Універсальні та векторні формати

Векторні формати використовують для кодування графічної інформації різні алгоритми і різний математичний апарат. Це обумовлює складність передачі даних з одного векторного формату в інший. Для рішення цієї проблеми використовують конвертацію різних форматів в універсальні формати EPS, PDF.

EPS

Формат EPS (Encapsulated Post Script) – найбільш надійний і універсальний спосіб збереження даних. Його можна використовувати для запису як растрової, так і векторної графіки. Крім цього, EPS-формат дозволяє записати векторний контур, який буде обмежувати растрове зображення (для фотографій круглих, овальних і т.д.).

EPS використовує спрощену версію мови PostScript (мова опису сторінок), то не може містити в одному файлі більше однієї сторінки.

Зображення в EPS файлі часто зберігається в двох копіях: основній і ескізі. Тому растрове зображення, записане в форматі EPS буде мати більший розмір, ніж PCX чи BMP. Ескіз використовується для попереднього перегляду, а програми верстки (Adobe PageMaker) використовують при друці на принтерах, що не підтримують Post Script. Програми векторної графіки імпортуючи EPS-файл можуть працювати тільки з додатковою копією.

Рідна програма для формату EPS – Adobe Illustrator.

PDF

Формат PDF, розроблений на основі мови PostScript Level 2, може використовуватися для зберігання як векторних, так і растрових зображень.

PDF є „рідним” форматом програми Adobe Acrobat, яка є основним засобом електронного розповсюдження документів на платформах Macintosh, Windows, Unix, DOS. Перегляд PDF-файлів проходить з допомогою програми Acrobat Reader.

Розмір PDF-файлу має бути малим. Тому використовується компресія, причому для кожного виду об’єктів різний спосіб.

Багато програм (Adobe PageMaker, Corel DRAW) дозволяють експортувати свої документи в PDF. Найчастіше в форматі PDF зберігаються файли, що призначені для читання, а не для редагування.

WMF (Windows Metafile)

WMF – векторний формат є рідним форматом для Windows. Він призначений для передачі векторних рисунків через буфер обміну. Хоч він простий, але користуватися ним можна при передачі „голих векторів”, тому що він спотворює кольори, не підтримує ряду параметрів об’єктів векторних редакторів, не може містити растрової графіки, не підтримується деякими програмами на Macintosh.

Al (Adobe Illustrator Document)

Adobe Illustrator – векторний редактор фірми Adobe. Al є рідним форматом для редактора Adobe Illustrator. Напряму відкривається Photoshop, підтримується майже всіма програмами векторної і растрової графіки на платформах Macintosh, Windows. Формат Al є найкращим посередником при передачі векторів з однієї програми в іншу.

ОсобливостіPDF формату

До універсальних форматів підготовки макету проекта до друкування відноситься перш за все формат pdf. Portable Document Format (PDF) - багатоплатформовий формат електронних документів, створений фірмою Adobe Systems з використанням низки можливостей мови PostScript. У першу чергу призначений для подання в електронному вигляді поліграфічної продукції, - значна кількість сучасного професійного друкарського устаткування може обробляти PDF безпосередньо. Для перегляду можна використовувати офіційну безкоштовну програму Adobe Reader, а також програми сторонніх розробників. Традиційним способом створення PDF-документів є віртуальний принтер, тобто документ як такий готується в своїй спеціалізованій програмі - графічній програмі або текстовому редакторі, САПР і т. д., а потім експортується у формат PDF для розповсюдження в електронному вигляді, передачі в друкарню і т. п.

PDF з 1 липня 2008 року є відкритим стандартом ISO 32000.
Формат PDF дозволяє впроваджувати необхідні шрифти (порядковий текст), векторні і растрові зображення, форми і мультимедіа-вставки. Підтримує RGB, CMYK, Grayscale, Lab, Duotone, Bitmap, кілька типів стиснення растрової інформації. Має власні технічні формати для поліграфії: PDF/X-1, PDF/X-3. Включає механізм електронних підписів для захисту і перевірки достовірності документів. В цьому форматі розповсюджується велика кількість супутньої документації.

Найчастіше PDF-файл є комбінацією тексту з растровою та векторною графікою, рідше - тексту з формами, JavaScript'ом, 3D-графікою та іншими типами елементів.
Інформаційні обсяги двох однаково виглядають на екрані PDF-документів можуть значно відрізнятися. Це залежить від:
• впровадження або зв'язування шрифтів і мультимедіа;
• дозволу растрових зображень;
• використання вбудованого механізму стиснення всього документа;
• використовуваних алгоритмів стиснення растрових зображень.
Для створення документа мінімального обсягу необхідно використовувати векторну графіку і «безпечні» шрифти. Всього є 14 таких шрифтів:
• Times (v3) (звичайний, курсив, напівжирний і напівжирний курсив)
• Courier (звичайний, похилий, напівжирний і напівжирний похилий)
• Helvetica (v3) (звичайний, похилий, напівжирний і напівжирний похилий)
• Symbol
• Zapf Dingbats
Ці шрифти можна використовувати без впровадження в документ - їх повинні правильно відображати всі програми. Будь-які інші шрифти, які не були впроваджені в документ і відсутні в системі, будуть замінені одним з наявних, що може стати причиною збільшення або зменшення числа сторінок, кількості символів в рядку, міжрядкового інтервалу і інших помилок відображення, пов'язаних з метрикою шрифта.








Дата добавления: 2016-06-13; просмотров: 1428;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.