Правопис складних прикметників

Разом пишуться прикметники:

1)які походять від складних іменників, що пишуться разом: лісостеп – лісостеповий чорнозем – чорноземний;

2) першого частиною яких є числівник:восьмиградусний, п'ятиповерховий.

Сюди належать слова, які закінчуються па -сотий, -тисячний, -мільйонний: п'ятисотий, двадцятитисячний, стодвадцятип'ятимільйонний.

Не плутайте їх із числівниками, які відповідають па питання скільки? і пишуться окремо: сто двадцять п'ять мільйонів;

3) утворені від словосполучень, у яких від одного слова до іншого можна поставити питання:правий (який?) берег – правобережний, кисле (яке?) молоко – кисломолочний або молочнокислий, нафту (що?) переробляти – нафтопереробний, машини (що?) будувати – машинобудівний;

Часто трапляються помилки в написанні таких прикметників: південноукраїнський, західноукраїнський, східнослов'янський, західноєвропейський, кримськотатарський тощо.

Вони пишуться разом,тому що утворені за таким же принципом: Південна Україна – південноукраїнський, кримські татари – кримськотатарський, східні слов'яни – східнослов'янський;

4) якщо першою частиною є прислівник(відповідає на питан­ня як?, де?): вищезгаданий, високоавторитетний, малонаселений, вічнозелений, широковідомий, але вічно юний, всесвітньо відомий.

Є словосполучення, які дуже схожі на такі прикметники, але пишуться в два слова:суспільно корисний, соціально необхідний, суспільно шкідливий, діаметрально протилежний, обернено пропорційний, прямо пропорційний, прямо протилежний, чітко окреслений, щиро вдячний, щедро обдарований, густо помежований.

У таких словосполученнях наголос падає на 1-ше слово,і воно паузою відокремлюється від наступного.

Через дефіс пишуться прикметники:

1) які означають кольори і смаки:світло-рожевий, ніжно-блакитний, густо-малиновий, нейтрально-жовтий, кисло-солодкий, гірко-солоний.

Винятки: жовтогарячий, червоногарячий(бо слово гарячий не є назвою кольору). Зверніть також увагу на прикметники сніжно-білий та білосніжний.

2) зпершою частиною на -ико, -іко:фізико-технічний, хіміко-біологічний, історико-краєзнавчий;

3) з першою частиною воєнно-, військово-:воєнно-стратегічний, військово-спортивний.

Винятки: військовозобов'язаний, військовополоненийта імен­ник військовослужбовець;

4) утворені від словосполучень, у яких слова не залежні одне від одного(між ними можна поставити сполучник і):навчально-виховний (навчальний і виховний), культурно-освітній (культурний і освітній), атомно-молекулярний, соціально-економічний.

Запам'ятайте слова: всесвітньо-історичний, народно-визвольний, літературно-художній;

5)які означають назви проміжних сторін світу:північно-східний, південно-західний (норд-ост, зюйд-вест);

Примітка. Для того щоб не плутати слова на зразок півден­ноукраїнський і південно-західний, північноамериканський і північно-східний, зверніть увагу на ілюстрацію (компас) і запам'ятайте таке:якщо поєднуються слова, які знаходяться на компасі, то такий прикметник завжди пишеться через дефіс. Якщо у прикметнику лише перша частина пов'язана із компасом, то він пишеться разом(крім Південно-Африканська Республіка).

До речі,всі попередні правила (крім винятків), за якими прикметники пишуться через дефіс, можна об'єднати в одне, а саме: частини такого прикметника рівноправні, і між ними можна вставити сполучник і.Наприклад: жовтий і блакитний – жовто-блакитний, фізичний і технічний – фізико-технічний, військовий і спортивний – військово-спортивний, південний і східний – південно-східний;

6) утворені від повторення основ:білий-білесенький, милий-премилий, сама-самісінька (не плутайте їх із словами всяка всячина, святая святих).








Дата добавления: 2016-06-13; просмотров: 17178;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.