Синтетичний та аналітичний облік

Рахунки бухгалтерського обліку поділяються на синтетичні та аналітичні. Синтетичні рахунки дають узагальнені дані про засоби господарства і процеси в грошовому вимірюванні. Відображення засобів господарства і процесів в узагальнюючих показниках (на синтетичних рахунках) називається синтетичним обліком.

Аналітичний облік – це відображення засобів господарства і процесів в деталізованих показниках (на аналітичних рахунках), при цьому використовуються грошові, натуральні і трудові вимірники.

Наприклад, на синтетичному рахунку «МШП» рахується кінцевий залишок на суму 30000 грн., але які це конкретно предмети, відповідь можна отримати за даними аналітичного обліку, де є залишки кожного виду предметів у кількісно-сумовому виразі. Між синтетичним і аналітичним обліком існує необхідний зв'язок, бо аналітичний облік будується в розвиток синтетичного. При цьому залишки (початкові і кінцеві), а також обороти по дебету і кредиту синтетичних і аналітичних рахунків рівняються один одному.

При веденні синтетичного і аналітичного обліку необхідно враховувати що:

- початковий залишок по всіх аналітичних рахунках дорівнює початковому залишку синтетичного рахунка і записується по синтетичних рахунках – із балансу, по аналітичних – із даних інвентаризації;

- кожна господарська операція, що відображається по дебету і кредиту синтетичних рахунків, обов’язково записується по дебету і кредиту аналітичних рахунків, відкритих до синтетичних;

- загальна сума дебетових оборотів по всіх аналітичних рахунках дорівнює дебетовому обороту синтетичного рахунка;

- загальна сума кредитового обороту по всіх аналітичних рахунках дорівнює кредитовому обороту синтетичного рахунка;

- кінцевий залишок по всіх аналітичних рахунках дорівнює кінцевому залишку по синтетичному рахунку.

Проміжною обліковою ланкою між синтетичними і аналітичними рахунками виступають субрахунки. За допомогою їх отримують узагальнені дані про деякі об’єкти бухгалтерського обліку внутрі даного синтетичного рахунку.

Для узагальнення господарських операцій, відображених на рахунках, з метою отримання інформації про зміни ресурсів підприємства та джерел їх формування, а також для перевірки правильності облікових записів і складання звітності потрібно узагальнювати дані поточного бухгалтерського обліку за звітний період. Для цього складають оборотні відомості.

Оборотна відомість — спосіб узагальнення оборотів і залишків рахунків за звітний період, а також засіб зв'язку між балансом і рахунками. Оборотну відомість складають за синтетичними та аналітичними рахунками.

В оборотних відомостях відображають обороти за дебетом і кредитом рахунків, а також залишки на початок і кінець звітного місяця.

Ознайомимося передусім з будовою, порядком складання і призначенням оборотної відомості за синтетичними рахунками. Будують таку відомість у вигляді багатографної таблиці, у першій графі якої записують назву рахунків, а в наступних — дебетові та кредитові залишки на рахунках на початок місяця, обороти за дебетом та кредитом кожного рахунка за місяць, а також залишки на рахунках на перше число наступного за звітним місяця. У кінці оборотної відомості за кожною з граф підбивають підсумки.

Питання для самоконтролю

1. Як побудовані рахунки бухгалтерського обліку?

2. Які рахунки є активними та пасивними?

3. Як визначається сальдо на активному, пасивному та активно-пасивному рахунках?

4. Як класифікуються рахунки бухгалтерського обліку?

5. Суть і призначення позабалансових рахунків.

6. Що таке план рахунків бухгалтерського обліку?

7. Поясніть сутність подвійного запису господарських операцій на рахунках.

8. Чим відрізняється синтетичний облік від аналітичного?

 








Дата добавления: 2016-04-22; просмотров: 3092;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.