Принципи побудови податкової системи держави.

Вперше науково обґрунтовану характеристику податків дав Адам Сміт, який у своїй праці «Дослідження про природу і причини багатства народу» сформулював основні принципи оподаткування. Суть цих принципів зводиться до 4 класичних постулатів:

1. Піддані держави повинні брати участь у її підтримці відповідно до своєї платоспроможності, тобто пропорційно своєму доходу, яким вони користуються під заступництвом держави.

2. Податок, який кожен платник платить, має бути чітко визначеним, а не довільним.

3. Податки повинні стягуватись у найвигідніший час і найвигіднішим способом для особи, яка їх сплачує.

4. Кожен податок має бути так побудований, щоб він брав із кишені населення якомога менше понад те, що він приносить до скарбниці держави.

Принципи побудови податкової системи, зазначені А. Смітом не зазнали істотних змін, однак сучасні ідеї приділяють більше уваги впливу податків на економіку, оскільки їхня роль в економічному житті істотно зросла. Докорінно змінився і зміст, що вкладається в основні принципи. Якщо для Сміта головним напрямом було дотримання справедливості, тобто ліквідація привілеїв, то на даному етапі більша увага приділяється ступень прогресивності, тобто платоспроможності.

Всі принципи можливо класифікувати по двом напрямкам:

- економіко – функціональні;

- організаційно – правові, які в свою чергу поділяються на принципи єдності та децентралізації.

До економіко – функціональних принципів відносяться:

1. Утворення стабільності системи оподаткування, тобто дія її протягом досить тривалого часу (що залежить від законодавчої бази держави), відносна стійкість по відношенню до всіх чинників (в тому числі і зовнішніх), які впливають на розвиток економічної та фінансової системи держави, й неможливість зворотної сили тих законодавчих актів, які діють в державі.

2. Універсалізація оподаткування. Вона повинна бути організована таким чином, щоб можна було застосовувати її в будь яких умовах розвитку економіки держави.

3. Система оподаткування повинна забезпечувати однократність стягнення податків. Тобто неможливо застосовуватись подвійне оподаткування.

4. Прозорість системи оподаткування, її зрозумілість та однозначність трактування для будь – якого платника податку – чи то юридична, чи то фізична особа.

5. Рівнонапруженість податкового тягаря для всіх суб’єктів, тобто для всіх платників податків.

6. Досягнення відносної рівноваги в забезпеченні інтересів всіх учасників податкового процесу – держава, підприємство, різні юридичні особи, фізичні особи. Цей принцип досягається тільки за допомогою створення ефективної податкової системи держави.

7. Відмова від репресивного характеру системи оподаткування.

8. Бюджетна спрямованість системи оподаткування. Кількість та сума зібраних податків платежів повинна координуватись з витратною частиною бюджету держави.

9. Найменше втручання в справи платника податків.

10. Ефективність системи оподаткування. Сутність цього принципу полягає в тому, що всі витрати на утворення, функціонуванню розробленої системи оподаткування повинні бути значно нижчими, ніж отримана сума податків.

Принципи єдності та децентралізації передбачає, що система оподаткування складається як з загальнодержавної системи податків, які встановлюються на загальнодержавному рівні й стягуються в державний бюджет, та й з місцевої системи податків та зборів і обов’язкових платежів. Порядок їх стягнення, розрахунку та ставки оподаткування визначаються місцевими органами самоврядування. Ці податки збираються в місцевий бюджет та розподіляються місцевою владою.

В зв’язку з цим постає дуже велика проблема розподілу функцій та повноважень між центральними (державними) та місцевими органами в питаннях збору та розподілу податків.

Виходячи з вибраної соціально-економічної доктрини держави, в країні має формуватись середній рівень оподаткування, тобто та частина валового внутрішнього продукту, що перерозподіляється через бюджет за допомогою податків та податкових платежів шляхом побудови конкретної податкової системи.

На сьогодні фінансова наука й практика утвердились в думці, що найефективнішою є податкова система з невеликою кількістю податків, але яка охоплює всі основні об'єкти оподаткування.

Іншою важливою проблемою побудови податкової системи є проблема співвідношення прямих і непрямих податків.

Тому на даний момент оптимальна система оподаткування має у своїй структурі як прямі податки так і систему непрямого оподаткування для забезпечення повного виконання податковою системою як фіскальної так і регулюючої функцій.








Дата добавления: 2016-06-02; просмотров: 634;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.