Лістинг 5.6. Створення Web-сторінки.

#!/usr/local/bin/perl

use CGI;

$co = new CGI;

print $co->header, $co->start_html(-title=>'CGI Example'),

$co->center($co->h1('Welcome to CGI!'))

$co->textarea (

-name => 'textarea'

-default => 'No opinion'

-rows => 10,

-columns => 60 ),

$co->end_html;

Якщо можливості об'єктно-орієнтованого інтерфейсу не потрібні, пакет CGI.pm також підтримує простій функціонально-орієнтований інтерфейс. Ми розглянемо приклад вживання функціонально-орієнтованого інтерфейсу CGI.pm нижче.

Створення і використання елементів управління HTML.Вивчати програмування краще всього на прикладах. Тому нижче наводяться два CGI-сценария: один створює Web-сторінку з елементами управління — полями введення тексту, перемикачами, кнопками, включаючи Submit, а другою читає дані, введені користувачем на цій сторінці. Обоє сценарію — варіації з невеликими доповненнями на тему оператора print, який власне і створює сторінку.

Перший сценарій зберігається у файлі cgil.pl, і в довідкових цілях повністю наводиться в лістингу 6-7. Коли користувач відкриває сценарій в броузере (переходячи за його адресою — наприклад, http://www.yourserver.com/user/cgi/cgil.pl), сценарій повертає сторінку з елементами управління HTML і текстом. В даному випадку це сторінка анкети.

Сторінка містить вітання і повідомлення про те, що відвідувачі, що не бажають заповнювати анкету, можуть перейти по засланню на сервер CPAN (Comprehensive Perl Archive Network — всеосяжний архів, присвячений мові Perl).

Потім ви побачите запит імені користувача з текстовим полем і питання про його думку з областю редагування тексту (багаторядкове текстове поле).

Переглядаючи анкету далі, ви побачите ще декілька елементів управління — кнопки із залежною і незалежною фіксацією, списки, а також кнопка підтвердження і очищення анкети. Пізніше ми розглянемо, як створити всі ці елементи управління на прикладі запропонованих сценаріїв. Коли користувач натискує на кнопку Submit, розташовану в кінці анкети, броузер збирає дані, введені на сторінці, і передає їх іншому CGI-сценарию, cgi2.pl. У довідкових цілях він приведений в лістингу 6-8.

Загалом, немає жодної необхідності створювати CGI-сценарий, що генерує анкету, — можна просто написати сторінку HTML, яка викликатиме cgi2.pl по натисненню користувачем кнопки Submit. Підхід, що вимагає генерації коду, вибраний лише потім, аби продемонструвати обоє сторони процесу — як створити елементи управління HTML з CGI-сценария і як прочитати дані з цих елементів управління.








Дата добавления: 2016-04-02; просмотров: 500;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.