Відтягування на боку

Рис. 11.4. Відтягування пораненого на боку

 

Для цього санітар лягає боком до пораненого, кладе його голову собі на груди, а тулуб на підтягнуту та зігнуту у коліні ногу. Поранений в залежності від характеру травми може знаходитися горілиць, на животі або на боку. Підтримуючи пораненого однією рукою та відштовхуючись від землі вільною ногою та ліктем іншої руки (зі зброєю) санітар відтягує пораненого в укриття. Витрати часу для відтягування одного пораненого на відстань 15 м складають 80-90 сек.

Відтягування на спині

 

Рис. 11.5. Відтягування пораненого на спині

 

Санітар кладе пораненого на здоровий бік, лягає поруч з ним, притискаючись спиною до його грудей, обережно підводить зігнуту в коліні ногу, що лежить на землі, під ніжні кінцівки пораненого. Якщо санітар лежить на правому боці, то він правою рукою бере ліву руку пораненого, а лівою рукою, як показано на рисунку, захвачує одяг потерпілого та сильним але не різким рухом перевертає його собі на спину. При відтягуванні необхідно відштовхуватись спочатку однією ногою, а коли виникне втома – іншою. Ноги пораненого необхідно розташо­вувати поміж ніг санітара, що усуне виникнення качки та попередить звалювання зі спини. Якщо поранений знаходиться у свідомості, то він може триматися за плечі санітара. Витрати часу для відтягування одного пораненого на відстань 15 м складають 90-100 сек.








Дата добавления: 2016-06-24; просмотров: 559;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.