стандартизовані Індивідуально орієнтовані Статичні Динамичні Випадковий Із зворотнім зв’язком
Види відповідей на тестові завдання Динамічне реагування через органи управління              
Відкриті Вільне конструювання              
Доповнення              
Закриті Переструктурування              
Відновлення частин Суб тест Амтхауера   Суб тест Векслера ZR        
Оцінювання ознаки по заданій шкалі              
Вибір Опитувальники   Тести СУ, PS        

Додаток 2

Блок схема ПЕОМ



Додаток 3

Програмне забезпечення (ПЗ) ПЕОМ

Програмне забезпечення ПЕОМ

 

Додаток 4

Ашанін В.С.

Використання електронних таблиць для розробки тестів

Переклад з російської мови Віленського Г.Л.

В психології навчання, педагогіці й інших областях, пов'язаних з дослідженнями психічних властивостей і станів особистості, значну роль відіграють експериментальні психодіагностичні методики. Психологічний тест є специфічним видом процедури оцінювання. Його можна розуміти як сукупність завдань чи питань, що пропонуються у стандартних умовах і призначених для встановлення кількісних і якісних індивідуально – психологічних відмінностей (4, 416).

Комп'ютеризація психодіагностичних методик відкрила нові можливості для дослідників у підвищенні якісного і кількісного аналізу психологічних властивостей чи станів особистості, забезпечила збільшення надійності і зниження вартості психодіагностичних експериментів (5,20). Існуючі методики комп'ютерної діагностики дозволили глибше вивчити диференційно-психологічні якості особистості щодо сенсорних, перцептивних, когнітивних, регулятивних і інших властивостей (6,81).

 

Рис. 1

 

Розробка комп'ютерних тестів припускає творче співробітництво фахівця, що використовує у своїй професійній діяльності дані тести, із програмістом. Це часто обмежує можливості дослідника в апробації нових методик і їхній модифікації. Безумовно, не можна жадати від усіх користувачів сучасної комп'ютерної техніки знань програмування (1,8-12;3,42-47). Однак, існують певні універсальні програми, які більшість дослідників можуть застосувати у своїй професійній діяльності, не звертаючись за допомогою до програміста.

У роботі розглянута можливість використання стандартних автоматизованих електронних таблиць Excel для розробки комп'ютерних тестів. Ця програма займає провідне місце на ринку табличних процесорів і входить в інтегрований пакет Microsoft Office, яким забезпечені практично всі сучасні комп'ютери. За допомогою Excel можна вирішувати різноманітні науково-дослідні, педагогічні, економічні й інші задачі завдячуючи тому, що в електронних таблицях можна використовувати будь-яку інформацію: текст, числа, дати і час, формули, малюнки, діаграми, графіки. Створюючи ту чи іншу таблицю, користувач виконує функції одночасно й алгоритміста і програміста. Це забезпечує високу ефективність експериментальних програм, тому що в них оперативно можуть вноситися будь-які зміни, пов'язані з модифікацією алгоритму, перекомпонуванням таблиць без залучення мов програмування високого рівня (1,5).

 

Мал. 2.

 

Програма Excel забезпечує досліднику можливість ввести складові частини тесту: 1) інструкцію до тексту; 2) стимульний матеріал; 3) реєстраційні бланки 4) ключі й інтерпретації результатів тесту. Для цього необхідно створити робочу книгу з назвою тесту. З огляду на обмежений обсяг статті, обмежимося невеликим тестом по виявленню урівноваженості в емоційних реакціях (7,22).

Перший лист електронної таблиці (під умовною назвою «Інструкція») містить назву й інформацію з проведення тестування (див. мал. 1). Другий лист робочої книги (назва - «Тест») може містити стимульний матеріал: питання завдання, з якими працює досліджуваний (див. мал. 2). Його необхідно розробити у вигляді таблиці, що містить номер питання, зміст питання, варіанти відповідей (так, ні, не знаю і т.д.). Третій лист робочої книги може містити ключі, результати тестування й інтерпретацію (див. мал. 3).

Для підрахунку суми балів і автоматичного висновку за результатами тестування необхідно скористатися найпростішими формулами й вбудованими функціями Excel. Ключ до розглянутого тесту присвоює за відповідь «так» по 1-му питанню – 2 бали; 2-му – 1 бал; 3-му і 4-му – 2 бали; 5-му – 1 бал. Це дозволяє в будь-якій клітинці таблиці ввести формулу для підрахунку підсумкової суми балів:

= 2*D5 + D6 + 2*D7 + 2*D8 + D9, [1] при цьому передбачається, що у блоку D5÷D9 містяться відповіді досліджуваного з питань тесту.

Цю формулу краще ввести на третьому листі робочої книги, щоб сам досліджуваний не міг бачити результатів тестування і вводити в них виправлення. На цьому ж місці в іншій клітинці можна передбачити введення автоматичної експертної оцінки (інтерпретації) результату тестування. Для цього в обрану клітинку таблиці необхідно ввести вбудовану логічну функцію ЕСЛИ, що використовується для перевірки значень і формул.

Припустимо, що сума балів тесту, яка обчислюється по формулі [1], записана в клітинці D18 (робочого листа «Ключі»). Якщо в клітинку D19 ввести логічну функцію:

ЕСЛИ (D18 <=2; “низька емоційна лабільність”; ЕСЛИ (D18 <=5; ”середня емоційна лабільність”; “висока емоційна лабільність”), то вона буде порівнювати значення суми балів результатів тесту з ключовим значенням. У залежності від результату порівняння у клітинці D19 з'явиться відповідний запис. Для прикладу на мал.3 наведена обробка даних тесту за результатами, представленими на мал. 2.

 

Мал. 3.

Наведений приклад ілюструє можливості електронних таблиць Excel по розробці комп'ютерних методик тестування. Електронні таблиці надають користувачеві гнучкий інструмент для моделювання різноманітних тестів. Будь-який користувач персонального комп'ютера може по алгоритму стандартних тестів розробити його комп'ютерну модифікацію. З огляду на те, що Excel постачається з вбудованим пакетом стандартного аналізу даних і багатими графічними можливостями, дана програма дозволяє зацікавленим особам створити власну комп'ютерну лабораторію тестування не тільки в психології, але й у практиці педагогічного спостереження й експерименту. Зовнішній вигляд (інтерфейс) контролюючих і тестуючих програм може бути приведеним до стандарту Windows, якщо скористатися вбудованою у Excel мовою програмування Visual Basic for Application.

 

1. Ашанин В.С. и др. Применение электронных таблиц для статистической обработки данных (на примере Microsoft Ехсеl). Серия “Cпортивная информатика”, Вып. 1, Харьков.: ХаГИФК, 1997. - 66 с., ил.

2. Ашанин В.С. и др. О методике подготовки пользователей современной компьютерной техники. Тематический научно-технический сборник. – Ставрополь.: СВВИУС, 1996.- № 14. – с.8-12.

3. Ашанин В.С., Пилипко В.Ф. К вопросу о разработке обучающих систем// Педагогика, психология и медико-биологические проблемы физического воспитания и спорта: Сб. научн. тр. – Харьков.: ХХПИ, 1999. – № 14. – с.42-47.

4. Бурлачук Л.Ф., Морозов С.М. Словарь-справочник по психодиагностике – СПб.: Питер Ком, 1999. - 528 с: (Серия «Мастера психологии»).

5. Дюк В.А. Компьютерная психодиагностика – СПб.:Братство, 1994.– 364 с.

6. Либин А.В. Дифференциальная психология. – М.: Смысл, 2000. – 549 с.

7. Мельников В.А. Практикум по основам психологии: тексты и хрестоматия. Симферополь: СОНАТ, 1997. – 254 с.








Дата добавления: 2016-05-05; просмотров: 478;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.014 сек.