Інвестиційний клімат

Інвестиційний клімат –це сукупність політичних, правових, економічних та соціальних умов, що забезпечують та сприяють інвестиційній діяльності вітчизняних та іноземних інвесторів.

Сприятливий інвестиційний клімат повинен забезпечити насамперед захист прав інвестора від інвестиційних ризиків, тобто непередбачених втрат доходу і капіталу.

До чинників, що формують інвестиційний клімат країни відносять:

- рівень розвитку продуктивних сил та стан інвестиційного ринку

- політичні та правові чинники – створення відповідного законодавчого та нормативного поля; валютне регулювання; забезпечення привабливості об’єктів інвестування.

стан фінансово-кредитної системи та діяльність фінансових посередників: інвестиційна діяльність комерційних банків; рівень розвитку та функціонування пара банківської системи; інвестиційна політика НБУ.

статус іноземного інвестора: режим іноземного інвестування; наявність вільних економічних та офшорних зон.

- інвестиційну активність населення: відносини власності в державі; стан ринку нерухомості; стабільність національної валюти тощо [5, с. 33-34].

Сьогодні в Україні формування сприятливого інвестиційного клімату здійснюється з метою створення позитивного інвестиційного іміджу України за кордоном відповідно до Указу Президента України “Про заходи щодо поліпшення інвестиційного клімату в Україні” від 12 липня 2001 року N 512/2001[1]. Відповідно до цього Указу уряд розробив Програму розвитку інвестиційної діяльності в Україні на 2002-2010 роки, де передбачив комплексні заходи щодо дальшого поліпшення інвестиційного клімату в Україні, зокрема:

1) завершення формування стабільної та передбачуваної нормативно-правової бази;

2) забезпечення прозорості процедури прийняття рішень центральними та місцевими органами виконавчої влади;

3) усунення структурних деформацій в економіці шляхом випереджаючого нарощування темпів розвитку споживчих галузей та сфери послуг;

4) підвищення ефективності процедур банкрутства;

5) забезпечення дальшого реформування податкової системи;

6) подальшого зміцнення банківської системи України,

7) удосконалення механізмів управління корпоративними правами;

8)пожвавлення інвестиційної діяльності у спеціальних економічних зонах і територіях пріоритетного розвитку на депресивних територіях;

9)стимулювання залучення інвестицій у наукову, науково-технічну та інноваційну діяльність, створення нових та розвитку існуючих технопарків, технополісів, інноваційних бізнес-інкубаторів;

10) сприяння впровадженню судової реформи та забезпечення безумовного виконання судових рішень.








Дата добавления: 2016-06-13; просмотров: 453;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.