Основні етапи експериментального дослідження

Загальні відомості про експериментальні дослідження

 

Лабораторні експерименти проводять із застосуванням типових приладів, спеціальних моделюючих установок, стендів. Ці дослідження дозволяють найбільш повно і з необхідною повторюваністю вивчити вплив одних факторів при варіюванні Інших. Лабораторні досліди при достатньо повному науковому обґрунтуванні експерименту (математичне планування) дозволяють одержати достовірну наукову інформацію з мінімальними витратами. Проте такі експерименти не завжди цілком моделюють реальний хід досліджуваного процесу, тому виникає потреба у проведенні виробничого експерименту.

Виробничі дослідження допомагають вивчити процес у реальних умовах із урахуванням впливу різноманітних випадкових факторів виробничого середовища. Такі експерименти проводять на дослідно-промислових установках, змонтованих на заводах.

Експериментальне дослідження, як і будь яка науково-дослідна робота, починається з вивчення й опрацювання науково-технічної інформації, це дозволяє обґрунтовано вибрати тему наукового дослідження. При виборі теми необхідно враховувати її актуальність, практичну і теоретичну цінність, новизну, перспективність. Необхідно також враховувати її можливість здійснення або впровадження в існуючих умовах: наявність устаткування, можливість використання наукового потенціалу суміжних колективів, підготовка виконавців.

Для визначення перспективності тем прикладного призначення застосовують два методи - математичний та метод експертних оцінок. Математичний метод, заснований на використанні різноманітних економічних показників, що визначають перспективність досліджень, і сутність методу експертних оцінок було розглянуто у п.5.3.

Після відповіді експертів на питання результати опрацьовують різноманітними способами. Найбільш простим є метод максималь­ного бала. При цьому перевагу надають тій темі, що одержує найбільший позитивний сумарний бал (при такій оцінці тема є перспективною). Після вибору теми дослідник приступає до її конкретизації. Насамперед чітко визначається задача, яку повинна вирішити планована робота. Далі необхідно конкретизувати зміст дослідження. При цьому слід визначити, які явища, предмети, процеси воно має охоплювати.

 

Розробка гіпотези

 

Перед тим, як розпочати дослідження, необхідно на основі науково-технічної інформації висунути і розробити робочу гіпотезу, побудовану на уже відомих фактах. Як тільки гіпотеза сформульована, вчений перевіряє її шляхом досліджень. Якщо спостереження не узгоджуються з гіпотезою, вчений має взяти під сумнів справедливість своєї гіпотези або точність спостережень. У цьому разі він проводить повторне спостереження, нерідко змінюючи постановку досліду, для того щоб підійти до досліджуваного явища з іншого боку, або ж використовує іншу методику. Якщо він цілком переконується в тому, що його спостереження правильне, він відхиляє свою гіпотезу або ж вносить у її поправки, що дозволяють пояснити нове спостереження.

Трапляється, що зібрана інформація підказує декілька конкуруючих гіпотез. Під час роботи деякі з них можуть відпасти, лишається при цьому найбільш ймовірна. Дослідження можна вести на базі декількох гіпотез.

Оскільки гіпотеза являє собою передбачувані знання, вона має бути динамічною. У процесі дослідження її варто безупинно уточнювати, доповнювати, удосконалювати. Якщо тема має прикладний характер, слушність гіпотези доцільно перевірити на практиці.

 








Дата добавления: 2016-03-27; просмотров: 916;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.