Відмови, пошкодження, дефекти, збої

 

Відмова– подія, яка полягає у втратіоб’єктом здатності виконувати потрібну функцію, тобто у порушенні працездатного стану об’єкта.

Критерій відмови –ознака чи сукупність ознак порушення працездатного стану об’єкта, встановлених у нормативній і/або конструкторській (проектній) документації

Пошкодження–подія, яка полягає у порушенні справного стану об’єкта, коли зберігається його працездатність.

Дефект– кожна окрема невідповідність об’єкта встановленим вимогам.

Небезпечна відмова– подія, що полягає в порушенні працездатного та захисного станів об’єкта і призводить до його небезпечного стану.

Захисна відмова – подія, що полягає в порушенні працездатного стану об’єкта при зберіганні захисного стану.

Критерій небезпечної відмови –ознака чи сукупність ознак порушення безпечного стану об’єкта, встановлених у нормативній і/або конструкторській (проектній) документації.

Збій (у роботі об’єкта) – подія, що полягає в порушенні працездатного чи справного стану об’єкта, яка усувається самостійно або незначним втручанням персоналу без ремонту і не призводить до фізичного пошкодження елементів.

Термін “збій об’єкта” має ширший зміст, ніж "самоусувна відмова або одноразова відмова, яку незначним втручанням усуває оператор” (згідно з ДСТУ 2860) або “окремий випадок відмови”, тому що він може відбуватися не тільки у разі виникнення самоусувної або одноразової відмови (при порушенні працездатного стану) об’єкта, але й у випадку порушення його справного стану у разі збереження працездатного стану (тобто при пошкодженні), наприклад, через вплив електромагнітних завад на елементи одного каналу мажоритарного резервування. Таке порушення функціонування об’єкта не є його відмовою, тому що працездатний стан об’єкта зберігається, але ж назвати його пошкодженням також неправильно, тому що в цьому випадку немає фізичного змісту цього явища. Крім цього, виникнення багаторазової відмови об’єкта (наприклад, внаслідок впливу серії імпульсів електромагнітних завад високої частоти), яку незначним втручанням усуває оператор, можливо також визначати як збій. Відновлення функціонування може виконувати як оператор, так і інший персонал.

Тому доцільно визначити термін “збій” як подію, що полягає в порушенні працездатного чи справного стану об’єкта, яке усувається самостійно або незначним втручанням персоналу без ремонту і не призводить до фізичного пошкодження елементів об’єкта.

 

Під мінімальним втручанням персоналу мають на увазі, наприклад, перезапускання об’єкта оператором; вимикання обслуговуючим персоналом електроживлення окремих частин об’єкта з подальшим його вмиканням.

Перезапускання–повторне запускання для відновлення справного, працездатного чи захисного стану об’єкта.

Небезпечний збійзбій, що призводить до небезпечного стану об’єкта.

Захисний збій– збій, що призводить до захисного стану об’єкта.

 

 








Дата добавления: 2016-06-13; просмотров: 931;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.