Вивчення темпераменту у школі Б.М. Теплова та в. д. небиліцина.

Б. М. Теплов розглядає властивості нервової системи як природні властивості, але не обов’язково спадкові. Вони можуть бути результатом внутрішньоутробного розвитку, а також умов розвитку у перший період життя. Тому не вживає слово генотип. Він був проти типології як такої. Він вважав, що ніяка класифікація типів вищої нервової діяльності неможливо, допоки не будуть в деталях вивчені базисні властивості нервової системи. На жаль, це питання залишилося невирішеною школою Тепова-Небиліцина.

У 1955 році Б.М. Тепловим була висунута гіпотеза, згідно з якою «слабкість нервової реактивності системи є наслідком її високої чутливості».
У лабораторії Б.М. Теплова була виявлена ​​велика чутливість осіб із слабкою нервовою системою в порівнянні з тими, у кого та виявилася сильнішою. Це положення, що суперечить раніше поширеній думці, спростовує думку про те, що деякі типи нервової системи слід розцінювати як «хороші», інші - як «погані». Слабку нервову систему, тобто нервову систему маловинослівую, але високочутливу, не можна вважати в усіх випадках «гіршою», ніж сильну нервову систему - витривалу, але малочутливі. Для одних видів діяльності переважно одна з них, для інших - інша. Теплов писав, що слід взагалі відмовитися від оціночного підходу до таких властивостей, як сила або слабість рухливість або інертність, збудливість або гальмування нервової системи.
Другим властивістю нервової системи Б.М. Теплов вважав чинності після її відношення до гальмування. Основна ознака цієї властивості - здатність нервової системи витримувати тривале або часто повторюване дію гальмівного подразника.
В.Д. Небиліцин висунув гіпотезу, що швидкість вироблення умовних рефлексів відносяться до деякого незалежному від сили властивості нервової системи показником. Його можна назвати «динамічністю» нервових процесів. Воно, насамперед, характеризується легкістю та швидкістю, з якою нервова системагенерує процес збудження або гальмування. Основними ознаками цієї властивості є швидкість вироблення умовних рефлексів і диференціювань. Динамічна стосовно порушення нервова система швидко утворює гальмівні зв'язку. Порівняльна легке утворення тих і інших зв'язків характеризує баланс, або врівноваженість по динамічності.
Розглядаючи третє павловское властивість нервової системи - рухливість нервових процесів, в лабораторії Б.М. Теплова шляхом експериментів прийшли до висновку, що рухливість не може бути єдиним властивістю нервової системи, оскільки включає такі різні прояви, як швидкість переробки знаків подразників і швидкість виникнення і припинення нервових процесів. Показники цих процесів не корелюють один з одним, а показники швидкості виникнення і припинення процесу збудження не корелюють зі швидкістю переробки, але добре корелюють один з одним. Властивість нервової системи, яке вони характеризують було запропоновано називати «лабільністю». Таким чином, співробітниками лабораторії Теплова виділилася наступна структура властивостей нервової системи: 1) сила (витривалість), 2) динамічність (легкість генерації нервового процесу), 3) рухливість (швидкість переробки знаків подразників), 4) лабільність (швидкість виникнення і припинення нервового процесу . Кожне з цих властивостей може бути різним по відношенню до процесу збудження і процесу гальмування.

 








Дата добавления: 2016-02-16; просмотров: 1986;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.