ПРОЕКТУВАННЯ СТРУКТУРИ САЙТУ

 

Перед тим як приступити до розробки сайту, потрібно визначитись його структурою, параметрами, дизайном, вимогами та хостинговим сервером. Оскільки кожен з факторів буде впливати на кінцевий результат.

 

2.1 Визначення основних цілей та параметрів сайту

Для початку потрібно визначити цільову аудиторію сайту. Оскільки в нас сайт-галерея, то сфера діяльності відповідно буде – арт-галерея, а саме персональна арт-галерея. Тому цільовою аудиторією будуть люди різних вікових категорій, проте тут відіграє важливу роль матеріальний статок потенційного відвідувача. Роботи що представлені на сайті, можуть бути придбані безпосередньо і користувача в якості простого сувеніру, дорогого вишуканого подарку чи для власного використання (оздоблення інтер’єру приміщення, для колекції, тощо). Саме тому кінцевою аудиторією являється загальна маса людей з тим чи іншим матеріальним доходом.

Також потрібно визначити цілі та задачі, які має вирішувати сайт. А це є: представляти відвідувачам сайту інформацію про діяльність його власника, послуги які він надає, портфоліо його робіт, а саме, безпосередньо, галерея в зручному для користувача вигляді та форматі. Також має надавати контактну інформацію та можливість зворотнього зв’язку.

Тип сайту, як вже вказувалось вище, є сайт-галерея. Це тематичний інформативний сайт з портфоліо, що являє собою галерею робіт представлену у вигляді зображень.

Кількість язикових версій налічує дві: російську та англійську версії. Оскільки сайт орієнтований не тільки на російськомовну, але і закордонну аудиторію, задля збільшення кількості зацікавлених осіб.

Адреса сайту (домен, доменне ім’я) на яку буде розміщено проект vladimirnasonov.com. Вона була вибрана відповідно до типу сайту, а саме як персонального, який належить конкретній людині.

 

2.2 Визначення вимог до дизайну

Потрібно перш за все визначити стиль сайту, відповідно до виду діяльності та вподобань конкретної особистості. Він має бути лицем власника в мережі Internet, тому має відповідати його особистим рисам та водночас поєднувати в собі типові особливості виду діяльності чи послуг, які представляє сам сайт.

Це досить важливий момент в створенні сайту, оскільки важливо справити хороше перше враження. В деяких випадках, дизайну сайту приділялось не мало часу, якщо і не найбільше з усіх етапів, особливо у випадку всесвітньо відомих брендів, таких як: “Coca Cola”, “Apple”, “Facebook”, “Mercedes”, “MacDonalds” та інші. У всіх них різний підхід, але ціль одна – сайт має відповідати очікуванню користувачів.

Розробка емблеми сайту, стилю який би був найбільш прийнятний для кінцевої аудиторії та інформативності прихованої в ньому. Якщо сайт виглядає чудово, то таке ж враження складається і про його власника чи організацію.

Для персонального сайту-галереї було вибрано не строгий стиль з темними кольорами, які б компенсували не достаток відсутності шаблонних рамок та передали б серйозність та зрілість власника сайту. Оскільки сам власник являється професіональним художником, біло вирішено використати гами та градієнтні заливки для різних блоків сайту та не однотонний фон, який би підкреслив свою унікальність. Бажана кольорова гамма сірі та темно сині тони.

Потрібно врахувати також враження, яке має викликати веб-сайт на користувача під час відвідування галереї. Він має викликати впевненість та довіру до його власника. Досягнення цього біде описано далі.

Також потрібно чітко знати та усвідомлювати чого хоче власник від користувача, коли той відвідає його сайт.

1. Побачив:

- навички та стиль власника;

- реальність та надійність власника;

- власну зацікавленість власника в справі, якою той займається.

2. Відчув:

- впевненість в якості його робіт;

- бажання в змозі володіти однією з його робіт.

3. Зробив:

- заповнив форму зворотнього зв’язку;

- поділився враженнями з іншими;

- порекомендував.

Важливо також мати свій фірмовий стиль, бренд, марку, щось по чому можна було б Вас впізнати серед натовпу інших, те що було б унікальним і виділялося б серед інших. Як вже згадувалось вище, про відомі світові бренди, на розробку фірмового стилю витрачаються інколи колосальні суми, але на разі, для даного персонального сайту це не є необхідним.

Обов’язкові елементи для всіх сторінок:

1. Головне меню сайту.

2. Блок з іменем власника та тематикою сайту.

3. Кнопки перемикання мовних версій.

Основні вимоги до графічного дизайну: використовувати в оформлені дизайну сторінок роботи власника сайту. Адміністраторська частина має бути виконана в загальному стилі сайту.

 

2.3 Структура розділів сайту

Після визначення загальних вимог та вимог до дизайну, було побудовано та затверджено наступну структуру сайту:

- Головна сторінка

- Галерея

- Фотоальбоми

- Відеоальбом

- Новини

- Детальніше

- Контакти

- Перехід на іншомовну версію

Головна сторінка повинна включати в себе таку інформацію:

- меню;

- про власника;

- тематична інформація;

- логотип сайту.

Галерея повинна мати можливість розмістити фото в альбоми по тематиці та окремо відеоальбом. Також адаптивну галерею для перегляду зображень на різних пристроях.

Формат виводу альбомів наступний:

- титульне зображення;

- назва альбому.

Формат галереї:

- назва альбому;

- зображення;

- кнопка для переходу в повно-екранний режим;

- опис зображення;

- список з мініатюр зображень для кращої навігації.

Сторінка новин повинна відображати повний список новин по 20 запитів на сторінці, з можливістю детального ознайомлення з кожною окремо взятою новиною.

Формат представлення списку новин:

- назва новини;

- титульне зображення новини;

- короткий опис;

- дату добавлення;

- автора новини.

Формат повного перегляду новини:

- назва новини;

- титульне зображення новини;

- повний опис;

- дату добавлення;

- автора новини;

- посилання на джерело (якщо інформація взята з іншого сайту).

На сторінці контактів потрібно розмістити форму зворотнього зв’язку, яка б дозволяла надіслати повідомлення власнику з вказаними: ім’ям відвідувача, електронною адресою та, власне, текстом повідомлення. З детальнішою інформацією щодо можливостей сайту можна ознайомитись в додатку А.

 

2.4 Технічні вимоги до хостингової компанії

Всім відомо, що для розміщення сайту в інтернеті необхідний хостинг. Все просто і зрозуміло поки справа не доходить до вибору постачальника послуг. Тут і часто виникає багато питань у власника, а як же його вибрати. Дійсно, в такій ситуації вибір стає складною справою.

Перед вибором слід визначитися з технічними параметрами, які необхідні для нормального функціонування нашого сайту. Це місце на диску, PHP memory_limit, версія PHP, різні модулі та бібліотеки PHP, особливі вимоги до роботи з базою даних і т.д..

Насамперед, країна розміщення, тут слід вибирати ту країну розміщення, на аудиторію з якої ви розраховуєте. Не варто для аудиторії з країн СНД розміщувати сайт в США, швидкість завантаження буде довгою. Краще розмістіть сайт на сервери, що знаходяться в Україні або будь-якій країні Європи. В даному випадку сервер нашого сайту було вибрано Нідерланди.

Тарифний план слід підбирати з необхідного вам дискового простору і кількості сайтів, які ви збираєтеся розмістити. Ну і плюс технічні вимоги, описані в першому пункті. В нашому випадку це дисковий простір більше 1 гБ, кількість сайтів 1.

Дуже важливо адекватна та своєчасна допомого з різних питань з сторони хостингової компанії, проте тут завжди присутній людський фактор, знайти хороших фахівців і організувати грамотно їх роботу дуже непросте завдання. Техпідтримка повинна бути кваліфікованою, цілодобовою, плюс для зв’язку з нею повинні бути зручні канали (кілька телефонів, чат, тікет система і email). Цей критерій є дуже важливим, особливо технічно непідкованим людям, тому він буде врахований при виборі хостингу.

Рекомендуємо користуватися хостингом, який автоматично робить бекапи і зберігає декілька копій за певний період. Трапиться з сайтом може що завгодно і можливість оперативного відновлення сайту дуже потрібна. Можна звичайно робити регулярно бекапи самостійно, але зазвичай про це забувають.

Оскільки швидкість роботи сайту залежить як від хостингу, так і від самого сайту. Обладнання, настройка ПО, завантаженість веб серверів — це те, що може вплинути на швидкість роботи сайту. Деякі компанії в гонитві за прибутком можуть перевантажувати сервери сайтами, так що ті ледве дихають. Також вони можуть використовувати старе обладнання, ПО або погано налаштовувати це ПЗ, тому до цього питання підійдемо особливо уважно.

Один з найважливіших параметрів, який фактично є основним у визначенні «якісний хостинг» – Uptime (час роботи без збоїв). Це процентне вираження часу, протягом якого сайт був доступний. Зазвичай uptime вимірюють для тимчасових періодів більше місяця. Наприклад uptime за місяць 99,7%, говорить, що протягом місяця сайт був недоступний трохи більше 2-х годин. Перевірити його можна тільки емпіричним шляхом, тобто розмістити сайт на хостингу. У мережі є сервіси, які нібито вимірюють uptime роботи хостингу, але по факту вимірюють uptime роботи сайту хостинг-провайдера. Жоден хостер не ставить незалежні лічильники на всі свої сервери для хостингу. Також слід знати, 100% uptime це міф, такого не буває. У всіх час від часу відбуваються збої в роботі обладнання і трапляються DDOS атаки. 99,99% — це ідеал, 99,9% і вище — це відмінно, 99,8 — 99,9% — це добре, 99,7 — 99,8% — так собі, нижче 99,7 — погано.

Щодо вартості, це критерій, на який, на мою думку, слід звертати увагу в останню чергу. Висока вартість не гарантує високу якість, так само як і низька вартість не говорить про погану якість послуг. Тому не рекомендовано на цій справі економити, краще заплатити більше і отримати якість, ніж заощадити і дивитися як ваш сайт лежить або чекати кілька годин відповідь від техпідтримки.

Це основні критерії від яких слід відштовхувати при виборі хостингу. Звичайно є ще ціла маса критеріїв, які я розглянув. Наприклад панель управління, ліміти на пошту, правила і т.д. Це вже більш індивідуально. Проте це основне що потрібно для розміщення нашого персонального сайту-галереї.

 

2.5 Висновки до розділу

В даному розділі було визначено основні цілі та параметри сайту. Враховано всі побажання та вимоги замовника щодо оформлення сайту, дизайну. Всі параметри відповідають пред’явленим межам для виконання даної курсової роботи.

Також зображено структуру сайту у вигляді розділів та їх наповнення, описано вимоги до всієї інформації що повинна знаходитись на головних сторінках.

Визначено основні критерії та параметри хостингової компанії що потрібно врахувати при розміщенні сайту в мережі Internet. Всі вони будуть враховані при виборі хостингового серверу та розміщенні сайту.

 


 








Дата добавления: 2016-04-02; просмотров: 2102;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.013 сек.