Третій принцип раціонального харчування

 

Згідно третього принципу раціонального харчування, принциповим для нормального функціонування організму є не тільки те, які продукти харчування та в якій кількості споживає людина, але і те, як і коли відбувається це споживання. У основу третього принципу раціонального харчування покладені чотири основних правила:

Ø регулярність харчування, яке враховує комплекс чинників, що забезпечують нормальне травлення;

Ø вживання денної норми харчових продуктів частинами протягом 3-4 разів на день;

Ø раціональний підбір продуктів при кожному прийомі;

Ø оптимальний розподіл їжі протягом дня, при якому вечеря не повинна перевищувати однієї третини денного раціону.

Рекомендований режим харчування приведений в табл. 10.

 

Таблиця 10.

Добовий розподіл харчового раціону (у %)

Режим харчування 1-й сніданок 2-й сніданок Обід Вечеря
4-х разове харчування 20-30 15-20 15-20 15-20
3-х разове харчування - 45-50 20-25
Харчування при малій обідній перерві та в літні місяці в жаркому кліматі -
Харчування при роботі в нічну зміну - 40-45 25-30

 

Регулярність харчування пов'язана з дотриманням часу прийому їжі, при якому в людини формується рефлекс виділення шлункового соку, що забезпечує нормальне травлення та засвоєння їжі.

Раціональний розподіл їжі протягом дня за кількістю споживаної їжі та її енергетичною цінністю забезпечує рівномірне навантаження на травний апарат і створює умови для своєчасного забезпечення організма необхідною енергією та поживними речовинами.

Формування підбору продуктів при кожному прийомі їжі повинне забезпечувати оптимальні умови для її засвоєння. Продукти, що містять білки тваринного походження, раціональніше споживати в першій половині дня, а молочну та рослинну їжу - в другій. У будь-якому випадку, при складанні меню необхідно забезпечити різноманітність страв з урахуванням сезонних продуктів (зелені, свіжих овочів і фруктів).

Оптимальний розподіл їжі протягом дня диференціюється залежно від віку, характеру фізичної активності, розпорядку дня. Для людей середнього віку найбільш раціональним є чотирьохразове харчування, для літніх людей - п'ятиразове з перервами між прийомами їжі тривалістю 4-5 год. Менш раціональним є триразове харчування, при якому збільшується об'єм споживаної їжі та навантаження на травний апарат.

Офіційна статистика свідчить про тенденцію до збільшення кількості прийомів їжі протягом дня. Ці тенденції особливо яскраво виявляються в розвинених країнах та обумовлені змінами способу життя сучасної людини. У французів, наприклад, кількість прийомів їжі протягом дня зросла сьогодні до 6, а у деяких американців - до 20. Ці тенденції спричинили за собою зміни в упаковці продуктів: разом з великою упаковкою з'явилися різні види дрібної (порційної) розфасовки продуктів, готових до вживання, що створюють можливість "перекусити" у будь-який час і в будь-якому місці.

 








Дата добавления: 2016-06-13; просмотров: 602;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.