Відтягування на плащ-палатці

а) б)
в)

 

г)

Рис. 11.6. Відтягування пораненого на плащ-палатці: а) правила зав’язування корабельного вузла; б) підготовка плащ-палатки; в) укладання пораненого; г) відтягування пораненого.

Вільний кінець носилкової лямки пропускають через пряжку утворюючи петлю, яку в подальшому санітар одягає на плече. Інший кінець лямки корабельним вузлом (рис. 11.6. а) прив’язують до плаща-палатки, яку скатують до половини по діагоналі (рис. 11.6. б). За відсутності носилкової лямки можна використовувати мотузку або зв’язані ремені. Пораненого кладуть на здоровий бік біля підготовленої плащ-палатки та обережно перевалюють його по її діагоналі головою до корабельного вузла (рис. 11.6. в).; розправляють скатаний край накидки та зв’язують вільні кінці (рис. 11.6. г). Час, що витрачається для підготовки плащ-палатки до використання, складає 50-70 сек.

За відсутності плащ-палатки відтягування можна здійснювати за допомогою шинелі. При цьому кінець лямки пропускають через вивернуті рукава та зав’язують вузлом. Забороняється прив’язувати лямку до рукавів, так як вони можуть відірватися. Також забороняється просовувати вивернуті рукава під пахви пораненого, так як це може викликати додаткове пошкодження його рук.

Відтягування можна також здійснювати за допомогою табельних і підручних волокуш (у заболоченій місцевості, взимку).








Дата добавления: 2016-06-24; просмотров: 482;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.