СТВОРЕННЯ СКЛАДНИХ ФОРМ 3 страница

8. доступ до інформаційної системи World Wide Web (WWW).

З додаткових послуг можна виділити наступні:

· широка передача MultiMedia;

· RadioInternet;

· розмовний конференційний зв'язок;

· безпечні угоди;

· відеоконференційний зв'язок;

· безпровідне з'єднання.

Український сегмент Інтернету

Історія українського сегменту Інтернет починається 19-го грудня 1990 року, коли Юрій Янковський (Yuri Yankovski) з Міжгалузевого Наукового Центру Технології Програмування «Технософт» (м. Київ, керівник Ігор Вельбицький) під'єднався до світової мережі Інтернет. На відміну від США, де Інтернет (NSFNET) фінансувався державою аж до 1995-го року, проект Інтернет в Україні та і в СРСР і почався і розгортався без будь якої державної підтримки. Роботи по до-інтернетній мережі ОГАС академіка Глушкова було спочатку активно блоковано, а на початку буремних 90-х і повністю закрито. Тому Інтернет і в Україні і в Росії з'явився тільки завдяки цікавості інженерів та бажанням зламати інформаційні бар'єри. Влітку 1990-го інженер Демос/KIEA Дмитро Володін познайомився з комп'ютерним адміністратором університету Хельсінки та, повернувшись до Москви, під'єднав Демос до Інтернет. Вже після першої платіжки за міжнародний зв'язок Москва-Хельсінки стало зрозуміло, що або вікно в Інтернет треба зачинити, або треба знайти ресурси для інтернет-мережі. Так з'явилась ідея інтернет-мережі RELCOM, яка фактично дозволила всім учасникам інтернет-спільноти розподілити витрати на утримування Інтернет. «Технософт» (ts.kiev.ua) хоч і був зареєстрований в домені «UA», але на той час формально не існувало ні домену «UA», ні домену «RU». Тому Дмитро Володін (dvv) зробив відмітку про те що електронну пошту до першого інтернет-вузла України слід надсилати через ussr.eu.net.

За практичної недоступності автоматичного телефонного зв`язку в країні, коли надіслати звичайний факс займало майже чотири години, можливість не тільки передати електронну пошту у світову мережу всього за 30 хвилин, а й брати участь у відкритих світових форумах USENET, стала дійсним інформаційним проривом. Вже навесні 91-го ts.kiev.ua формально набув статусу Інтернет Сервіс Провайдера (ISP) забезпечивши інтернет транзит абоненту України, а до кінця 1991-го року інтернет вузол Технософт вже обслуговував користувачів Інтернет не тільки Києва, а і багатьох інших міст України.

Історія домену (так би мовити, «виключно українського», УАнет) інтернету починається восени 1991 року, коли українські фахівці розпочали переговори з IANA про виділення для України власного домену, осібно від загального для всього колишнього Радянського Союзу .su. 1 грудня 1992 року представник IANA Джонатан Постел делегує домен першого рівня коду країни .ua провідним українським Інтернет-фахівцям, обраними Інтернет-співтовариством — Олегові Волощуку й Ігорю Свиридову. Обов'язки адміністраторів виконувались на громадських засадах.

Дволітерний код країни UA встановлено міжнародним стандартом ISO 3166 для ідентифікації географічної території, і не є засобом ідентифікації держави Україна та/або української нації.

Аутсайдерами за рівнем проникнення Інтернету згідно з даними березня 2009 року були Луцьк (0,18%), Житомир (0,21%), Чернівці (0,32%) і Закарпаття (0,31%).

Станом на початок 2009 року в домені України .ua(включно з доменами другого, третього і т. д. рівнів) зареєстровано 390197 імен.

 

ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ КОМПЮТЕРНОЇ ТЕХНІКИ

Сховища даних

Для оброблення та зберігання даних великих обсягів використовуються реляційні БД (наприклад Ассееs). Такі бази складаються із кількох пов'язаних між собою таблиць, дані яких потрібні для побудови запитів. Однак такий спосіб зберігання даних досить складно змінювати користувачеві-непрограмісту, а виконати аналіз існуючої інформації він зовсім не в змозі.

Інформаційні сховища (Data Warehouse, скорочено DW) — перспективніший напрям розвитку засобів аналізу даних і прийняття рішень менеджерами.

Існує два основних методи оброблення даних: опера­ційний та аналітичний.

Операційне оброблення даних потрібне для щоденної підтримки роботи підприємства. Воно здійснюється системами оброблення транзакцій в реальному часі (On-Lіnе Translation Processing, скорочено OLTP). Дані, що обробляються, після проведення розрахунків у подальшому не змінюються.

Аналітичне оброблення даних ґрунтується на розробці загальної стратегії підприємства. Воно провадиться за допомогою систем прийняття рішень (On-Line Analytical Processing, скорочено OLAP).

Такі фірми, як Informix, Oracle, Sybase, постачають відповідні інструментальні засоби для конструювання сховищ даних, а також інформаційних вітрин.

WAP – технології

Комп'ютерні технології та технології стільникового зв'язку нестримно зближуються, відкриваючи перед користувачами нові можливості. Все більше компаній орієнтуються на мобільний Internet..

В Україні володарі мобільних телефонів із функцією WAP-доступу можуть користуватися такою інформацією, як офіційні курси валют, курси обміну валют у конкретному банку або пункті обміну. WAP-ресурс містить версії російською та англійською мовами.

До цієї новітньої технології належить також напрям перетворення телевізорів на мультимедійні апарати з доступом до Interenet. Ця технологія називається MHP (Multimedia Home Platform).

Цифрові технології

За допомогою пристроїв, що працюють за цифровою технологією, можна знімати відео, робити фотографії, прослуховувати аудіозаписи у форматі МРЗ. Вони можуть містити карту пам'яті (від 8 Мбайт до 1 Гбайт). Відеозапис зберігається у форматі QuickTime, його мо­жна переглядати на маленькому (розміром 2,5 дюйма) рідкокристалічному екрані пристрою і завантажити в комп'ютер для перегляду або редагування. Завантаження відбувається за допомогою USB-кабелю або USB-з'єднувальної станції. До цифрового фотопристрою додається програмне забезпечення, що дає змогу перетворювати аудіозаписи з лазерного диска на формат МРЗ.

Аудіоплеєр з ємністю пам'яті 384 Мбайт дає можли­вість прослуховувати музичні записи протягом 100 год. Записи мають формат МРЗ та WМА.

Цифровий відеомагнітофон має стереосистему Ні-Fі, вбудований жорсткий диск може зберігати (функція ReplayTV) до 320 хв відеозапису, цифрових фотографій. До нього також може бути доданий модем для копію­вання відеоінформації з мережі Interenet.

У зв'язку з різким збільшенням обсягу інформації, яка зберігається, створено стрічкові накопичувані (стримери) з цифровим стандартом DDS/AIL (Digital Data Storage/Advanced Intelligent Tape — цифрове збе­рігання даних/високотехнологічні інтелектуальні стрічки). В цих пристроях реалізовано високоефективну технологію стиску даних, що дає змогу при збільшенні ємності носія зменшити його зовнішні розміри. Інтегральна мікросхема МІС (memory in cassete), вбудована в стрічку, збільшує швидкість доступу до інформації та обмін даними завдяки використанню ін­дексів і таблиці розміщення файлів. Такі стрічки мо­жуть зберігати до 200 Гбайт нестиснутої інформації та до 500 Гбайт стиснутої, але ведуться розробки пристроїв відповідно на 300 Гбайт і 1,5 Тбайт.

Усе більшу популярність набуває пристрій DVD-RAM, призначений для роботи з дисками DVD-ROM, DVD-R ємністю 9,4 Гбайт та дисками CD-ROM, CD-R/RW. Вже є і пристрій для запису інформації на DV-диски ємніс­тю 4,7 Гбайт.

Останнім часом на ринку з'явились багатофункціональні цифрові апарати, що поєднують функції цифрового копіювального апарата, принтера, сканера та факс-модема. Копіювання і друкування відбуваються із швидкістю до 45 стор/хв з роздільною здат­ністю 600 dpi, можливістю масштабування до 400% та форматами оригіналу від А5 до АЗ. Апарат має до 32 Мбайт оперативної пам'яті, 10-гігабайтний жорсткий диск; факс — вбудований модем із швидкістю передачі даних 33,6 Кбіт/с і роздільною здатністю 200x100 dpi. При роботі такого апарата можливим є друкування з високою якістю потрібної кількості відсканованого зображення, розміщення на одному аркуші до чотирьох зменшених копій оригіналу, відправлення факсом потрібних документів та багато інших корисних функцій.

Комп'ютерна телефонія

Комп'ютерна телефонія (СТІ) — технологія, в якій програмні й апаратні ресурси комп'ютера застосовуються для керування телефонним з'єднанням. Ця технологія включає також оброблення та синтез голосу, систему голосової поштової скриньки.

Для створення комп'ютерної телефоної системи, крім комп'ютера, треба мати телефонний пристрій та спеціальне програмне забезпечення. Телефонний пристрій має забезпечувати запис і відтворення голосу.

Створення голосових поштових скриньок дає змогу виконувати обмін голосовими повідомленнями. Для одержання доступу до своєї скриньки потрібно звернутися до системи голосових скриньок та ввести свій пароль за допомогою кнопок набору номера. В поштових скриньках усі голосові повідомлення зберігаються аналогічно електронній пошті.

Система електронного офісу перемикає дзвінки на робочі місця співробітників, розповсюджує факсимільні повідомлення.

Комп'ютерна телефонія має великі перспективи, а її впровадження поступово замінить телефони.

Кишенькові персональні комп'ютери

Кілька років тому з'явились нові пристрої — PDA (Personal Digital Assistant), або кишенькові персональні комп'ютери. Відповідно до ОС розрізняють три класи таких пристроїв: Windows-орієнтовані Pocket РС (клавіатурні та безклавіатурні), Palm OS (безклавіатурні), а також Psion (клавіатурні).

Пристрої PDA мають вбудовану оперативну па­м'ять ємністю 16—32 Мбайт, процесор із тактовою ча­стотою 166 МГц, екран із роздільною здатністю 240x320 точок/дюйм, USB-порт для підключення пе­риферійних пристроїв. Програмне забезпечення містить такі пакети, як Woed, Excel, PowerPoint, програми перегляду електронної пошти. Можливість підключення навушників і мікрофону та наявність вбудованих динаміків дає змогу відтворювати музичні файли формату МРЗ.

Дисплеї

Рідкокристалічні дисплеї, які мають великий попит, характеризуються високою якістю аудіо- та відеовідтворення, сучасним дизайном, ергономічністю. Якість звуку поліпшено завдяки системі об'ємного звучання 3-D. Нові дисплеї дають змогу користувачеві легко контролювати колір, контрастність, положення зображення на екрані. Датчик зовнішнього освітлення автоматично коригує освітлення екрана відповідно до освітленості кімнати. Ергономічна підставка на двох шарнірах забезпечує встановлення дисплея під оптимальним кутом зору. Товщина такого дисплея — 12 мм, а діагональ — від 15 до 40 дюймів.

Останнім часом активно розвивається технологія створення дисплеїв нового типу — органічних електролюмінісцентних дисплеїв (organic electroluminescence display, скорочено OELD). Ці дисплеї містять органічний шар, що забезпечує підвищену яскравість при енергопостачанні. Витрата електричної енергії при цьому різко зменшується.

Такі переваги дисплеїв OELD дають можливість ство­рювати менші за розміром екрани та продовжити термін використання акумуляторних батарей в портативних комп'ютерах. Ще одна риса цих дисплеїв — менший час для доступу. Найчастіше вони застосовуються у стільникових телефонах, пристроях PDA та пристроях для відтворення відеозображень.

Системи штучного інтелекту

Системи штучного інтелекту, або штучні нейронні мережі (Atrificial Neural Network, скорочено ANN), — перспективний напрям розвитку інформаційних технологій. Ці системи широко застосовуються при розв'язуванні неформалізованих задач або задач із неповними даними.

Першу штучну нейронну мережу створив у 1958 р. психолог Франк Розенблатт. Ця система на підставі візуальних даних моделювала роботу людського мозку і намагалася розпізнавати образи.

Робота штучної нейронної мережі ґрунтується на організації зв'язку між множиною елементів, які обробляються. Кожен нейрон одержує велику кількість сигналів на вході, аналізує їх відповідно до вагових коефіцієнтів та формує свій сигнал, що подається на вхід іншого нейрона. Всі нейрони взаємозв'язані між собою та організовані в шари. Кожний шар, у свою чергу, одержує вхідний сигнал і формує власний для іншого шару.

Якщо систему штучного інтелекту реалізовано на одному комп'ютері, то вона працює досить повільно, але при використанні кількох процесорів її швидкодія значно зростає.

Такі системи використовують для розпізнавання та синтезу мовної інформації, рукописного тексту, у фінансовій сфері, а також там, де треба аналізувати потужні інформаційні потоки.

До систем штучного інтелекту належать також широко відомі експертні системи. Основою їх є база знань, в якій зберігаються потрібні для розв'язання поставле­ної задачі відомості та методи. Знання відображаються в експертній, описовій формі. База знань містить самонавчальний алгоритм, що спирається на процедурні знан­ня оцінок рішень. Дуже важливий компонент експертної системи — розвинутий інтерфейс із користувачем, який дає змогу наповнювати базу знань новою інформацією, виводити логічні висновки тощо.

Використовуючи накопичені знання з кількох проблемних сфер, такі системи можуть розв'язувати задачі, складність яких перевищує людські можливості. Експертні системи широко застосовуються в таких сферах, як навчання, медицина, прогнозування, планування, геологія, військова справа, створення програмних продуктів та багатьох інших.

Дата-центри

Із розвитком комп'ютерних мереж створюються спеціальні дата-центри для надання клієнтам будь-яких послуг, пов'язаних із роботою в Internet. Сюди належать:

• зберігання великих обсягів інформації клієнтів у спеціальному розподіленому сховищі даних, яке має надійний апаратний і програмний захист;

• використання потужних апаратних засобів та високошвидкісного каналу передачі даних, які значно підвищують швидкість обміну інформацією;

• проектування та розробка програмних систем замовника на високому професійному рівні;

• графічний дизайн, консалтинг висококваліфікованих спеціалістів;

• оренда сучасного ліцензійного програмного забезпечення.

Інформаційні технології в освіті

Наслідком об'єктивного процесу інформатизації суспільства та освіти є поява дистанційного навчання як найбільш перспективної, гуманістичної, інтегральної форми освіти, орієнтованої на індивідуалізацію навчання.

Передумовами розвитку дистанційного навчання є:

• бурхливий розвиток інформаційних технологій;

• поступове і неперервне зниження вартості послуг на підключення та використання глобальної мережі Internet, її ресурсів і сервісів;

• суттєве поглиблення процесів упровадження інформаційних технологій в освітню практику;

• значне поширення засобів комп'ютерної техніки серед населення.

Дистанційне навчання — нова організація освітнього процесу, що ґрунтується на використанні як кра­щих традиційних методів навчання, так і нових інформаційних та телекомунікаційних технологій, а також на принципах самостійного навчання, і призначається для широких верств населення незалежно від матеріального забезпечення, місця проживання, стану здоров'я. Дистанційне навчання дає змогу впроваджувати інтерактивні технології викладення матеріалу, здобувати повноцінну освіту, підвищувати кваліфікацію співробітників у територіальне розподілених місцях.

У дистанційному навчанні змінюється роль і вимоги до викладачів. Лекції складають лише невелику частку, процес навчання орієнтується на творчий пошук інформації, вміння самостійно набувати необхідних знань і застосувати їх до вирішення практичних завдань, використовуючи сучасні технології.

Характерними рисами дистанційних курсів є:

гнучкість — можливість викладення матеріалу курсу з урахуванням підготовки, здібностей студентів. Це досягається створенням альтернатив­них сайтів для одержання більш детальної або додаткової інформації з незрозумілих тем, а також низки питань-підказок тощо;

актуальність — можливість упровадження новітніх педагогічних, психологічних, методичних розробок;

зручність — можливість навчання у зручний час, у певному місці, нерегламентованість у часі для засвоєння матеріалу, можливість здобуття освіти, без відриву від основної роботи;

модульність — розбиття матеріалу на окремі функціонально завершені теми, які вивчаються у міру засвоєння і відповідають здібностям окремого студента або групи в цілому;

економічна ефективність — метод навчання значно дешевший, ніж традиційні, завдяки ефективному використанню навчальних приміщень, полегшеному коригуванню електронних навчальних матеріалів та мультидоступу до них;

• можливість одночасного використання великого обсягу навчальної інформації будь-якою кількістю студентів;

інтерактивність — активне спілкування між студентами групи і викладачем, що значно підвищує мотивацію до навчання, рівень засвоєння матеріалу;

• більші можливості контролю якості навчання. Це і проведення дискусій, чатів, і використання самоконтролю, і відсутність психологічних бар'єрів;

• відсутність географічних кордонів для здобуття освіти. Різні курси можна вивчати в різних навчальних закладах світу.

Дистанційну освіту забезпечують такі технології:

кейстехнологія — видача портфеля з повним набором навчально-методичних матеріалів із кожної дисципліни. Інформація подається як у вигляді книжок, методичок, так і на СD-дисках, аудіо- та відеокасетах, у вигляді мультимедійних програм;

мережна — використання засобів віддаленого доступу для одержання потрібної навчальної iнформації, проведення індивідуальних консультацій з викладачами, контролю знань. Ця технологія значно ефективніша за традиційну, тому що вона орієнтується на індивідуалізацію навчання;

телевізійна — можна одночасно охопити процесом навчання велику кількість населення. Ця технологія має більш інформативний характер.

Внутрішня мотивація студентів до навчання зростає з використанням комбінованої технології (традиційної та дистанційної).

Перевагами дистанційної технології навчання є:

• пожвавлення навчання завдяки застосуванню мультимедійних ефектів;

• доступність до більшого обсягу матеріалу через бібліотеки мереж;

• можливість здобуття вищих результатів рейтингу за допомогою системи самотестування;

• можливість роз'яснення незрозумілих тем як викладачем, так і студентами (проведення відеоконференцій, електронних обговорень тощо).

 

 

ПРАВИЛЬНІ ВІДПОВІДІ НА ТЕСТИ ДЛЯ САМОПЕРЕВІРКИ ПО ТЕМАХ:

1. «ОС WINDOWS»

d c a a c a a c c a b d b c b a c c b d

2. «ТЕКСТОВИЙ РЕДАКТОР MS WORD»

d b b b c a a a c a b c a c a a a c a c

3. «ПРОГРАМА POWER POINT»

d a a a a c a a d d a a a a a b c d a d

4. «ТАБЛИЧНИЙ ПРОЦЕСОР MS EXCEL»

a a d b b c d b d c c c a,b a a c a d a b

5. «СКБД ACCESS»

d b c ab c c d ab cd bc b ab b c a d b ac b b

ТЕРМІНОЛОГІЧНИЙ СЛОВНИК

А ­­­­­­­­­­­­­­­­­

АТХ – формат плати, призначений для використання тільки в АТХ-корпусах.

В

BIOS, Basic Input/Output System, базова система введення/виведення – це записане в чіп спеціальне програмне забезпечення, яке виконує роль збирача інформації про систему і параметри підключеного обладнання.

С

CD-диск (CD-ROM) – накопичувач на оптичних дисках – один із найпопулярніших носіїв інформації.

CD-R – оптичний диск, що дає змогу одноразово записувати інформацію.

CD-RW – оптичний диск, що дає можливість багаторазово перезаписувати інформацію.

CMOS RAM – пам'ять з невисокою швидкодією і мінімальним енергоспоживанням від акумулятора.

CPU (central processing unit) – див. Процесор.

D

DDR II – вид оперативної пам'яті.

Desktop – корпус ПК настільного типу.

DIMM – вид оперативної пам'яті.

DIMM DDR – вид оперативної пам'яті.

Directory – див. Папка.

Dr.Web – антивірусна програма.

DTP (DeskTop Publishing) – комплект програм, призначений для редагування і верстки книг, журналів, газет, рекламних оголошень тощо.

DVD+R/RW – формат дисків DVD.

DVD-R/RW – формат дисків DVD.

DVD-RAM – формат дисків DVD.

DVD-диск – універсальний цифровий диск.

F

File – див. Файл.

Н

Hardware – апаратне забезпечення ПК.

К

Kaspersky Free Cleaner – антивірусна програма.

L

LPT – порт ПК.

М

mATX, мікро-ATX – формат плати, функціонально нічим не відрізняється від АТХ-формату, мають менші розміри і менше слотів розширення РСІ/.

McAfee AVERT Stinger – антивірусна програма.

Microsoft Office Access – програма для керування базами даних, входить до складу Microsoft Office System.

Microsoft Office Excel – програма для роботи з електронними таблицями, входить до складу Microsoft Office System.

Microsoft Office PowerPoint – програма для підготовки презентацій, входить до складу Microsoft Office System.

Microsoft Office System – багатофункціональний комплект тісно інтегрованих настільних офісних програм.

Microsoft Office Word – текстовий процесор системи Microsoft Office System.

Minitower – мінівежа, тип корпусу

MS – скорочення, Microsoft.

N

Norton Antivirus Corporate Edition – антивірусна програма.

О

ОС MS DOS – операційна система Microsoft, нині практично не використовується.

Р

Paint – стандартний графічний редактор ОС Windows.

POST, Power On Self Test – послідовність тестувань ПК BIOS- ом.

R

RAM, Random Access Memory – оперативна пам'ять.

S

Service Pack (SP) – пакет поновлення, надає ОС нових можливостей, усуває виявлені помилки.

SIMM – вид оперативної пам'яті.

Software – сукупність програм, які виконує комп'ютер.

Sound Blaster – див. Аудіоадаптер.

Streamer – пристрій для резервного копіювання великих обсягів інформації.

T

TFT-монітор – монітор на основі рідких кристалів.

Tower – вежа, тип корпусу ПК.

TV-тюнер – пристрій, що дає можливість вибирати будь-яку потрібну телевізійну програму і відображати її на екрані.

U

UNA – Український Національний Антивірус, антивірусна програма.

USB – порт ПК.

Utilitas – див. Утиліти.

V

VRAM – відеопам'ять.

W

W32.Mydoom@ Removal Tool – антивірусна програма.

WinRAR – програма-архіватор.

WinZip – програма-архіватор.

WordArt – програма Office, що дає можливість керувати шрифтами TrueType.

WordPad – стандартний текстовий редактор ОС Windows.

WYSWYG (What You See Is What You Get) – «що бачиш, те й одержуєш».

A

Абзац – будь-яка частина документа, після якої стоїть маркер абзацу.

Активне вікно – вікно, з яким у цей час працює користувач.

Антивірус Касперського Personal – антивірусна програма.

Антивірусна база – відомості про комп'ютерні віруси і методи їх знешкодження, компонент антивірусної програми.

Антивірусна програма – програма для виявлення, знешкодження, запобігання враженню комп'ютерними вірусами.

Архивация данных – службова програма ОС Windows, призначена для створення резервних копій інформації.

Архіватор – програма, що дає змогу зменшити розмір файлів для економії місця на диску.

Архівний файл – набір з одного або кількох файлів, які в стиснутому вигляді поміщаються в єдиний файл, з якого за потреби можна перейти в початковий стан.

Архівування – стиснення інформації і зберігання її в такому вигляді певний час.

Атрибут – елемент даних у реляційній таблиці і найпростіша структура даних.

Аудіоадаптер (Sound Blaster) – спеціальна електронна плата, за допомогою якої можна записувати звук, відтворювати його і створювати програмними засобами з використання відповідного устаткування.

Б

Багатозадачність – можливість операційної системи одночасно виконувати кілька завдань.

Багатопотоковість – виконання кількох процесів у швидкій послідовності в межах однієї програми.

База даних – сукупність спеціальним чином організованих даних, що зберігаються на машинних носіях і відображають стан об'єктів та їх взаємозв'язки в предметній галузі, яка розглядається.

Базова система введення/виведення – див. BIOS.

В

Видавничі системи – програми, призначені для комп'ютерної верстки.

Відеоадаптер – електронна плата, призначена для програмного формування графічних і текстових зображень.

Вікно – обмежена прямокутною рамкою поверхня екрана.

Вінчестер (НЖМД) – накопичувач на жорсткому магнітному диску, жорсткий диск.

Вірус – програма, що виконує деструктивні дії на ПК, здатна до самостійного розмноження.

Віруси-невидимки (stealth-віруси) – програми, що перехоплюють звертання ОС до уражених файлів або секторів дисків і «підставляють» замість себе незаражені ділянки інформації.

Восстановление системы – службова програма ОС Windows, яку використовують для відміни змін конфігурації системи і відновлення її параметрів та продуктивності.

Вторинні ключі – ключі, значення яких можуть повторюватись у рядках-кортежах. У таблиці первинний ключ може бути тільки один, а вторинних – кілька.

Г

Головне вікно бази даних – з'являється при відкритті бази даних і складається з вкладок з написами Таблицы, Запросы, Формы, Отчеты, Страницы, Макросы, Модули і кнопок для роботи з об'єктами бази даних.

Головне меню Windows – меню, що динамічно настроюється і призначене для швидкого доступу до часто використовуваних ресурсів, додатків та веб-серверів.

Графічний редактор – програма, призначена для автоматизації процесів побудови на екрані дисплея графічних зображень.

Д

Дефрагментация диска – службова програма ОС Windows, що дає змогу прибрати фрагментацію файлів на диску, впорядкувати розташування файлів і вільного простору.








Дата добавления: 2016-06-13; просмотров: 739;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.076 сек.