Розробити картку для програмового опитування до теми 3 клас «що таке корисні копалини».

Мета предмета „Природознавство” полягає у формуванні у молодших школярів із ЗПР уявлень і понять про цілісність світу; виховання гуманної особистості, яка відповідально та шанобливо ставиться до природи.

 

Ця мета реалізується виконанням наступних завдань:

 

– формування уявлень та елементарних понять про конкретні об’єкти неживої і живої природи, зв’язки та залежності між ними;

 

– поглиблення та розширення цих уявлень і понять на рівні природних угрупувань (ліс, лука, водойма);

 

– прищеплення навичок культурної поведінки серед природи;

 

– формування підґрунтя наукового природничого світогляду;

 

– засвоєння традицій українського народу у взаємовідносинах людини з природою.

 

Основними ідеями предмета „Природознавство” є цілісність і різноманітність природи; залежність існування природи від діяльності людини: раціональне використання природних багатств, їх примноження, збереження та охорона.

 

Корекціно-розвивальними завданнями курсу є:

 

- формування прийомів мислительної діяльності (аналізуючого спостереження, порівняння, узагальнення, класифікації), що реалізується в тісному взаємозв’язку з оволодінням природничими знаннями та методами пізнання природи;

 

- формування пізнавальної активності;

 

- корекційний розвиток особистості дитини із ЗПР, зокрема її емоційної сфери, що сприятиме єдності емоційного та інтелектуального сприймання навколишньої природи і породжуватиме бажання охороняти природу.

 

Предметний зміст представлений у навчальній програмі, яка має визначену структуру.

 

Структура навчальної програми включає наступні колонки: 1 – кількість годин, що відводиться для вивчення конкретної теми; 11 – зміст навчального матеріалу, який поділений на теми; 111 – навчальні досягнення учнів, що охоплюють знання, предметні, навчальні та пізнавальні уміння, які повинні бути сформовані в учнів на основі вивчення конкретної теми; 1V – спрямованість корекційно-розвивальної роботи та очікувані результати, де представлено напрямки корекційно-розвивальної роботи, яку треба здійснювати на матеріалі теми яка вивчається, і який охоплює процеси пізнавальної діяльності (сприймання, пам’яті, мислення), мовленнєвої діяльності та корекційний розвиток особистості.

 

Протягом першого року навчання учні знайомляться з розділом „Жива природа”. Цей розділ складається з наступних тем: „Рослинний світ”, „Тваринний світ”, „Організм людини й охорона здоров’я.

 

Особиста гігієна”, „Пори року”.

 

У процесі вивчення теми ”Рослинний світ” в учнів формується система первинних наукових понять про рослини. Ці поняття розширюються і поглиблюються в подальшому, у процесі вивчення природознавства у 5-6 класі. Вивчаючи цю тему, важливо показати рослини як частину живої природи, дати елементарні уявлення про природні угрупування лісу, луки, водойм. Таке навчання базується на місцевому матеріалі, тому на уроках демонструються рослини, що є характерними для даного регіону. Знання про особливості дикорослих рослин є органічним продовженням подальшого вивчення культурних рослин, особливостей їх вирощування, розмноження та використання людиною. Теоретичний матеріал є основою для формування практичних навичок учнів. Тому під час вивчення теми „Рослинний світ” учитель повинен сформувати в учнів практичні навички догляду та вирощування рослин, збирання рослин для гербарію, проведення нескладних дослідів з рослинами.

 

У процесі вивчення теми „Тваринний світ” , учитель формує у школярів поняття про тварин як частину живої природи, вказує на розмаїття та чисельність тварин, їх зв'язок із неживою природою, звертає увагу на зв’язок тварин з рослинним світом. Учитель продовжує вчити дітей спостерігати за живою природою, пояснює особливості спостереження за тваринами в природі. Вивчаючи тваринний світ різних природних угрупувань, учитель використовує матеріал про представників тварин, що поширені в даній місцевості і добре знайомі дітям. Вивчення цієї теми передбачає подальше засвоєння знань про значення природи в житті людини, її раціональне використання, охорону.

 

Тема „Організм людини й охорона здоров’я. Особиста гігієна” продовжує вивчення живої природи. У процесі вивчення цієї теми важливо показати людину як частину живої природи. Вчитель повинен сформувати в учнів первинне уявлення про органи людини, їх функціонування, представити організм людини як єдине ціле, показати залежність його функціонування від навколишньої дійсності. Ці знання повинні стати підґрунтям для свідомого використання заходів, спрямованих на зміцнення та збереження власного здоров’я.

 

Кожна частина теми „Пори року”, у курсі природознавства 3 класу вивчається у відповідну пору року, крім літа, яке вивчається восени.

 

Курс „Природознавство” 4-го класу присвячений вивченню неживої природи. Розділ „Нежива природа” включає теми: „Повітря”, „”Ґрунти”, „Вода в природі”, „Наша Батьківщина – Україна”, „Рідний край”.

 

Вивчення теми „Повітря” охоплює ознайомлення з властивостями повітря (прозорість, здатність проводити тепло й утримувати вологу). Дізнавшись про властивості повітря, учні спроможні зрозуміти, як нагрівається повітря над земною поверхнею, яким чином відбувається випаровування й утворення хмар і опадів. Ці знання є основою для вивчення теми „Погода”.

 

У процесі вивчення теми „Ґрунт” важливо показати ґрунт як ланцюжок, який з’єднує живу природу з неживою. Незважаючи на те, що ґрунт є частиною неживої природи, його утворення неможливе без участі рослинних і тваринних організмів. Водночас, ці компоненти природи не можуть існувати без ґрунту. Вивчаючи тему „Грунт”, учні повинні засвоїти поняття про утворення, склад і властивості ґрунту ( родючість, водопроникність, повітропроникність), усвідомити необхідність охорони ґрунтів.

 

У процесі вивчення теми: „Вода в природі” вчитель повинен представити різноманітний світ води. Показати, що вода – це велика природна сила, яка змінює земну поверхню, склад і властивості ґрунту, повітря.

 

У процесі вивчення теми „Наша Батьківщина –Україна” діти знайомляться з поняттям про карту. У процесі вивчення цього матеріалу достатньо обмежитися загальними даними, а саме: картою України, на якій учні повинні вміти знаходити столицю своєї держави та основні форми поверхні України (рівнини, гори). Оскільки, розміщення корисних копалин тісно пов’язане з формами на поверхні Землі, тому в даній темі вивчаються корисні копалини. У процесі пояснення навчального матеріалу вчитель знайомить учнів з тими чи іншими корисними копалинами, розповідає про їх застосування у народному господарстві.

 

У процесі вивчення теми „Рідний край”, вчитель, повертається до раніше вивченого, розглядає корисні копалини, ґрунти, водойми рідного краю, використовуючи місцевий матеріал.

 

Під час вивчення курсу „Природознавство” у 3-4 класі важливим є організація та проведення спостережень за змінами, які відбуваються в живій та неживій природі, за працею людей. Спостереження за природою проводиться у такій формі:

 

• спостереження за неживою природою, яке включає зміну температури повітря, напрямок вітру, хмарність, види опадів, зміну висоти сонця;

 

• спостереження за живою природою – зміни в житті рослин у різні пори року ( дозрівання плодів, забарвлення листя, набубнявіння бруньок, цвітіння );

 

• зміни в житті тварин і птахів – поведінка, харчування, приліт і відліт птахів, зимівля тварин;

 

• спостереження за сезонними змінами у сільськогосподарській праці людей.

 

Учитель знайомить учнів із планом опису погоди. При цьому не передбачається щоденне занотування природних явищ учнями в зошит зі спостережень. Для цього достатньо усного обговорення, яке проводиться під керівництвом вчителя. У процесі таких обговорень важливо акцентувати увагу дітей на причинно-наслідкових залежностях між явищами неживої природи, сезонною працею людей. Ведення класного календаря погоди віддається на розсуд вчителя.

 

Важливе значення для вивчення програмового матеріалу мають екскурсії. У процесі проведення екскурсій учні спостерігають за об’єктами живої та неживої природи в природних умовах. Поряд з навчальною метою екскурсії відіграють значну виховну роль. Програма визначає мінімум обов’язкових екскурсій, необхідних для вивчення відповідної теми. Вчитель може вносити зміни в тематику екскурсій, якщо вони забезпечують достатнє опрацювання навчального матеріалу.

 

Ефективність викладу навчального матеріалу на уроках природознавства значно підвищиться, якщо вчитель у процесі пояснення демонструватиме натуральні об’єкти, залучатиме учнів до проведення дослідів, спостережень, виконання практичних робіт.

 

3. Як відрізнити залізо, мідь, сталь від інших металів?

— за кольором;

— за твердістю;

— магнітом.

Із чого зроблена ложка?

— із міді;

— із золота;

— із залізної руди;

— інші пропозиції.

3Що чи хто найбільше сприяє руйнації гірських порід?

— людина;

— повітря, вода;

— тварини.

Які корисні копалини використовуються для виготовлення посуду?

— нафта;

— пісок і глина;

— мармур.

З якими гірськими породами ви ознайомилися під час уроку?

Що таке мінерали?

Скільки мінералів може входити до складу гірської породи?

На які групи поділяються корисні копалини?

На які корисні копалини багата Україна?

Поясніть значення корисних копалин для людини.

Билет 12








Дата добавления: 2016-05-25; просмотров: 969;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.011 сек.