АНАЛІЗ ПРЕДМЕТНОЇ ОБЛАСТІ

 

Веб-сайт — сукупність веб-сторінок, доступних у мережі Інтернет, які об'єднані як за змістом, так і за навігацією. Фізично сайт може розміщуватися як на одному, так і на кількох серверах.

Сайтом також називають вузол мережі Інтернет, комп'ютер, за яким закріплена унікальна ІР-адреса, і взагалі будь-який об'єкт в Інтернеті, за яким закріплена адреса, що ідентифікує його в мережі (FTP-site, WWW-site тощо).

Набір зв'язаних між собою інформаційних онлайнових ресурсів, призначених для перегляду через комп'ютерну мережу за допомогою спеціальних програм — браузерів. Веб-вузол може бути набором документів в електронному вигляді, онлайн службою.

 

1.1 Предметна область

Сторінки сайтів - це набір текстових файлів, розміщених на мові HTML. Ці файли, будучи завантаженими відвідувачем на його комп'ютер, розуміються і обробляються браузером і виводяться на засіб відображення користувача (монітор, екран КПК, принтер або синтезатор мови). Мова HTML дозволяє форматувати текст, розрізняти в ньому функціональні елементи, створювати гіпертекстові посилання (гіперпосилання) і вставляти в сторінку зображення, звукозапису та інші мультимедійні елементи. Відображення сторінки можна змінити додаванням стилів на мові CSS, що дозволяє централізувати в певному файлі всі елементи форматування (розмір і колір заголовних букв 2-го рівня, розмір і вид блоку вставки і інше) або сценаріїв на мові JavaScript, за допомогою якого є можливість переглядати сторінки з подіями або діями. Сторінки сайтів можуть бути простим статичним набором файлів або створюватися спеціальною комп'ютерною програмою на сервері. Вона може бути або зроблена на замовлення для окремого сайту, або бути готовим продуктом, розрахованим на певний клас сайтів. Деякі з них можуть забезпечити власнику сайту можливість гнучкої настройки структуризації і виведення інформації на веб-сайті. Такі керуючі програми називаються системами управління змістом (CMS).

Сайти можуть містити підрозділи, орієнтовані цілком на ту чи іншу аудиторію. У цьому випадку такі розділи називають версіями сайту. Аудиторія може відрізнятися по виду використовуваного обладнання, по використовуваному мови аудиторії. Наприклад, відомі так звані мобільні версії сайту, призначені для роботи з ними з використанням смартфона. Сайти можуть мати мовні версії (російськомовна, англомовна і інші).

Сайт-галерея – це організований каталогізований вивід зображень на сайт. Всі зображення можуть бути розбиті на альбоми, мати опис і заголовки.

Верстка сайту – це переклад затвердженого дизайну в формат, зрозумілий системі управління сайтом і браузерам.

Оскільки дизайн сайту затверджується по статичним картинкам, потрібно його переклад в вид, зрозумілий браузеру.

Процес створення HTML-файлу за затвердженим дизайну і є верстка. Сюди входить розмітка сторінки, настройка стилів, підготовка графічних елементів дизайну для інтеграції їх в шаблон і т. Д.

Верстка сайту - дуже відповідальний процес, якість котрого впливає не тільки на швидкість завантаження сторінок, але і на пошукові показники сайту. Досвідчений верстальник повинен не просто володіти HTML і CSS, а й мати уявлення про пошукової оптимізації коду, оскільки недбала верстка, неправильна семантика і ступеня вкладеності елементів, невалідний код погано сприймаються пошуковими роботами, що, в свою чергу веде до погіршення представлення сайту в результатах пошуку .

Розрізняють три типи верстки:

1. Фіксована - верстка сайту, коли його ширина завжди однакова незалежно від екрана відвідувача. Зазвичай використовується ширина 980px, яка адаптована до планшетів і моніторів, від 1024px.

2. «Гумова» - верстка, яка не має постійної ширини. Адаптується до ширини екрану відвідувача і як правило задається у відсотках.

3. Адаптивна - відповідно до назви, адаптується до екрану, проте не тільки в частині ширини, але і його орієнтації (вертикаль / горизонталь) і навіть підлаштовується під конкретний тип пристрою. Дозволяє повністю перебудовувати дизайн сайту для перегляду на різних моніторах і мобільних гаджетах, що благотворно позначається на пошуковій видачі.

 

1.2 Актуальність даної роботи

Дана робота є актуальною, оскільки дозволяє організувати та задовольнити потреби конкретної людини в її професійній сфері діяльності, а саме подання своїх робіт широкій масі людей.

Сайт-галерея являється підтипом сайту-візитки. Сайти-візитки отримали велике поширення останнім часом. Багато компаній, не маючи можливості створити і утримувати повнофункціональний інтернет проект, отримали можливість відкрити своє представництво в мережі Internet за допомогою створення недорогого сайту візитки. Потрібно розуміти, що даний тип сайту підійде не для всіх типів інтернет проектів. Як правило, він відмінно підходить і застосовується для компаній, які орієнтовані як на on-line, так і off-line аудиторію. Даний тип web-ресурсу відмінно підійде як для корпорації, так і для невеликої компанії, оскільки його завжди можна розширити, прив'язавши інтернет-магазин, додавши форум, а також значно розширивши кількість сторінок, додавши якісний унікальний контент (текстовий, графічний, відео).

Функціонально сайт-візитка може включати різні компоненти і модулі, в залежності від цілей створення. Візитку можна використовувати для подання цільової аудиторії не тільки самої компанії, але і її продукції, послуг. Важливо відзначити, що функціонал таких проектів дуже обмежений і не підходить для великих компаній з широким асортиментом товарів і послуг, а так само великої цільовою аудиторією. Проте, сайт-візитка - це відмінне проміжне рішення, яке передує створенню великого корпоративного сайту.

Є кілька основних розділів, обов'язкових для сайту-візитки:

 

- головна сторінка;

- новини компанії або новинна стрічка;

- сторінка з контактами компанії;

- сторінки сайту, де розкривається інформація про компанію, співробітників, її продукцію і послуги, цінову політику.

Щоб web-сайт якісно представив компанію, її товари або послуги, всю цю інформацію потрібно розмістити на 5-12 сторінках ресурсу.

Крім основних модулів, іноді на сайті-візитці потрібні додаткові модулі і / або сервіси, які розширюють спектр можливостей цього типу сайтів. Це можуть бути:

- сторінки зі списком товарів і цін;

- схема проїзду до офісу компанії;

- сторінки з інформацією для потенційних партнерів;

- фотогалерея;

- портфоліо;

- гостьова книга або стрічка з відгуками клієнтів - форум;

- модуль для розсилки новин;

- реалізація проекту на кількох мовах;

- форма відправки повідомлень з сайту-візитки;

- інші сервіси або модулі.

В даній курсовій роботі, як вже було зазначено, буде розроблятись сайт-галерея, тому що це є чудовим рішенням реалізації поставленої замовником задачі.

 

1.3 Аналіз існуючих реалізацій

Орієнтовано для прикладу було взято персональний сайт галерею, зо розміщений по адресу http://kuksi.com/. Структура даного персонального сайту задовольняла потреби замовника та була представлена як орієнтир для реалізації. Також було проведено пошук інших рішень реалізації, в результаті чого було побудовано таблицю пріоритетів для розробки. Було визначено переваги та недоліки щодо конкретного завдання (таблиця 1.1):

 

Назва проекту (адреса в мережі Internet) Переваги Недоліки
http://kuksi.com/ Оригінальний дизайн Дуже довго завантажується
http://www.elisavetart.com/ Чудова галерея, та досить швидко завантажуються сторінки, немає зайвих елементів Простий та непримітний дизайн
http://edmondglass.com/ Досить швидкий, строгий дизайн, чудова структура Незручна галерея

 

Таблиця 1.1 – Порівняльний аналіз подібних реалізацій

 

За допомогою порівняльного аналізу було визначено основні пріоритети та критерії по яким буде проводитись проектування сайту.

 

1.4 Переваги та недоліки різних методів розробки

Всі методи розробки сайтів можна умовно розділити на 2 основні групи Перша група методів розробки сайтів – це методи ручного написання сайтів на одній або декількох мовах веб-програмування. При цьому робота може здійснюватися як у простих (текстових), так і візуальних редакторах HTML та CSS. Останні дозволяють створювати сайти в режимі WYSIWYG - «Що Бачу Те й Одержую».

У випадку статичного сайту цілком достатнім для ручного написання буде використання «зв'язування» HTML і CSS, з можливим включенням Javascript. Для створення ж динамічного сайту не обійтися без серверних скриптів, таких як PHP, ASP.NET і т.д.

 

Створювати й редагувати вручну файли .php можна навіть у звичайному «Блокноті», що поставляється з ОС Windows. Для роботи з ASP.NET прийде додатково встановити програмний продукт Microsoft Visual Studio, що здобувається окремо.

При використанні «ручних» методів розробки сайту дизайн сайту (графічне оформлення) також створюється вручну. Для цих цілей застосовуються будь-які графічні редактори за бажанням. Вручну можна відредагувати й уже готові шаблони дизайну, як платні так і безкоштовні.

Друга група методів розробки сайтів містить у собі методи автоматизованого створення сайтів: за допомогою спеціальних конструкторів сайтів або ж систем керування контентом (СМS).

Конструктори сайтів - це, як офф-лайн та онлайн-системи, що дозволяють із готового типового набору модулів і компонентів «зібрати» сайт і, у випадку онлайн-системи, відразу ж розмістити його в мережі Internet. Одні з найбільш популярних конструкторів сайтів - це системи ucoz.ru, narod.ru, sites.google.com.

Популярні блог-сервіси, такі як LiveJournal або LiveInternet, також є своєрідними конструкторами сайтів-блогов. Однак можливості цих конструкторів досить обмежені.

Методи розробки сайтів з використанням CMS - одні з найбільш популярних на сьогоднішній день. CMS, виражаючись умовно, являє собою певну готову візуальну й програмну оболонку, що користувач може заповнити необхідним контентом, а також за своїм бажанням змінити й настроїти.

Автоматизовані методи розробки сайтів передбачають поділ структури сайту на «дизайн» і «контент». Тоді легко можна змінювати контент, не зачіпаючи дизайну сайту або його програмного коду. При ручному створенні сайту поділу структури сайту на дві окремі «галузі» - дизайн і вміст - не відбувається.

Методи ручної розробки сайтів досить складні, адже вони вимагають значних пізнань в області веб-програмування або дизайну сайтів. Однак вони мають незаперечну перевагу: створюючи сайт вручну, завжди можна одержати саме те, що хочеш. «Ручним» методам розробки сайтів багато хто з «акул» веб-програмування надають перевагу саме тому.

Широкі можливості для розробки сайтів будь-якої складності надають CMS. Саме цей метод розробки сайтів по праву вважається одним з найбільш зручних і практичних. Гнучка система настроювань, можливість редагування самої CMS або ж окремих її елементів, легкість додавання й зміни контенту - все це зробило розробку сайтів на базі CMS по-справжньому ефективною.

Проте, одним із критеріїв при розробці нашого сайту є швидкість завантаження сторінок, а оскільки сайти на базі CMS програють сайтам створеним вручну, то було вирішено створити сайт-галерею саме таким методом.

 

1.5 Висновки до розділу

На даному етапі було проведено аналіз предметної області даної курсової роботи, що являє собою розробку персонального сайту-галереї. Було представлено в таблиці критерії оцінки існуючих альтернатив, та на основі них визначено основні пріоритети, які стоятимуть при проектуванні сайту.

Також було визначено метод розробки, де перевагу надано ручному написанню всіх складових сайту, без використання CMS та онлайн-систем. Всі вище вказані виконані пункти послугують основою для проектування персонального сайту-галереї.









Дата добавления: 2016-04-02; просмотров: 6207;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.015 сек.