Види фінансових інвестицій їх визнання та оцінка

Наявність у підприємства тимчасово вільних грошових коштів дозволяє йому вкласти (інвестувати) такі кошти в об’єкти підприємницької діяльності інших галузей економіки з метою отримання прибутку.

Залежно від об’єктів вкладення інвестиції поділяються на еральніта фінансові.

Реальні інвестиції – вкладення капіталу у виробництво продукції (придбання основних засобів, інших необоротних матеріальних активів, провеення реконструкції та модернізації основних засобів, збільшення виробничих запасів тощо).

Згідно з п. 4 НП(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності» фінансові інвестиції – це активи, які утримуються підприємством з метою збільшення прибутку (процентів, дивідендів тощо), зростання вартості капіталу або інших вигід для інвесторів.

Залежно від термінів очікуваного утримання й ступеня ліквідності фінансові інвестиції поділяються на довгострокові та короткострокові (поточні) інвестиції.

Довгострокові фінансові інвестиції – інвестиції на період більше одного року, а також усі інвестиції, які не можуть бути вільно реалізовані в будь-який момент. Довгострокові інвестиції відображаються в балансі підприємства в розділі необоротних активів.

Поточні фінансові інвестиції – інвестиції на строк, що не перевищує одного року, які можуть бути вільно реалізовані в будь-який момент (крім інвестицій, що є еквівалентами грошових коштів). Поточні інвестиції утримуються підприємством для погашення або для продажу й відображаються в балансі в розділі оборотних активів.

Залежно від істотності фінансові інвестиції поділяються на дві групи, рис. 11.1:

 

 


 

Рис. 11.1 Розподіл фінансових інвестицій залежно від їх істотності

1) Такі, що надають інвесторові право власності (на частку в статутному капіталі об’єкта інвестування і на отримання доходу-дивідендів або на отримання доходу за рахунок збільшення ринкової вартості інвестицій при їх перепродажу);

2) Такі, що не надають інвесторові права власності (дають можливість отримання доходу – процентів або доходу за рахунок збільшення ринкової вартості інвестицій при їх перепродажу).

Фінансові інвестиції визнаються і відображаються в балансі за умови, що оцінка їх може бути достовірно визначена та очікується в майбутньому отримання економічних вигід, пов’язаних з їх використанням.

При надходженні фінансових інвестицій їх первісна оцінка залежить від способу придбання (П(С)БО 12 «Фінансові інвестиції»).

Первісна оцінка фінансових інвестицій

Якщо фінансов інвестиції придбаваються за грошові кошти, то первісна вартість (собівартість) фінансових інвестицій складається з ціни придбання, комісійні винагороди, мито, податки, збори, обов’язкові платежі та інші витрати, безпосередньо пов’язані із придбанням фінансових інвестицій.

Якщо придбання фінансової інвестиції здійснюється шляхом обміну на цінні папери власної емісії, то собівартість фінансової інвестиції визначається за справедливою вартістю переданих цінних паперів.

Якщо придбання фінансової інвестиції здійснюється шляхом обміну на інші активи, то її собівартість визначається за справедливою вартістю цих активів.

На дату балансу (при складанні фінансової звітності) оцінка фінансових інвестицій залежить від виду інвестиції та методу її оцінки, що застосовується, відповідно до П(С)БО 12, табл.. 11.2.

Таблиця 11.2








Дата добавления: 2016-04-22; просмотров: 653;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.