Історія створення PHP

Основи мови php.

Основи Web-програмування

Web-програмування

- розробка будь-яких програмних продуктів, призначених для роботи на сайтах World Wide Web. Строго кажучи, навіть розробка web-сторінок на чистому HTML є web-програмуванням, адже при перегляді сторінки браузер фактично виконує код HTML, форматуючи текст згідно інструкціям цієї мови. В даний час під web-програмуванням розуміють створення CGI-додатків і використання на web-сторінці технологій JavaScript і VBScript для досягнень складних ефектів.

Web-сервер

- програма, запущена на вузлі мережі Інтернет і що видає відвідувачам цього вузла web-сторінки по запитах. Також web-сервером часто називається вузол, на якому ця програма запущена, або навіть комп'ютер, що є таким вузлом.

CGI

(скорочення від Common Gateway Interface) - технологія, що дозволяє запускати на web-сервері програми, що мають можливість отримувати дані від відвідувачів сайтів, підтримуваних цим web-сервером, і у свою чергу видавати їм оброблені дані у вигляді web-сторінок або інших файлів.

Для використання технології CGI програма web-сервер повинна задовольняти певним критеріям - "підтримувати CGI". Якщо програма, що запускається на web-сервері, представлена не двійковим кодом (тобто скомпільованим файлом), а текстовим, то для її виконання потрібний програма-інтерпретатор тієї мови, на якій написана ця програма.

Такий інтерпретатор включається до складу web-серверу і викликається їм при необхідності зайнятися виконанням програмнго коду. CGI-сценарій (CGI-скрипт) - програма (у текстовому вигляді), призначена для виконання на web-сервері. Для створення CGI-скриптів можна використовувати будь-яку мову програмування -важливо лише, аби на тому web-сервері, де передбачається цю програму запускати, був інтерпретатор цієї мови.

Препроцесор - програма, що працює спільно з web-сервером, яка переглядає все або деякі файли, що видаються web-сервером відвідувачам, і виконує над ними певні дії залежно від інструкцій, що містяться в цих файлах. РНР є саме препроцесором, що, власне, і видно з його назви.

Всі мови програмування, використовувані при розробці web-сайтів, можна розділити на дві великі групи.

До першої відносяться ті з них, код яких виконується на комп'ютері відвідувача сайту, тобто в браузері, запущеному на комп'ютері користувача. Це відомі всім JavaScript і VBScript. Програми на цих мовах вбудовуються в код web-сторінок або виносяться в окремий файл, звернення до якого здійснюється з web-сторінки (в цьому випадку браузер все одно обробляє такі «винесені» програми так само, неначебто вони були вбудовані в код сторінки).

У другу групу включаються ті мови, програми на яких виконуються на тому комп'ютері, де розташований web-сервер. Ця група обширніша - річ у тому, що в принципі на web-сервері можуть виконуватися програми на будь-якій мові, навіть командних .bat-файлів MS-DOS, важливо лише, аби на нім була встановлена програма-інтерпретатор цієї мови, що задовольняє стандарту CGI, якому також повинен задовольняти сам web-сервер.

РНР відноситься до другої групи - програма на РНР виконується на web-сервері. Проте від інших CGI-мов РНР сильно відрізняється в кращу сторону перш за все своєю простотою. При створенні програми на РНР немає необхідності враховувати всі ті багаточисельні дрібниці, які отруюють життя програмістам на Perl або C++, - не треба піклуватися про права доступу до файлів сценарію, не треба прописувати точні дороги до різних модулів, немає необхідності стежити за відсутністю у файлі скрипта недопустимих символів.

Синтаксис мови РНР допускає його легке освоєння як початкуючим програмістом, так і тим, хто вже використав раніше яку-небудь мову програмування. Можна цілком і повністю зосередитися на вирішуваному завданні і не думати про дрібниці. Саме це і робить РНР відповідним вибором для web-дизайнера, який, почавши його використовувати, може взагалі забути про яких-небудь інші CGI-мови. (Втім, якщо виходити з механізму дії, то РНР правильніше називати не "CGI-мовою", а препроцесором.

Тоді як CGI-додаток просто видає деякі дані в браузер відвідувача, препроцесор переглядає всі або деякі файли, що видаються web-сервером відвідувачеві, і шукає в них певні команди, які і виконує. Саме такий спосіб роботи і дозволяє вказувати код програм на РНР безпосередньо в тексті web-сторінки.) Одним з найбільш помітних достоїнств РНР є можливість працювати з серверами баз даних.

Можливості РНР можна вельми серйозно розширити за допомогою додаткових модулів, що містять різні функції. Ці модулі при необхідності розміщуються на web-сервері, на якому встановлений PHP-інтерпретатор. Велику кількість готових модулів можна завантажити з адреси http://www.php.net, там же в розділі документації приведений і повний їх опис.

Наприклад, модуль Zlib дозволяє працювати з програми на РНР з архівами у форматі Gzip, а модуль libswf - з Flash-презентаціями, створюючи і редагуючи їх прямо з програми на РНР.

Історія створення PHP

На відміну від багатьох інших мов програмування, РНР був створений не якою-небудь корпорацією або генієм-програмістом, а звичайним користувачем, Расмусом Лердорфом, в далекому 1994 року. Мета розробки мови була проста - зробити домашню сторінку Расмуса більш інтерактивною, а значить, і привабливішою для відвідувачів. Расмус розробив базовий синтаксис і написав перший інтерпретатор своєї мови, що отримала назву Personal Home Page Tools, - тобто РНР. Цей інтерпретатор міг обробляти лише декілька основних команд, проте початок був покладений.

У 1995 році Расмус доопрацював інтерпретатор РНР, з'єднавши його з іншою своєю програмою, що уміла обробляти HTML-форми (FI, що іменувалася, - від "Form Interpretator"), а також зробив так, що інтерпретатор, що отримав назву PHP/FI Version 2, міг ставати частиною web-сервера. Ця новина дозволила програмам на РНР виконуватися дуже швидко. Крім того, в тому ж 1995 року інтерпретатор РНР був доповнений можливостями обробки нових команд, зокрема, команд для роботи з серверами баз даних і автоматичного створення gif-файлов (останнє, наприклад, може бути використано для генерації кнопок-лічильників відвідуваннь). PHP/FI був розміщений в Мережі для загального використання, і почалося його повсюдне поширення.

До кінця 1997 року РНР використовувався більш ніж на п'ятдесяти тисячах сайтів. Web-майстри швидко оцінили достоїнства нової мови web-програмування, такі як легкість освоєння і багатство можливостей, і незабаром традиційні Perl і С стали здавати свої позиції.

Оскільки вихідний код інтерпретатора був відкритий (а сам інтерпретатор, зрозуміло, безкоштовний), то ентузіасти стали займатися його доопрацюванням, і влітку 1998 років з'явився на світ РНРЗ - дітище Зіва Сураськи і Енді Гутманса (Zeev Suraski and Andi Gutmans). РНРЗ був створений практично "з нуля", оскільки його автори визнали код попередніх версій недостатньо ефективним. Крім того, РНРЗ став вельми легко розширюваним продуктом. Будь-який, модуль розширення РНР, що створив на основі певних стандартів, дозволяє, скажімо, працювати з архівами якого-небудь типа, міг цей модуль інтегрувати з програмними файлами РНР без яких-небудь серйозних витрат часу і сил.

Вже до кінця 1999 року число сайтів, побудованих на основі РНР, перевалило за мільйон. Вельми важливою гідністю РНР також було те, що програми, що дозволяли обробляти команди РНР, були створені практично для всіх операційних систем, від Windows до Unix і Linux.

У 2000-м року вийшла розроблена компанією Zend Technologies четверта версія інтерпретатора РНР, доповнена безліччю нових функцій.

В даний час саме вона є найбільш поширеною - РНР використовується більш ніж на 20% сайтів Мережі. Зараз готова і проходить апробацію вже п'ята версія даної мови.

Синтаксис PHP

Синтаксис PHP багато в чому запозичений з таких мов як C, Java і Perl. Файл, що обробляється сервером як правило має розширення php.

Тому, якщо ви знайомі хоч би з одним з них - вам не складе особливих труднощів просто сісти і почати писати програми на PHP.

PHP-код включаються в html-код в наступному вигляді:

<?PHP текст_коду ?>

 

або

 

<?

текст_коду;

?>

Коментарії

PHP підтримує коментарі 'C', 'C++' і оболонки Unix. Наприклад:

<?php echo "This is а test"; // Це однорядковий коментар в стилі c++

 

/* Це багаторядковий коментар

це ще один його рядок */

 

echo "This is yet another test"; echo "One Final Test";

# Це коментар в shell-стилі ?>

Echo

<?php echo "Ця інформація буде виведена в HTML";?>








Дата добавления: 2016-04-02; просмотров: 796;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.012 сек.