Правопис прислівників.

Прислівники відповідають на питання як?, де?, коли?, куди?, чому?, навіщо? і подібні. Пишуться вони разом, окремо і через дефіс.

Розглянемо випадки, коли прислівники пишуться разом.

1.Якщо вони вказують напрямок і відповідають на питання куди?, де?, звідки?: уверх, угору, догори, зверху, згори, униз, донизу, спіднизу, позаду, вліво, ліворуч, праворуч, управо, спереду, попереду, убік.

Примітка. Співзвучні з прислівниками слова у середині, в середині, з бокубудуть писатися окремо, якщо за ними стоятиме іменник у родовому відмінку:

У середині животащось заболіло.

З боку Дніпраповіяло прохолодою.

Згоринапишемо окремо лише тоді, коли йтиметься про гору, на яку можна підніматися або спускатися з неї.

Порівняйте: Згорисвітить сонце. Діти з'їжджають з горина санчатах.

2.Прислівники, які означають часові проміжкий відповідають на питання коли?

Але: на світанку, до обіду, під вечір
ввечері(увечері), звечора, вночі, поночі, опівночі запівніч

вдосвіта,

зранку,

засвітла,

вранці,

(уранці),

вдень,

опівдні,

Надвечір

3. Прислівники, які називають пори року: взимку (узимку), навесні, напровесні, влітку(улітку), восени.

4. Прислівники, утворені таким чином: у, в, на+ числівник:удвоє, утричі, уп'ятеро, надвоє, натроє, уперше,вдруге...

5. Прислівники, утворені за допомогою часток: аби-, ані-, де-, чи-, що-, як-: абиде, абиколи, аніде, чимало, щодня, дедалі, деінде, якнайкраще, якнайдужче, якомога, якраз (але як треба, як слід).

Примітка 1. Ці частки легше запам'ятаються, якщо звернути увагу на те, що розташовані вони в алфавітному порядку (від а до я).

Примітка 2. Якщо частка що- стоїть на початку слова, то пишеться разом,якщо у кінці – окремо.Порівняйте: щодня, щоночі, щороку і тому що, дарма що, хіба що (крім якщо, тощо, абощо).

6. Деякі прислівники треба запам'ятати: віднині, донині, відтепер, дотепер, доволі, поволі (те саме, що і повільно), мимоволі, вроздріб (уроздріб), врозліт (урозліт), врозріз (урозріз), всмак (усмак), додому, дотла, назустріч, навідріз, надворі (знадвору, надвір), докупи, услід, споконвіку (споконвіків), спочатку, напочатку, наостанок, напам'ять насамкінець, насамперед, нарізно, напрокат, позаторік, тимчасово, спрожогу, спідлоба, запанібрата, натщесерце, навшпиньках, чимдуж, чимраз.

Примітка 1. Назустрічнапишемо окремо, якщо далі стоятиме прийменник з: на зустріч зписьменником, на зустріч зсином. Примітка 2. З початку (на початку)напишемо окремо, якщо за ними стоятиме іменник у родовому відмінку:з початку весни;на початку уроку

Окремо пишуться:

1.Прислівники, які утворені з двох однакових основ з прийменниками у, в, поміж ними: рік урік, день удень, плече вплече, раз пораз.

2. Прислівники, які складаються із 4-х компонентів: з боку на бік, з дня на день, з краю в край, з ранку до вечора.

3. Прислівники, у яких друге слово стоїть в орудномувідмінку, тобто відповідає на питання чим?:кінець кінцем,тим часом,таким чином,сама самотою.

4. Прислівники, утворені за такою схемою: по + збірний числівник:по двоє, по троє, по четверо, але поодинці.

5. Прислівники, які пов'язані з емоційнимстаном людини: на жаль, на диво, на щастя, на сором, на радість, на прощання, на самоті, на сміх, на зло (але зозла).

6. Деякі прислівники запам'ятаємо: до вподоби, до останку, до побачення, в цілості, в цілому, в основному, в унісон, на відмінно, на виплат, на поталу, на поруки, на виріст, на диби, на ура, на віки вічні, у стократ.

Через дефіс пишуться:

1. Прислівники, утворені таким способом: по + порядковий числівник: по-перше, по-друге, по-третє.

2. Прислівники, утворені за такою схемою: по + -ому, -єму, -ки: по-нашому, по-братньому, по-моєму, по-українськи, по-батьківськи (але по батькові).

Увага!Прислівники по-нашому, по-вашому, по-осінньому і подібні не плутайте зі словами, котрі схожі на них, але не є прислівниками і тому пишуться окремо.

Порівняйте: По-нашому не вийшло. Понашому подвір'ю бігали діти.

3. Прислівники, які утворюються за допомогою часток будь-, небудь-, казна-, хтозна-: будь-де, коли-небудь, казна-куди, хтозна-як.

Порада.Запам'ятаймо ці частки так: казна-, хтозна-, будь-, небудь- про дефіс не забудь!

Примітка.Правопис цих часток не залежить від місця розташування (на початку слова чи в кінці). Вони завжди пишуться через дефіс.

4. Прислівники, які утворені з двох однаковихабо близькихза значенням основ із службовим словом між ними або без нього: всього-на-всього, де-не-де, коли-не-коли, як-не-як, пліч-о-пліч, віч-на-віч, зроду-віку, не сьогодні-завтра, неждано-негадано, врешті-решт, вряди-годи, мало-помалу, сяк-так, будь-що-будь, з давніх-давен, з діда-прадіда, без кінця-краю, повік-віки, а також на-гора, по-латині (але сам на сам, так на так).

Увага!Подивіться ще раз на правопис прислівників, пов'язаних із словом віки:

а) споконвіку (споконвіків), навіки;

б) повік-віки;

в) на віки вічні.

Примітка 1. Зверніть увагу на те, що прислівники, пов'язані із словом сам,пишуться окремо: а) сама самотою; б) на самоті; в) сам на сам; г) сам по собі.

Примітка 2. Згадайте, там де є прийменники у, в, по, прислівники пишуться окремо: день удень.








Дата добавления: 2016-06-13; просмотров: 8908;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.