Зміст і методика проведення екскурсій практичних робіт дослідницького практикуму в 3- 4 класах

3 скласти запитання для інд перевірки знаь до теми 3 клас «для чого і як людина дихає»

 

2.Урок екскурсія в природу.Екс. Навчальні та позаурочні.Методика проведення

Екскурсії – основний вид краєзнавчої роботи при викладанніприродознавства в молодших класахВажливе значення під час вивчення природознавчого матеріалу мають екскурсії. Урок-екскурсія – це особливий вид навчальних занять, що проводяться поза школою: на луках, у полі, лісі, саду тощо.

Так, вступний урок-екскурсія має такі етапи: організація класу; постановка мети і завдань уроку. Загальна мотивація;засвоєння нових знань, умінь і навичок;підсумок уроку;домашнє завдання.

Макроструктура поточного уроку-екскурсії, крім наведених етапів, включаєще й такі:

перевірка засвоєних знань, умінь і навичокузагальнення та систематизація засвоєних знань, умінь і навичок;

застосування засвоєних знань, умінь і навичок. Основним етапом підсумкового уроку-екскурсії є систематизація та застосування засвоєних знань, умінь і навичок. На підсумковому уроці зростає самостійність школярів.На уроках-екскурсіях, як і на предметних уроках, учні безпосередньо

вивчають предмети та явища природи, але тут вони бачать їх у природній обстановці, тоді як у класі об'єкти, що вивчаються, ізолюються один від одного і від навколишнього середовища. Тому екскурсії допомагають значно глибше і повніше вивчити різноманітність явищ і об'єктів природи, встановити зв'язки організмів один з одним і з середовищем, з умовами існування.кскурсії з природознавства повинні бути пов'язані з усім процессом навчання. Тому програма з природознавства визначає мінімум обов'язкових екскурсій, необхідних для вивчення кожної теми. Але вчитель може вносити зміни у тематику екскурсій, якщо вони забезпечують достатнє засвоєння матеріалу, що вивчається. Згідно з програмою екскурсії мають приблизний розподіл за класами і річний – у кожному класі.Зокрема, у 3(2)-му класі програмою передбачені екскурсії для ознайомлення із формами поверхні суходолу, ґрунтами, водоймами, корисними копалинами, рослинами, тваринами та працею людей; у 4(3)-му класі – для орієнтування на місцевості за Сонцем, компасом, місцевими ознаками.Екскурсії в природу проводяться з метою спостереження об'єктів і явищ у

природі і з'ясування їх взаємозв'язків із середовищем. Наприклад, вивчаючи у 3(2)-му класі тему «Рослинний і тваринний світ прісних водойм», із зовнішнім виглядом окремих водних тварин можна ознайомитись у класі. Але коли потрібно вивчати умови життя у водоймі, встановити взаємозв'язки між рослинами і тваринами, подивитись, які тварини живуть на дні, які – у заростях водяних рослин, як хижаки нападають на здобич тощо, доцільно проводити екскурсії на водоймище.На екскурсіях у природу легше на конкретному матеріалі спостерігати найпростіші закономірності в природі (взаємозв'язок різноманітних явищ природи залежно від сезонних змін, результати дії води в природі тощо).

До методів дослідження, з якими школярі ознайомлюються вже у 1-му класі, належить дослід.

Досліди є більш складною формою вивчення природи, оскільки передбачають: визначення у штучних умовах особливостей об’єктів; створення спеціально підготовлених умов для їх проведення; формування вміння зіставляти явища і процеси, за якими спостерігають під час досліду, з тим, що відбувається у природних умовах, робити висновки і узагальнення.

На перших етапах навчання першокласники не володіють у достатній мірі знаннями про об’єкти природи та навичками дослідницької роботи з ними. Тому вчитель проводить демонстраційні досліди, показує, як треба працювати з предметами природи під час виконання досліду, вказує, як і для чого слід проводити спостереження, на що варто звернути особливу увагу, куди і як записати результати роботи, як фіксувати послідовність етапів проведення дослідів, як робити висновки. Обов’язково надає учням інструкцію, у якій дається план дій і пропонується певний спосіб фіксації результатів.

Важливою вимогою до демонстрації дослідів є підготовка необхідного обладнання, його встановлення, щоб кожен учень міг спостерігати за діями вчителя. Під час демонстрації дослідів доцільно використовувати запитання практичного характеру. Для повторення і закріплення набутих знань — ставити дітям запитання, відповіді на які потрібно довести дослідом. Наприклад: «Як довести, що у ґрунті є повітря?», «Куди зникає вода з калюжі?», «Як економно використовувати воду?», «Як зберігати природні ресурси води на планеті?», «За що нам вдячні рослини?».

Метод дослідження ми використовуємо також при проведенні екскурсій, спостережень, практичних робіт.

Неодмінною умовою виконання навчальної програми є проведення шкільних екскурсій. Необхідність використання такої форми навчання як екскурсії пояснюється тим, що під час їх проведення об’єкти і явища природи спостерігаються (досліджуються) не ізольовано, а у взаємозв’язку з іншими об’єктами.

У процесі виконання дослідницького практикуму учні 1-го класу набувають перші навички дослідницької діяльності. У цьому віці учням складно виконувати роботу самостійно. Основним помічником є вчитель. До роботи варто залучати зацікавлених батьків. Вони можуть допомогти дітям дібрати необхідну літературу, забезпечити місце для виконання роботи (піти з ними у парк, ліс, на річку), оформити роботу, а у деяких випадках можуть бути науковими керівниками.

3. Які органи беруть участь в диханні? Відповіді:

1) Серце; 2) носоглотка; 3) печінка; 4) легені; 5) бронхи; 6) шлунок;

7)гортань; 8) трахея.

2.Що відбувається у твоєму організмі, коли ти вдихаєш повітря?

Відповіді:

1)Грудна клітка опускається;

2)грудна клітка піднімається;

3)легені розширюються;

4)легені звужуються;

5)свіже повітря проникає в пухирці легень;

6)кров віддає легеням не потрібний для організму кисень;

7)легені віддають в кров необхідний для організму кисень.

3.Що треба робити, щоб забезпечити свій організм чистим повітрям?

Відповіді:

1)Розвивати легені;

2)ламати дерева, нищити кущі, трави;

3)при вході в приміщення не витирати взуття;

4)берегти зелені насадження;

5)дихати у приміщенні, де палили;

6)витирати вологою ганчіркою пил з меблів, підлоги, користуватися пилососом;

7)витрушувати й чистити одяг у кімнаті.

4.Як ти розумієш прислів’я: «Ліси — легені планети»? Що треба робити, щоб зберегти ці легені?

Билет 11

1 використання можливостей культурних обєктів місцевого краю (художні музеї ботанічні сади, краєзнавчі музеї)








Дата добавления: 2016-05-25; просмотров: 1232;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.