ВСВ «Медицина» 2010 18 страница

Перед запалюванням газового пальника потрібно переконатись у відсут­ності запаху, а також, чи не відкриті крани, не перетиснуті газопровідні шлан­ги, труби. Запалення пальника проводиться таким чином:

— запалити сірник, піднести його до краю пальника (але не під пальник) і потім відкрити кран;

— якщо після запалення чути свист, а полум'я забарвлюється, кран по­трібно закрити і після охолодження пальника до кімнатної температури по­вторити запалення вказаним вище способом;

— коли горіння стане стійким, регулюють необхідну витрату газу венти­лем.

При раптовій появі запаху газу під час роботи співробітники негайно звіль­няють робоче приміщення, а відповідальний лаборант закриває газовий кран при вході у приміщення і викликає заступника головного лікаря з адміністративно-господарської частини. При цьому забороняється вмикати і вимикати електрообладнання і світло, запалювати сірники тощо. У випадку припинення подачі газу потрібно негайно закрити кран при вході у приміщен­ня, а також всі крани біля робочих столів і шаф.

При виявленні витоку газу викликається аварійна газова служба. При отруєнні побутовим газом необхідно негайно перенести потерпілого у примі­щення з чистим повітрям або винести з помешкання, покласти його, звільнити від тісного одягу, і по можливості дати інгаляцію кисню та викликати швидку допомогу.

У деяких лабораторіях користуються спиртівками. При роботі зі спиртів­ками необхідно дотримуватись таких правил:

— перед запаленням спиртівки необхідно впевнитись, що її корпус цілий, ґніт витягнутий на потрібну висоту і розправлений, а горловина і утримувач ґнота сухі;

— запалену спиртівку не можна переносити з місця на місце, запалювати одну від другої;

— гасити спиртівку потрібно ковпачком накривши полум'я, задувати

полум'я забороняється;

— у спиртівках використовується тільки етиловий спирт (забороняється

використовувати бензол та інші рідини);

— спиртівки зберігаються в металевих ящиках або витяжній шафі.

Таблетки сухого палива інколи використовують для нагрівання. Запалюва­ти їх потрібно на керамічних пластинках, гасити ковпачком від спиртівки або керамічним ковпачком. Недогорілі таблетки зберігають у витяжній шафі.

Лабораторні столи для мікроскопічних чи інших точних досліджень слід розташовувати біля вікон. Для запобігання перевтомі й погіршенню зору під час роботи з мікроскопом та при користуванні іншими оптичними приладами необхідно забезпечити правильне освітлення поля зору, передбачене для цього мікроскопа (мал. 33, б) чи приладу, а також не можна закривати око, яке не працює, слід працювати поперемінно то одним, то іншим оком і робити пере­рви в роботі, якщо очі втомилися.

Верхня дошка лабораторного стола має виготовлятись із водонепроникно­го, кислотно-лужностійкого і негорючого матеріалу.

Під час роботи працівник зобов'язаний:

— знати й виконувати вимоги нормативних актів з охорони праці, правила експлуатації обладнання лабораторії, вміти користуватись засобами індивіду­ального та колективного захисту;

— дотримуватись зобов'язань щодо охорони праці, передбачених колек­тивним договором та правилами внутрішнього розпорядку;

— проходити у встановленому порядку попередні та періодичні медичні огляди. Особи, які хворіють на захворювання, перераховані в Наказі МОЗ України «Про обов'язкові медичні огляди» № 280 від 23 липня 2002 р., до ро­боти не допускаються;

— співпрацювати з адміністрацією підприємства у справі організації без­пеки та нешкідливих умов праці, а особливо — вживати посильних заходів щодо усунення загрози виробничої травми, шкоди здоров'ю та загрози життю,

як своєму, так і оточення;

— негайно повідомляти безпосереднього керівника про надзвичайну ситуа­цію;

— дотримуватись правил особистої гігієни та індивідуального захисту — стежити за чистотою тіла, рук, одягу, ретельно мити й обробляти дезрозчина- ми руки, працювати у спецодязі й утримувати в чистоті робоче місце. Після проходження медичного огляду пред'являти санітарну книжку завідувачу ла­бораторії.

До практичної роботи в лабораторії допускаються працівники, які згідно із своїми посадами мають необхідну спеціалізацію для відповідних робіт.

Кожне робоче місце має бути оснащене необхідними приладами, обладнан­ням, посудом, методичними рекомендаціями, інструкціями.

Співробітники повинні мати індивідуальні засоби захисту: халат, шапоч­ки, маски, рукавички, окуляри, за потреби — протигаз; знати місцезнахо­дження вогнегасників та вміти ними користуватись; проводити роботи з лет­кими і токсичними речовинами тільки у витяжній шафі. Засоби індивідуаль­ного захисту, спецодяг, спецвзуття видаються працівникам з урахуванням за­йманих ними посад та умов праці. Видача спецодягу реєструється в індивіду­альній картці, де вказані норми її видачі. Спецодяг видається за рахунок влас­ника підприємства, є власністю лікарні, значиться за працівником і підлягає поверненню при переведенні на іншу роботу чи звільненні. Він же піклується про його прання та заміну.

Забороняється залишати без нагляду робоче місце і запалений пальник та інші нагрівачі. Якщо необхідно вийти, слід до­ручити нагляд за такими засобами іншому працівнику. Після закінчення роботи ко­жен співробітник повинен перевірити і привести в порядок своє робоче місце, при­лади і апарати. Той, хто останнім покидає приміщення лабораторії, повинен вимкну­ти загальний газовий кран на вході у при­міщення, перевірити водопровідні крани, вимкнути загальний рубильник електро­постачання (мал. 34) (якщо немає облад­нання, що працює цілодобово), перевірити і винести з кімнат лабораторії лег­козаймисті речовини, відпрацьовані розчини, сміття, промаслені тканини, склянки з реактивами.

Хімічні реактиви мають бути закриті пробками і зберігатись у спеціально відведеному місці. Пожежо- і вибухонебезпечні, отруйні і сильнодійні речови­ни в робочих приміщеннях зберігаються в дозах, необхідних для роботи про­тягом дня.

У приміщеннях лабораторії забороняється: зберігати особистий одяг; за­ставляти коридори і проходи, підходи до вогнегасників, кранів для вимикан­ня води, газу, електропостачання; у випадках розлиття вогненебезпечних рі­дин, перш ніж їх прибирати, необхідно вимкнути пальники та електронагрі­вальні прилади; мити підлогу, столи бензином, керосином, іншими горючими розчинниками (за винятком випадків, передбачених інструкцією); сушити будь-які предмети та речі на опалювальних приладах; залишати на робочих місцях промаслене ганчір'я, папір (їх слід збирати в металеві ящики зі щіль­ними кришками і виносити наприкінці робочого дня); споживати їжу та збері­гати її на робочому місці; курити у приміщеннях лабораторії.

Мал. 34. Загальний рубильник електропостачання лабораторії

Кількість працівників, які одночасно працюють у лабораторії, не повинна перевищувати кількості індивідуальних робочих місць. Середня норма площі приміщення на одного працівника — 4 м2 та 1,5 м2 робочого стола.








Дата добавления: 2016-03-27; просмотров: 596;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.